Now Reading
Importanța jucăriilor în dezvoltarea fizică și motorie a copiilor

Importanța jucăriilor în dezvoltarea fizică și motorie a copiilor

Revista Psychologies
importanța-jucăriilor-în-dezvoltarea-fizică-și-motorie-a-copiilor

Jucăriile pentru bebeluși și copii sunt o parte importante în dezvoltarea fizică, motorie, dar și emoțională a celor mici. Prin joc și cu ajutorul jucăriilor, copiii descoperă lumea, o înțeleg, fac conexiuni și învață. Jucăriile au multiple roluri, nu sunt doar pentru amuzamentul celor mici, stimulează imaginea și creativitatea copiilor și conferă premise sănătoase pentru dezvoltarea armonioasă a viitorului adult.

Jucăriile au un rol important în viața copiilor, deoarece contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, motorii, psihosociale, emoționale și lingvistice. Pentru copii creativi și fericiți ai nevoie de jucării adaptate vârstei lor. Pe măsură ce cresc va trebui să iei în calcul aptitudinile și pasiunile lor atunci când achiziționezi produse ludice.

Jucării pentru nou-născuți

Stadiul de dezvoltare dictează tipul jucăriilor pe care trebuie să le oferi copiilor. Nou-născuții au nevoie de jucării nu doar pentru a se distra, ci și pentru a explora mediul înconjurător, pentru stimularea simțurilor cu texturi diferite, culori vibrante, sunete și lumini interesante, care să le atragă atenția.

Găsești jucării pentru bebeluși și copii și online, o gamă variată pentru grupe de vârstă diferite, utile, funcționale și atractive. Poți achiziționa mai multe tipuri pentru ca cei mici să nu se plictisească și le poți oferi pe rând, astfel încât noile descoperiri să le ocupe timpul și să le stimuleze curiozitatea.

Jucăriile pentru nou-născuți trebuie să fie moi, sigure, ușor de apucat, în culori atractive, destul de simple pentru a nu duce la suprastimularea acestora.

Jucării pentru bebeluși

Zornăitorile, jucăriile muzicale în zeci de forme și modele, cele de apucat, prins și întins cu lumini vor fi pe placul celor mici. În același timp, centrele de joacă și covorașele cu jucării cu texturi diferite sunt ideale de la naștere și pot fi utilizate timp de câteva luni.

Și baia bebelușilor poate să fie un bun prilej de joacă și de învățare. Există și la acest capitol o gamă bogată de produse, de tip stropitoare, unele care fac baloane de săpun, scot diverse sunete, plutesc sau se deplasează pe suprafața apei. Fiecare în parte este captivantă pentru micuții dornici să descopere lumea înconjurătoare.

Jucăriile pentru dentiție sunt excepționale, bebelușii le adoră pentru joacă, dar și pentru că pot să își descarce frustrările legate de apariția primilor dințișori.

Jucării pentru copii

În jurul vârstei de 1 an copiii se deplasează tot mai mult singuri și își doresc să exploreze un areal mai mare, dar și să se joace cu mai multe lucruri în același timp. Pentru aceste momente ai jucării cu care să faceți întreceri, să pescuiți, dar și să învețe despre meserii. De astfel, începând cu această grupă de vârstă jucăriile sunt concepute pentru a aduce în atenție corpul omenesc și de a stimula creativitatea copiilor prin jocuri de rol.

Calitate și siguranță

Alături de achiziționarea jucăriilor potrivite vârstei copiilor, un aspect deosebit de important este cel legat de calitatea produselor destinate acestora. Cumpărarea jucăriilor numai din magazinele de specialitate, optând pentru articole create de producători renumiți în industria de profil, garantează calitatea, dar și siguranța copiilor.

Jucăriile trebuie să fie realizate din materiale non-toxice, eventual organice, fără colțuri și unghiuri care să producă răniri accidentale, durabile, rezistente la aruncare și trântire pe diverse suprafețe, dar și ușor de curățat și igienizat.

Rolul jucăriilor în dezvoltarea fizică și motorie a copiilor

  • Rafinează dezvoltarea motorie;
  • Îmbunătățesc dezvoltarea cognitivă;
  • Încurajează dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor;
  • Sprijină dezvoltarea emoțională;
  • Stimulează creativitatea, curiozitatea și imaginația;
  • Dezvoltă abilitățile sociale;
  • Cresc capacitatea de concentrare.

Jucăriile sunt importante în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor, dar contează la fel de mult și modul în care te implici în jocul celor mici. Timpul petrecut împreună, chiar și în joc este esențial pentru o bună evoluție a copiilor, iar în calitate de părinte ai misiunea de a oferi celor mici alternative sănătoase de joc, de la vârste fragede.

Jucăriile pentru bebeluși și copii sunt simple unelte de joacă la prima vedere. Ele reprezintă, însă, o modalitate prin care aceștia învață, explorează și simulează diverse jocuri de rol. Toate îi pregătesc pe copii pentru viață și îi ajută să se dezvolte armonios, să devină adulți responsabili, echilibrați emoțional, capabili să facă față diverselor situații cu care ar putea să se confrunte.

Surse de informare:

1. Children’n only profession: Playing with toys – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8430366/#:~:text=The%20concepts%20of%20games%20and,%2C%20creative%2C%20and%20happy%20children.

2. Play in children’s development, health and well-being – https://cdn.toyindustries.eu/wp-content/uploads/2010/11/Play-in-childrens-development-health-and-well-being-final.pdf

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top