Now Reading
Rugăciunea Gestalt

Rugăciunea Gestalt

Revista Psychologies
rugaciunea-gestalt

 

Eu sunt eu şi tu esti tu. 

Nu e menirea mea să îţi îndeplinesc aşteptările,

Si nu este menirea ta să fii ceea ce eu imi doresc.

Tu eşti tu, iar eu sunt eu.

Și dacă ne intalnim, e minunat

Și dacă nu, nu e nimic de făcut.

(Fritz Pearls, 1969)

 

Aplicație: Vorbește cu tine însăți ca și cum ai fi cea mai bună prietenă a ta

Atunci când experimentăm eșecuri, dificultăți, provocări sau dezamăgiri în viață, adesea ne putem găsi fiind judecătoare, autocritice și nemiloase cu noi înșine, într-un moment în care avem cel mai mare nevoie de sprijin, încurajare și îngrijire. Învățarea să ne manifestăm compasiunea față de noi înșine și să fim blânde și înțelegătoare față de noi reprezintă o modalitate puternică de a crește reziliența și de a îmbunătăți starea noastră emoțională și fizică.

  • Gândește-te la o situație dificilă prin care treci și imaginează-ți că, în locul tău, este cea mai dragă prietenă a ta care se află în această situație, iar tu o privești cum trece prin ea.
  • Ce i-ai spune prietenei tale? Ce cuvinte de susținere i-ai oferi? Gândește-te și la tonul vocii pe care l-ai folosi. Ce cuvinte ai folosi pentru a-i descrie calitățile? Cum i-ai transmite cât de mult o prețuiești?
  • Acum observă cum se compară aceasta cu modul în care vorbești cu tine însăți. Care crezi că este impactul asupra ta al autocriticii atât de dure?
  • Ce ar putea fi diferit dacă te-ai adresa ție însăți așa cum ai vorbi cu prietena ta? Cum poți să-ți amintești să fii la fel de blândă și grijulie cu tine însăți cum ești cu ceilalți?”

Cu siguranță, această rugăciune Gestalt oferă o perspectivă profundă și înțeleaptă asupra relației dintre sine și ceilalți. Iată trei exerciții terapeutice care pot fi realizate folosind această rugăciune:

Exercițiu de clarificare a limitelor personale:

   – Stai într-un loc liniștit și începe să reflectezi la această rugăciune: „Eu sunt eu și tu ești tu.” Gândește-te la limitele tale personale și la cine ești cu adevărat. Fă o listă sau scrie într-un jurnal despre așteptările și nevoile tale personale în diferite aspecte ale vieții.

   – Apoi, gândește-te la o relație sau situație în care simți că încerci să îndeplinești așteptările altora sau îți suprimi propriile dorințe și nevoi. Identifică acele momente și reflectează asupra modului în care ai putea să-ți afirmi limitele și să-ți exprimi autenticitatea.

 

Citește continuarea articolului în ediția decembrie-2023-ianuarie-2024  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top