Now Reading
Ajutorul are si o parte intunecata

Ajutorul are si o parte intunecata

Revista Psychologies

Ne place sa ajutam si chiar ne simtim bine cu noi insine atunci cand o facem. Asa cum se spune ca ai mai multe satisfactii oferind decat primind, si in cazul sprijinului traim acelasi tip de recompense. Si totusi, uneori, ajutorul poate fi deghizat…

 

Tu nu poti, eu pot

Parintii aplica cel mai des aceasta tehnica. Uneori din lipsa de rabdare, alteori dintr-o protectie exagerata, nu lasa copilul sa gaseasca singur o solutie la problema si intervin inainte de a li se solicita ajutorul.

Rezultatul este ca cel mic va creste dependent, mereu in expectativa si cu o initiativa scazuta. Daca tot apare cineva sa rezolve in locul lui, de ce sa nu astepte?

Dincolo de dorinta de a proteja, ajutorul si intevenirea in exces in calea celui mic duc la o handicapare pe termen lung. In plus, involuntar, ii inoculam ideea ca el nu poate face anumite lucruri, pe cand altii da.

 

Uite cata nevoie ai de mine

Se spune ca este corect sa simtim ca avem nevoie de cineva pentru ca il iubim si nu il iubim pentru ca avem nevoie de el. Basmul ne invata ca printul trebuie sa o salveze pe printesa, iar femeile de multe ori aleg partenerul pe criteriul salvatorului.

In egala masura, si ele pot fi cele care incearca sa isi demonstreze utilitatea, grija si atentia exagerata pentru a deveni indispensabile.

Pe scurt, este o forma de manipulare subtila. Mai mult, vorbeste despre neincrederea pe care cel care o aplica o are in propria persoana.

Lipsa valorizarii personale degenereaza in astfel de gesturi care sa aduca un plus, sa convinga o persoana sa ne ramana alaturi, pentru ca suntem necesari.

 

O condescendenta mai mult sau mai putin mascata

Atunci cand in loc sa permiti cuiva sa isi descopere propriile solutii si drumuri, ii impartasesti din intelepciunea sau experienta ta, nu faci decat sa etalezi o superioritate pe care ti-o atribui.

Ghidarea altuia pe un drum pe care il consideri tu potrivit, nu este o solutie pentru cel in cauza, oricat ti-ai imagina ca il ajuti.

Atitudinea plina de bunavointa si amabilitate in astfel de cazuri este o masca pusa peste credinta ca celalalt iti este inferior si trebuie ajutat. Oare chiar stii ce este mai bine pentru o alta persoana?

 

Dependenta

Cand te ajut, incerc sa te fac dependent de mine, sa iti devin indispensabil. Eu ma hranesc cu nevoia ta de a ma avea in preajma, de a-ti fi util. Asa, eu devin important. Cam acesta ar fi discursul salvatorului.

Incercarile repetate de a nega celuilalt capacitatea de a se descurca singur, rezolvarea in locul lui, deciziile „spre binele lui”, corectarea comportamentelor, toate laolalta incearca sa induca o dependenta.

Odata ajuns intr-o pozitie dependenta, partenerul va putea fi mai usor controlat, iar teama ta ca il vei pierde se va diminua. Asadar, in spatele ajutorului, pot sta instabilitati personale pe care am face bine sa le adresam corect.

 

De Iulia Barca

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top