Now Reading
7 reguli utile pentru o socializare facila

7 reguli utile pentru o socializare facila

Revista Psychologies

Vrei ca socializarea sa fie o experienta placuta? Simti ca mai ai putin de lucru la capitolul socializare? Iata ce reguli este bine sa urmezi.

 

Prima si ultima impresie conteaza

Ca prima impresie conteaza, asta stim cu totii, dar se pare ca si ultima impresie este la fel de importanta. Cercetarile au aratat ca tindem sa ne amintim mai bine primele si ultimele lucruri, decat ceea ce se intampla intre ele, iar o astfel de informatie poate fi folosita in avantajul nostru, in diferite contexte, fie ele personale sau profesionale.

Desi aceste impresii se pot schimba in timp, pe masura ce o relatie avanseaza, este bine de stiut ca acestea ar putea influenta modul in care suntem tratati sau modul in care ii tratam pe ceilalti.

Asadar, fie ca purtam o discutie cu o persoana pe care dorim sa o impresionam, fie ca avem o intalnire de afaceri sau un interviu pentru un job, ar fi bine sa tinem cont de importanta primei si a ultimei impresii.

Desigur, nu trebuie sa fortam lucrurile, sa incercam din greu si sa devenim altcineva, doar pentru a face o impresie buna, dar nici nu trebuie sa neglijam aceste aspecte, de care ar putea depinde o viitoare relatie sau colaborare.

 

Fii atent la picioarele oamenilor

Da, ai citit bine. Si modul in care oamenii isi tin picioarele in timpul unei conversatii, ne ofera anumite indicii. Bineinteles, trebuie sa fim discreti cand ne uitam la picioarele celor cu care socializam, altfel riscam sa cream o situatie incomoda.

Interlocutorii s-ar putea simti stanjeniti, discutia s-ar putea opri sau ar putea sa continuie intr-o directie mai neplacuta.

Adesea, fara sa-si dea seama ca fac acest lucru, oamenii care nu sunt interesati de subiectul unei discutii, de persoanele cu care vorbesc, de ceea ce fac sau spun ele, nu isi tin picioarele indreptate in directia interlocutorului.

Daca sunt interesati, atunci picioarele lor vor fi orientate catre cealalta persoana care participa la discutie. Daca cineva bate din picior si, in consecinta, face zgomot, acest lucru poate fi un semn ca doreste atentie sau poate indica furie ori agresivitate.

Cei care isi misca picioarele in timpul unei discutii isi pot arata nervozitatea sau nerabdarea. Daca cineva isi tine picioarele cu degetela mari intdreptate unul spre celalalt, inseamna ca se inchide in sine pentru ca se simte incomod sau nesigur.

 

Atitudinea pozitiva este rasplatita cu atitudine pozitiva

Daca suntem fericiti si incantati inainte de a vedea pe cineva de la care asteptam sa ne fie pe plac, nu e exclus sa primim, drept raspuns, aceeasi atitudine din partea respectivei persoane.

Lucrul acesta se intampla pentru ca emotiile sunt molipsitoare. Daca stam in preajma unui om fericit, ne va fi greu sa fim incruntati sau mohorati. Cumva, vom imprumuta starea de spirit a celuilalt.

Acelasi lucru se intampla si daca stam in preajma unui om cu dispizitie proasta: ne va crea si noua aceeasi stare sau, cel putin, una similara.

O atitudine pozitiva va atrage dupa sine una asemanatoare si, mai mult decat atat, daca ne aratam fericiti, pozitivi, incantati, oamenii ne vor asocia cu aceste emotii.

 

Sa ramanem calmi in fata oamenilor nervosi

Oricat de neplacuta e situatia in care avem de-a face cu oameni nervosi, uneori este inevitabila. Furia poate sa apara oriunde (la serviciu, acasa, etc), oricand si in cazul oricui (perieteni, colegi, familie, etc).

Oricat de obisnuita ar fi o astfel de situatie, este mereu neplacuta si confuza. Nervosi, oamenii pot fi imprevizibili. Nu este deloc usor sa ne confruntam cu o persoana intr-o astfel de stare, dar trebuie sa ramanem calmi, sa nu devenim si noi furiosi.

Toti stim cum e cand suntem nervosi pe cineva, iar acela, in loc sa ne raspunda cu aceeasi moneda, ramane calm, controlandu-si emotiile…

Intr-o prima etapa parca ne enervam mai tare, dar apoi ne calmam si ne simtim jenati. Deci, oricat de greu ar fi, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face cand cineva tipa sau este agitat, este sa ne pastram calmul.

 

Mainile calde inspira incredere

Exista situatii in care suntem nevoiti sa dam mana cu cineva, iar acesta este un aspect destul de important. Mainile uscate si calde inspira incredere, pe cand palmele reci si transpirate sunt asociate cu un caracter slab sau cu lipsa energiei caracteristica oamenilor pasivi sau apatici.

Adesea sunt intalnite si in cazul oamenilor agitati. Tot ce trebuie sa facem este sa ne incalzim mainile, frecandu-le una de cealalta, inainte de a face cunostinta sau a saluta pe cineva.

 

Rosteste numele interlocutorului

Rostirea numelui cuiva este un lucru important, pentru ca numele face parte din identitatea noastra si, auzindu-l, simtim ca ni se valideaza existenta si, astfel, suntem inclinati sa avem o atitudine pozitiva fata de cel care il rosteste.

In plus, cand folosim numele cuiva, si nu un apelativ, ii dam de inteles acelei persoane ca o consideram importanta si memorabila.

 

Da din cap aprobator cand cineva iti vorbeste

Daca dam din cap aprobator in timpul unei conversatii, aratam ca suntem interesati de subiectul discutiei, iar lucrul acesta il va face pe cel care vorbeste sa ne placa mai mult, pentru ca oamenii sunt atrasi de cei care se arata interesati de ei.

Totusi, trebuie sa avem grija cand dam din cap, sa facem asta intr-un mod subtil, pentru ca altfel riscam sa devenim suparatori.

Evident,  se poate intampla uneori sa dam aprobator din cap, desi discutia nu ne intereseaza, numai pentru ca nu dorim sa ranim sentimentele celui care vorbeste…

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top