Now Reading
Care este impactul psihologic al căderii părului și cum să gestionezi eficient fenomenul

Care este impactul psihologic al căderii părului și cum să gestionezi eficient fenomenul

Revista Psychologies
care-este-impactul-psihologic-al-căderii-părului-și-cum-să-gestionezi-eficient-fenomenul

Căderea părului este un mecanism natural. Specialiștii estimează că orice om pierde zilnic între 5 și 10% din păr, adică, în medie, cincizeci de fire, care sunt inactive, adică s-au oprit din crescut. Însă există o serie de factori care pot provoca o cădere a părului masivă. Iată mai jos care sunt principalii factori ce provoacă pierderea părului și cum să gestionezi situația.

Care sunt principalii factorii care contribuie la căderea semnificativă a părului?

Printre aceștia se numără modificările hormonale, dar și stresul, deficitul de fier, anumite boli infecțioase sau autoimune, unele tratamente, precum chimioterapia, fumatul, excesul de alcool, dermatita seboreică. În unele cazuri, problema se poate rezolva cu lotiuni pentru prevenirea caderii parului sau sampoane antimatreata, în alte cazuri este necesară eliminarea cauzei, de exemplu, gestionarea bolilor sau a stresului.

Schimbările hormonale

Femeile, dar și bărbații se confruntă, de-a lungul vieții, cu mai multe episoade de variații hormonale ce au impact inclusiv asupra stării de sănătate a podoabei capilare. De exemplu, proaspetele mame se confruntă cu pierderea părului imediat după naștere. Explicația este aceea că, după naștere, nivelul de estrogen scade, iar aceasta provoacă pierderea semnificativă a părului. Situația ar trebui să revină la normal, însă, după câteva luni. De asemenea, în timpul menopauzei, are loc aceeași scădere a nivelului de estrogen, care declanșează căderea părului. Ciclul de viață al părului se reduce, ceea ce duce la o scădere a numărului firelor, situație cu care se confruntă 15 – 20% dintre femeile la menopauză.

La bărbați, căderea zilnică a părului este mai importantă, din cauza nivelului ridicat al hormonilor androgeni, mai ales a testosteronului. Acest hormon afectează faza de creștere a părului, ceea ce duce la o rărire a acestuia.

Stresul

Stresul cronic – care este resimțit pe o perioadă mai lungă de o jumătate de an – contribuie la declanșarea unor reacții acute în organism. Sub influența stresului, organismul secretă în exces cortizol, fapt care are drept consecință, printre altele, inhibarea anumitor hormoni necesari creșterii părului. Fenomenul de cădere a părului pe fond de stres poate apărea la câteva luni de la declanșarea acestei stări. Dar părul poate redeveni sănătos dacă stresul este gestionat adecvat.

Deficitul de fier

Acest mineral este esențial pentru nutriție și pentru oxigenarea celulelor de reproducere a părului. În lipsa unui nivel adecvat de fier, părul devine mai fragil și cade. Deficitul poate apărea, de exemplu, în cazul menstruațiilor abundente și dacă pierderile de fier nu sunt compensate prin dietă. De aceea, femeile la vârsta fertilă sunt de două ori mai afectate decât bărbații.

Principalele soluții pentru menținerea sănătății părului

Dacă este vorba despre o boală specifică sau de o dereglare hormonală, medicul – endocrinolog, de familie, dermatolog – poate să ofere cele mai bune recomandări privind gestionarea eficientă a acesteia. În plus, este recomandat să adopți o dietă echilibrată și să apelezi la diverse metode de gestionare a stresului.

Dieta pentru un păr sănătos

Un aport bun de vitamina B6 ajută la metabolismul cheratinei, o proteină sintetizată în mod natural de organism care întărește foliculii de păr, și potențează acțiunea zincului, necesar pentru formarea acestuia. Ouăle și fructele de mare sunt alimente foarte potrivite în acest sens.

De asemenea, un simplu test de sânge poate arăta dacă există un deficit de fier. Refacerea stocului necesită timp și administrarea de suplimente alimentare cu fier pe termen lung, cel puțin trei luni. O dietă bogată în carne roșie poate, de asemenea să fie utilă, în completarea tratamentului.

Eliminarea stresului

Există diferite moduri de a scăpa de stres, iar printre soluții se numără practicarea activităților fizice în mod regulat. În timpul practicării unor activități fizice, organismul eliberează endorfine, care contribuie la îmbunătățirea stării psihice.

De asemenea, este important somnul de calitate, pentru că, pe perioada nopții, au loc înnoirea și repararea celulelor.

Nu în ultimul rând, diverse metode de relaxare, precum meditația sau yoga, pot fi utile.

Remedii naturale

Unele măști și loțiuni preparate din ingrediente naturale pot ajuta la întărirea firului de păr, susținând procesul de creștere. Printre acestea se numără loțiunile de masaj pe bază de ardei iute, care stimulează microcirculația la nivelul scalpului. De asemenea, loțiunile de masaj cu urzică sunt bogate în fier, zinc și vitamine B, necesare părului.

Problema pierderii semnificative a părului poate să fie gestionată eficient, cu condiția să identifici cauza exactă. Nu ezita să ceri sfatul unui medic și/ sau al unui psiholog, care îți va putea oferi cele mai bune recomandări în acest sens. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top