Now Reading
Cum stii ca vrei sa-ti schimbi profesia

Cum stii ca vrei sa-ti schimbi profesia

Revista Psychologies

De ce si cand se hotarasc oamenii sa-si schimbe profesia? Cu toata complexitatea aparenta a motivelor, in realitate, totul se reduce la unul singur: situatia de criza.

 

Nelinisti si nemultumiri

Sunt oameni care erau profund nemultumiti de actualul job, care nu le (mai) placea si care le consuma toate energiile. Uneori, veniturile erau mici spre medii, alteori – peste medie.

Indiferent de dimensiunea salariului, munca extenuanta si stresanta nu le mai dadea timp sa-si cheltuiasca relaxati acei bani, iar viata sociala incepea sa tinda spre zero.

Daca se mai adauga si sefi imposibili, putem spune ca exista toate premisele ca salariatul respectiv sa-si doreasca sa plece din firma.

Alte persoane nu aveau problemele de mai sus, dar simteau ca actuala profesie nu le ofera oportunitatile la care visau, ca existenta lor se desfasoara liniar, fara sa le solicite mare parte a intelectului. Apoi, riscul unei auto-multumiri care s-ar fi transformat in plafonare.

Fie ca lucrau pe cont propriu, fie ca erau salariati, simteau ca ceva nu este in regula si ca nu acela era drumul lor. Sau, pur si simplu, se plictiseau si incepea sa nu le mai placa asta.

Multi dintre acestia avusesera sau isi descoperisera alte hobby-uri in timp si, din diverse motive (neincredere in sine, influenta familiei etc.), au ajuns sa isi aleaga o profesie complet diferita.

Sau au investit in dezvoltarea lor personala si au constientizat ca nu se mai regasesc in actuala ocupatie. Exista si schimbari oarecum fortate de imprejurari: fie domeniul de activitate era in declin si ar fi fost foarte probabil ca in scurt timp sa devina someri, fie deja erau someri.

Daca ai trecut prin aceasta experienta, te recunosti, probabil, intr-una din variantele de mai sus. Practic, sunt doua conjuncturi posibile care duc la decizia de schimbare: nemultumirea si necesitatea.

Ambele presupun o situatie de criza aparuta fie brusc, intr-un anumit mo­ment, fie in timp. Cand ai ajuns in acest punct, poti sa te resemnezi sau poti sa o depasesti. Si asa apare reconversia ta profesionala.

O criza in existenta ta poate fi cel mai bun lucru care ti se poate intampla, pentru ca iti ofera libertatea de a alege singur ceea ce vrei sa faci pe viitor.

 

Provocarea esecului

Constientizarea dorintei de schimbare vine fie brusc (ca o revelatie sau ca o necesitate), fie pe parcursul unei anumite perioade. Nu exista o varsta anume la care se produce schimbarea, se poate intampla si la 26 de ani, si la 50.

Asta depinde de traseul profesional al fiecaruia si de experienta de viata. Indiferent de varsta, odata cu decizia apare si teama de esec. C., absolventa de Finante-Banci, in prezent… astrolog, spune: „Omul poate avea un talent pe care nu si-l valorifica din teama de esec“.

Intr-adevar, esecul este cea mai mare temere a celor care amana momentul schimbarii; uneori, tocmai din acest motiv schimbarea nu se produce niciodata. Cum treci peste asta?

 

De ce ti-e frica

Esecul nu este un atribut al reconversiei profesionale, el poate interveni in orice conjunctura a vietii.

Te-ai mai intalnit, poate, cu el si asta iti ofera deja o experienta: viata ta nu s-a terminat atunci, ai gasit modalitati de a merge mai departe. Toti cei cu care am stat de vorba au pus un mare accent pe increderea in sine, pe atitudine pozitiva si pe perseverenta.

Nu au asteptat succese rasunatoare peste noapte, ci si-au creat din start un traseu de urmat, pe care l-au mai modificat uneori din mers. Succesele marunte au fost tot succese, nu esecuri.

