Now Reading
Cum să fii mai fericită

Cum să fii mai fericită

Revista Psychologies
Cum sa fii mai fericita

Mulți dintre noi avem tendința de a ne defini emoțiile în termeni largi, cum ar fi „Sunt atât de furioasă”, „Mă simt minunat” sau „Sunt atât de stresată”, în loc să mergem în detalii. Aceste termeni nespecifici pot cuprinde o gamă largă de sentimente și experiențe. Dacă trecem aceste emoții printr-o sită și le împărțim în componentele lor, cel mai probabil am descoperi că mai multe experiențe contribuie la aceste sentimente. Acest lucru ne poate ajuta să înțelegem experiența noastră într-o manieră mai detaliată. De exemplu, furia într-un anumit moment (poate furioasă din cauza unei nedreptăți observate) ar arăta diferit față de furia din alt moment (o ceartă cu partenerull când creierul tău este suprasolicitat).

Descompunerea emoțiilor în detalii se numește „Granularitatea emoțională”. Unele persoane construiesc experiențe emoționale mai complexe decât altele. Lisa Feldman-Barrett descrie cum oamenii variază de la o granularitate emoțională ridicată (capabili să descrie multe experiențe emoționale) la o granularitate emoțională scăzută (capabili să descrie în termeni limitați). Granularitatea emoțională nu este doar despre construirea unui vocabular. Este și despre capacitatea de a aplica aceste cuvinte la experiențele tale pentru a le înțelege mai bine și pentru a ști ce să faci în legătură cu ele. Pe termen lung, o granularitate mai scăzută poate fi legată de acele coborâșuri pe rollercoaster-ul nostru, deoarece este asociată cu creșterea depresiei, anxietății și altor probleme de sănătate mintală. Poate însemna că evenimentele dificile din viață au un impact negativ mai mare și că avem mai multă dificultate în reglarea emoțiilor și mai puține strategii de coping ca răspuns la emoții.

Citește continuarea articolului în ediția decembrie-2023-ianuarie-2024  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top