Now Reading
Motivatii inconstiente ale avortului

Motivatii inconstiente ale avortului

Revista Psychologies


O sarcina intamplatoare este oare cu totul involuntara? Iata o realitate necunoscuta: dorinta de a fi insarcinata nu corespunde intotdeauna dorintei de a avea copii.

Multe femei vorbesc despre sarcina ca despre un accident care nu trebuia sa se intample. Cel putin nu in acel moment. Nu era momentul. Si totusi. La 36 de ani, Carmen afla ca e insarcinata. „Era atat de putin probabil. Imi pusesem sterilet cu ceva timp inainte, eram pe punctul de a obtine un job foarte bun si in plus nu aveam nimic de gand cu acel barbat. Nu avea nici un sens.” Aurelia, o secretara de 24 de ani, se confeseaza si ea: „Nu putea sa apara intr-un moment mai nepotrivit. Era cu doua saptamani inainte de a-mi sustine diploma”. Pe acelasi ton vorbeste Cecilia, designer, de 28 de ani: „Am uitat sa iau pastila. Copilul asta a fost o eroare”. Chiar asa sa se petreaca oare lucrurile in realitate? Psihanalista Monique Bydlow­ski constata, in urma unei lungi ex­pe­riente adunata in cartea „Psi­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ha­naliza maternitatii” (Editura Trei, 2005), ca „venirea unui copil ne­­­­­­programat traduce aducerea in corp a unor dorinte inconstiente”.

Avortul are semnificatia unui refuz al relatiei


„Si barbatii traiesc aceasta decizie cu aceleasi mecanisme de aparare in fata culpabilitatii si de durere ca si femeile“, spune Vera Sandor. „Adesea barbatii simt insa ca sunt prinsi, respectiv eliberati dintr-o capcana intinsa de dorinta intensa de relatie a partenerelor lor. Cul­pa­bi­li­zarea pentru suferinta fizica si psihica a partenerei este secundara. O sarcina si intreruperea ei, din perspectiva masculina, inseamna eliberare rationala de o asumare pentru care nu erau pregatiti. E ceva ce se hraneste din narcisism si din orgoliu. Adesea, intreruperea de sarcina are semnificatia unui refuz al relatiei. Cu toate astea, un avort poate consolida un cuplu intr-un proiect de viata rational. Dar il si poate precipita spre o ruptura deja latent prefigurata.”

In Franta, numarul femeilor care ajung la spital pentru o intrerupere voluntara de sarcina ajunge la 200.000 pe an. In Europa de Est, la fiecare 100 de nasteri sunt asociate 105 avorturi provocate. Cifrele nu redau nici tristetea, nici re­mus­­carile ulterioare. Contraceptia este azi, sau ar trebui sa fie, la indemana tuturor femeilor, dar pana la informarea pe scara larga sau la programarea planificata a unui copil nu­­­­marul avorturilor se mentine inca la cote alarmante. „Unele sunt in mod cert datorate lipsei informarii despre contraceptie“, scrie Monique Bydlowski. „Dar multe altele tin de o necesitate inconstienta.”

Acest aspect il subliniaza si psihanalista Vera Sandor cand explica aceste sarcini aparent intamplatoare prin dorinta ascunsa: „In afara motivelor fiziologice sau somatice – ab­sen­ta contraceptiei, insuficienta edu­catie, situatii de abuz sau vi­ol, dereglari hormonale – sar­ci­na intamplatoare este intodeauna… dorita. Dorinta poate fi constienta si inconstienta. In cazul sarcinilor neprogramate, dorinta de a avea copil este in­constienta. E o dorinta a carei realizare femeia nu si-o permite din diferite motive rationale sau ideologice. Dorintele cele mai „irationale” nu dispar insa. Ele sunt doar ascunse si adesea se implinesc. In cazul avorturilor spontane actioneaza adesea motive incons­tiente atunci cand dorinta constienta este cea de a avea un copil.

Dar acestei dorinte i se opun motive in­cons­tiente ce tin de vina, angoasa, ambivalenta in relatia de cuplu. Adesea intervine si conflictul dintre libertate si angajare in relatia de dependenta si responsabilitate pe care o presupune copilul. Motivele intreruperilor de sarcina voluntare sunt in general de ordin rational, si cel mai adesea nu tin cont de dorinta inconstienta de a avea un co­pil. Fiindca a avea un copil reprezinta pentru femeie realizarea ei ca mama, inscrierea in generatie si filiatie feminina, celebrarea perechii si a intalnirii amoroase, a relatiei cu propria mama, negarea mortii, a separarii, a singuratatii, transmiterea valorilor familiei”, conchide Vera Sandor. Dorinta de copil nu inseam­na, deci, mereu, ceva rational. Este o dorinta a inconstientului. De aceea se intampla ca un cuplu sa nu poata sa aiba un copil, desi totul merge bi­ne pe plan psihologic, sau ca o sarcina sa survina in ciuda folosirii pilulei sau a steriletului.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top