R. este intr-un proces de tranzitie: lucreaza intr-o banca, iar dupa program este make-up artist. A investit ceva bani in cursuri, materiale etc. si spune: „Am avut o perioada grea din punct de vedere financiar, dar, lucrand cu placere, am depasit usor momentul“.

Pentru ea, faptul ca make-up-ul era o veche pasiune, a ajutat-o sa treaca peste orice obstacol, de orice fel. De aici reiese si importanta alegerii noii meserii, care sa te provoace atat de mult, incat sa nu mai simti esecul la cote paroxistice.

C., intr-un moment de insatisfactie personala, a inceput sa se intrebe: „De ce altii reusesc si eu nu?“. Si asa a ajuns la astrologie. Cu aceeasi intrebare a reusit sa-si infranga si teama de esec, cautand si observand tipologii ale altor oameni care aveau acum succes.

Oamenii au bagaje de experiente diferite, dar nu se poate spune ca doar unii dintre ei reusesc. Intervin atitudinea pozitiva – de care aminteam mai sus – si perseverenta, ambitia de a nu te da batut la primul obstacol.

S., care a devenit somer dupa 11 ani de munca, a trecut de la administrarea unei firme de produse sanitare la bucatarie si, dupa doar doi ani, a ajuns la functia de chef in restaurantele hotelurilor de 4 si de 5 stele din tara.

Aceleasi lucruri l-au ajutat si pe el: increderea in sine, atitudinea pozitiva si perseverenta. Sau M., care a renuntat la un job placut, dar stresant, intr-o institutie financiara, pentru a deveni stewardesa, un vis mai vechi de-al ei.

Atunci cand a demisionat, nu avea inca certitudinea ca va obtine noul post, dar a riscat si acum este in Mauritius.

 

Da, tot munca

Toate acestea sunt dublate de multa munca, poate mai multa decat inainte. Si, in toate situatiile, cei cu care am vorbit, au spus ca in noul loc de munca aplica si lucruri invatate inainte (formarea unui portofoliu de clienti, diverse abilitati deprinse in trecut si necesare in prezent etc.).

Pasiunea este o motivatie care ajuta, iar infrangerea temerii de esec este una dintre primele satisfactii ale noii meserii.

Alegerea unor modele care au reusit deja sa treaca peste esec poate fi o solutie de contracarare a lui. Intotdeauna vom cunoaste sau vom citi despre oameni care au renuntat la confortul biroului si al unui salariu bun pentru agricultura, moda sau alte profesii mai nou aparute pe piata muncii.

Consilierea psihologica sau psihoterapia sunt, si ele, binevenite, pentru a ne spori increderea de care avem nevoie.

Pentru o linistire mentala, putem spune ca exista si o varianta de rezerva: intoarcerea la vechea profesie. Insa doar ca varianta de rezerva!

 

Ce castigi daca iti schimbi meseria sau ce pierzi daca nu o faci

Cel mai mare impact se produce asupra stimei de sine. Faptul ca ai luat o decizie radicala privind viata ta, ca ai trecut peste toate obstacolele si ca ai reusit, iti da din ce in ce mai multa incredere si toate acestea devin motorul noii tale vieti.

In timp, progresezi material si spiritual si iti este din ce in ce mai simplu sa jonglezi cu noile provocari ale vietii. Ai invatat ca puterea sta doar in tine, ca trebuie sa stii sa o gasesti si sa o folosesti.

Ai castigat astfel independenta – fie financiara, fie mentala, stii ca de acum inainte poti face fata mult mai usor oricarei schimbari. „Cand esti independent, spargi niste limite“, imi spune C. Iar eu as adauga: propriile limite.

Intri intr-o lume a celor care fac exact ce le place, care traiesc de pe urma propriilor hobby-uri. Esti, practic, in tabara celor pe care ii admirai de la distanta si la care aspirai la un moment dat.

Ai devenit, astfel, un model pentru cunoscuti si necunoscuti, pentru cei care te-au sprijinit sau care nu ti-au dat sanse prea multe.

 

De Alina Ioana Petcu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top