Now Reading
Sexualitatea se antrenează

Sexualitatea se antrenează

liana-buzea
Sexualitatea se antrenează

Dacă ai căutat vreodată să explorezi sau îmbunătățești viața ta intimă sau sexuală, cel mai probabil ai dat și de ideea de dezvoltare sau împuternicire sexuală. Sună american-style, dar hai sa vedem ce putem lua util și de folos din acest concept! Ca adult cauți să aduci în toate ariile vieții un sentiment de bine și de împlinire, iar sexualitatea nu trebuie lăsată în urmă, indiferent dacă ai sau nu un partener de lungă durată. Așadar, uite mai jos trei direcții mari în care poți merge când lucrezi la calitatea vieții tale intime.

Cum arată o viață intimă împlinită

Pentru a fi bine în planul acesta, este vitală înțelegerea de sine. Asta înseamnă să știi ce preferințe, nevoi, limite, valori, aspirații și dorințe extrem de importante ai. Apoi este nevoie de un efort de transformare de la starea de bază către starea dorită pentru a trăi în armonie cu ceea ce simți în interior. Și aici va trebui să iei câteva decizii și să faci acțiuni concrete, nu doar înțelegere și introspecție.
Armonia în intimitate arată diferit pentru fiecare, dar numitorii comuni sunt naturalețea, ușurința, liniștea, satisfacția și plăcerea autentică. Este important ca fiecare să ajungă să se exprime în felul său unic.
Unii oameni au norocul ca pe acest plan să aibă experiențe care sunt în cea mai mare parte în coerență cu natura proprie. Deci sunt în armonie și în aceste cazuri efortul de a lucra cu sine este mult mai mic. În majoritatea cazurilor însă, avem parte și de experiențe disonante. Nu atât de multe încât să ne destabilizeze, dar de multe ori ele arată fie lipsa cunoașterii de sine, fie lipsa încrederii reale să nu accepte lucruri nepotrivite. Ambele sunt situații perfect de înțeles având în vedere nu doar lipsa educației, dar și absența unei culturi care să susțină cunoașterea de sine. Procesul acesta este unul pur de dezvoltare personală, care presupune mult dialog și sinceritate cu propria expresie, cu propriile calități, daruri cât și limitări. Acest efort nu ar fi atât de mare dacă procesul de educare ar fi început mai devreme, vârsta ideală fiind cea a majoratului.
În practica mea de coach de intimitate cel mai adesea mă întâlnesc cu persoane care încep efortul evolutiv în planul intimității și al sexualității, atunci când realizează că nu este prea multă legătură între ce visează sau doresc și ce se întâmplă de fapt în relațiile curente.
Există o parte bună în asta: este foarte bine să conștientizăm și apoi să acționăm. Și un bonus: realmente ajută să nu ne facem griji despre ce ar spune oricine altcineva. De regulă ne temem de părerile sau judecățile altor oameni, și dacă ne gândim bine, nici măcar nu sunt oamenii cu care ne-ar plăcea să petrecem timp în intimitate. Chiar e important să ne facem timp de noi înșine și, dacă ținem morțiș să ne mai preocupăm de altcineva, atunci acea persoană ar trebui să fie cea cu care ne-am petrece momentele de intimitate, nu altcineva.

Citește continuarea articolului în ediția octombrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top