Now Reading
Puterea poveștilor în dezvoltarea copiilor

Puterea poveștilor în dezvoltarea copiilor

delia-apostol-hanzelik3
puterea-povestilor-in-dezvoltarea-copiilor

Am reușit prin acest interviu să abolim distanța dintre continente și am arătat că puterea cuvintelor, a poveștilor este la fel de mare oriunde în lume. Elaine Reese este psiholog, profesor universitar de psihologie, cercetătoare și scriitoare. Vă aducem în atenție această carte – ghid practic pentru părinții care cred în puterea cuvintelor (Spune-mi o poveste, te rooog!, Editura Humanitas, 2022), împreună cu câteva instrumente concrete pentru a construi povești de viață zi de zi.

Psychologies: Elaine, care e atmosfera generală în Noua Zeelandă, în această primăvară?

Elaine Reese: Ei bine, ne luptăm cu primele noastre cazuri reale de COVID. Știu că suntem cu mult în urmă față de restul lumii, dar elevii și studenții au început de puțin timp noul an școlar. Anul școlar începe aici în februarie. Copiii s-au întors din Auckland în orășelul nostru, Dunedin și au adus cu ei și varianta Omicron. Dar, în general, oamenii sunt bine vaccinați în Noua Zeelandă, deci ne merge bine. Ne luptăm puțin, dar suntem la sfârșitul verii, așa că e frumos…

Propun să vorbim despre puterea poveștilor la fiecare grupă de vârstă pentru că toate aceste sfaturi din cartea ta îi vor ajuta și pe cititori să integreze poveștile în activitățile lor de zi cu zi și să crească copii echilibrați.

E. R.: Ei bine, noi, psihologii știm de mult timp că lectura împreună cu copiii este importantă pentru aceștia de la o vârstă fragedă. Dar cred că părinții nu sunt la fel de conștienți că poveștile de zi cu zi pe care le spun despre experiențele copiilor sau despre istoria familiei sunt importante. Asta am încercat cu adevărat să fac în această carte, să pun în comun cercetările despre citirea cărților, cu povestirile de familie și să le arăt părinților cum toate aceste povești pot fi importante pentru dezvoltarea copiilor.

Ai realizat numeroase studii longitudinale (cercetări de durată pe același eșantion) în rândul copiilor și al adulților tineri, în special cu privire la dezvoltarea memoriei autobiografice, la rolul amintirilor în fuziunea identitară și la influența lecturii și a conversațiilor de zi cu zi asupra evoluției copiilor. Mi se pare foarte valoros faptul că ai putut traduce cumva rezultatele cercetărilor și informațiile științifice și le-ai combinat într-un mod care să reprezinte un instrument practic pentru oamenii obișnuiți. Ce înseamnă să împărtășești o poveste și cât de important este să împărtășești o poveste?

E. R.: Folosesc termenul de împărtășire a poveștilor în loc de povestire, pentru că aș dori ca părinții să se gândească la asta ca la un dialog. Am cercetat și am descoperit și în alte studii din întreaga lume că interacțiunea contează mult mai mult decât modelul în care părinții vorbesc, iar copiii ascultă. Conversațiile sunt importante, în special pentru dezvoltarea copiilor mici, dar chiar și pe măsură ce ei cresc și se transformă în adolescenți contează pentru ei să aibă întrebări de pus vis-a-vis de povești de familie și să spună propriile lor povești.

Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top