Cum pregătești venirea în familie a celui de-al doilea copil?
Venirea pe lume a celui de-al doilea copil este un eveniment care trebuie tratat cu multă grijă. Cu toate că entuziasmul este mare în acele momente, trebuie să-ți amintești că nașterea unui al doilea copil implică întreaga familie – în special, pe copilul mai mare.
Dacă primul tău copil este încă mic și nu înțelege de ce mama lui are atâta grijă de un alt copil, acesta se poate simți mai puțin important sau chiar exclus. De aceea, este esențial ca micuțul tău să simtă că mama lui este la fel de grijulie și iubitoare față de el. Îți vom explica cum poți face asta în rândurile următoare.
Gândește în perspectivă timpul pe care îl vei avea la dispoziție pentru ambii copii
Ca și în cazul primului copil, și aducerea pe lume a unui copil îți dă dreptul la concediu prenatal și postnatal. Conform legii, concediul de maternitate se poate acorda pe o perioadă de 126 de zile, dintre care cel puțin 42 trebuie să fie luate postnatal, iar restul de zile până la 84 se pot lua în prenatal. Acest tip de concediu poate fi luat doar la recomandarea medicului. Ulterior, desigur, unul dintre părinți poate beneficia de concediul de creștere a copilului, însoțit și de indemnizația aferentă.
În această perioadă în care timpul tău este dedicat în cea mai mare parte familiei, este important să îți planifici zilele astfel încât nevoile emoționale ale ambilor copii să fie satisfăcute. Cu toate activitățile suplimentare pe care le vei avea la venirea pe lume a celui de-al doilea copil, dublate de comportamentul imprevizibil al copilului mai mare, este important să îți organizezi zilele. Chiar dacă din zilele tale au dispărut și activitățile profesionale, este util să ai planificare de activități, pe zile, astfel încât să îi acorzi timpul necesar și copilului mai mare și nevoilor acestuia.
Creează-i un loc al lui, fără a invada spațiul fratelui cel mare
Copiii sunt destul de posesivi cu lucrurile lor. Să nu te surprindă când îl vei vedea pe cel mare că-i ia jucăria frățiorului sau surorii lui mai mici, sau nu-și va dori să o împartă cu acesta.
Totuși, să-l cerți când se întâmplă astfel de lucruri poate să nu fie cea mai bună soluție. În schimb, încearcă pe cât posibil să-i creezi copilului tău un spațiu separat de frățiorii lui mai mari.
Astfel, le vei da șansa să vină să se joace cu el ori de câte ori își doresc, fără ca micuțul să le invadeze spațiul personal.
Pregătește-ți copilul pentru momentul în care va avea un frățior
Este important să-i explici copilului cum se vor derula lucrurile de acum încolo. Și asta fără să-l faci să simtă că va trece pe un plan secundar în viețile voastre. Prezintă-i aspectele pe care el le poate considera pozitive – cum ar fi faptul că va avea un partener de joacă mereu în casă.
Fă-l să se simtă la fel de apreciat și pregătește-l emoțional pentru schimbarea care va avea loc în viețile voastre și pentru o lipsă a disponibilității din partea ta în anumite momente. Vorbește-i fără îngrijorare despre cum se va schimba viața tuturor din familie și fii deschisă cu el în ceea ce privește modul în care se vor desfășura zilele înainte și după nașterea frățiorului sau surorii lui.
Menține stabilitatea financiară a familiei, prin decizii înțelepte
Ambii părinți trebuie să se asigure că pot acoperi noile nevoi financiar ale familiei. Drept urmare, este important să luați în calcul acest aspect odată cu vestea venirii unui al doilea copil. Asta poate însemna mai puține ieșiri în oraș, concedii sau cheltuieli care nu sunt tocmai necesare, precum și o planificare financiară ce are la bază și un plan de protecție, cât și un plan de investiții pe termen lung.
Aspecte precum integrarea celui de-al doilea copil în familie, asigurarea lucrurilor necesare creșterii lui sau grija pentru sănătate în perioada sarcinii sunt aspecte esențiale și trebuie luate în calcul în cele câteva luni de pregătire pe care le ai la dispoziție.
În ceea ce privește copilul mai mare, încearcă să nu-ți schimbi prea mult atitudinea față de el în perioada sarcinii sau după aceasta. Arată-i prin gesturi, vorbe, sau momentele petrecute împreună că rămâne la fel de important, doar că acum trebuie să-ți împarți timpul între el și frățiorul sau surioara lui.