Now Reading
Am un copil cu autism

Am un copil cu autism

Revista Psychologies

REALITATE

Parintii refuza diagnosticul de autism si amana investigatiile sau tratamentul, reducand sansele copiilor de a urma, la timp, un tratament recuperatoriu. Gradul de informare a parintilor si profesorilor este foarte scazut si poluat de idei preconcepute.

Conform www.autism.ro, cea mai utilizata definitie a autismului este cea publicata in 1944 de Asociatia Psihiatrica Americana in Manualul de Diagnostice si Statistice al Bolilor mintale (DSM-IV) si infatiseaza autismul drept o boala caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social, de a comunica, de comportament stereotip si repetitiv, cu simptome ce se manifesta de obicei inainte de trei ani.

Problematica adultilor cu autism este mai putin vizibila. Asta poate si datorita faptului ca in Romania nu se mai recunoaste diagnosticul de TSA dupa varsta de 18 ani. La maturitate, tinerii adulti fiind incadrati in categoria de boala psihica.

In tara noastra, in evidenta institutiilor guvernamentale figureaza un numar de 3.159 de copii si tineri diagnosticati cu TSA, specialistii estimand insa 15.000 cazuri (www.autism.ro), restul nefiind inca diagnosticati sau avand alt diagnostic.

Saptamanal, sunt evaluate 10-15 cazuri noi, comparativ cu anii ’80-’90, cand vorbeam de 20-25 de cazuri anual. Parintii nu identifica usor simptomele pentru ca le pot asocia unor trasaturi de personalitate, le pot confunda cu alte boli sau sunt lipsiti de experienta.

Insa, conform studiilor, diagnosticarea precoce, la varsta de 18 pana la 36 luni, creste sansele de recuperare, prin terapii individualizate, cu pana la 47%. Caci un astfel de program faciliteaza dezvoltarea sociala, limbajul, scade problemele comportamentale si creioneaza posibilitatea unei vieti independente in viitor.

MITURI LEGATE DE AUTISM

Lipsa contactului direct, dar mai ales a informarii, a dat nastere la multe presupuneri, care au creat o imagine gresita TSA.

„Folclorul“ urban sau rural atribuie autismului agresivitate, retard mintal si numara printre cauzele aparitiei sale stilul de viata neadecvat al parintilor/mamei in timpul sarcinii, incompatibilitatea dintre parinti, varsta inaintata a tatalui la momentul conceperii copilului sau o substanta din vaccinul impotriva rubeolei ori poliomielitei.

Intr-o vreme se spunea ca lipsa calitatilor materne in primele luni de viata poate induce copilului autism.

INTEGRARE SCOLARA

„Spre deosebire de copiii tipici, copiii cu autism au de depasit mai multe bariere pentru reusita integrarii in mediul scolar. Este vorba despre barierele specifice de comunicare si de socializare, intarite adesea de reactii «bizare», cauzate de o percepere diferita a stimulilor din mediul inconjurator“, spune Andreea Sorescu, mama de copil cu autism si consultant la Fundatia Romanian Angel Appeal.

Campania Ofera-mi o sansa! face parte din activitatile proiectului strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa!“ – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de trei ani si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!“ Mai multe detalii despre proiect, pe www.autism.raa.ro

De Catalina Cristescu

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top