Now Reading
Relatii tensionate cu colegii de serviciu? Gestioneaza-le corect!

Relatii tensionate cu colegii de serviciu? Gestioneaza-le corect!

Revista Psychologies

Daca uneori munca in sine reuseste sa fie un motiv de stres, macar relatiile cu colegii de serviciu sa fie armonioase. Iata cum ne putem comporta pentru a evita sau depasi conflictele la job.

 

Situatii cu potential tensionat

Petrecem mare parte din timpul nostru la serviciu si atmosfera de la locul de munca este importanta pentru starea noastra de bine. Sunt insa diverse situatii in care exista riscul aparitiei unor neintelegeri sau chiar conflicte.

De exemplu, exprimarea unor opinii diferite in privinta unor proiecte sau in stabilirea unor obiective, discutiile in contradictoriu cu privire la gradul de incarcare cu sarcini sau aspecte legate pur si simplu de confort (volumul muzicii, utilizarea aerului conditionat etc) pot fi motive. Daca aceste stari conflictuale escaladeaza sau daca sunt frecvente genereaza un stres considerabil.

Ce poti face atunci cand relatiile cu colegii sunt tensionate? Prevenirea aparitiei sau gestionarea lor in momentul in care apar poate reprezenta uneori o adevarata provocare.

Care sunt solutiile la indemana ta? Cum nu-i poti schimba pe ceilalti, ceea ce poti face este sa modifici ceva la tine, la modul in care gandesti, la atitudinile si comportamentele tale si, in felul acesta, sa determini anumite schimbari la ceilalti.

 

Rolul tau

Fii responsabila de partea de relatie! Asigura-te ca actiunile tale sunt indreptate catre crearea unei relatii armonioase. Incepe acest proces de la comunicare: fa acest lucru in mod autentic, exprima-ti opiniile, dorintele si, in acelasi timp, asculta-ti colegii, manifestand empatie si respect.

Prevenirea situatilor tensionate poate fi facuta cu succes cu ajutorul unei bune comunicari, dar si a negocierii. Tine seama de acest lucru si accepta compromisuri rezonabile pentru a ajunge la o solutie de tipul “win-win” in care atat tu cat si colegii aveti de castigat.

Felul in care gandesti are o importanta covarsitoare in relatiile tale cu cei din jur. Dimensioneaza-ti in mod realist asteptarile fata de colegi si elimina din gandirea ta cerintele absolutiste de genul “ar trebui sa fie fair-play”, “ar trebui sa ma ajute mai mult”, sau “e de neacceptat faptul ca nu se gandeste la ceilalti”.

Inlocuieste-l pe “trebuie” cu “ar fi de preferat” si observa apoi efectul asupra emotiilor si comportamentelor tale. In plus, tine seama ca persoanele din jurul nostru vor tinde sa ne confirme asteptarile.

Daca vei gandi ca o colega este “nesuferita cu care nu te poti intelege”, vei transmite acest lucru prin atitudinea ta, prin limbajul nonverbal si apoi comportamentul ei iti va confirma profetia!

 

Reactia la critica

Atunci cand esti criticata, evita sa vezi manifestari ostile in atitudinile colegilor sau sa raspunzi prin critica si blamare, pentru ca altfel te vei invarti intr-un carusel periculos, in care conflictul este inevitabil.

Asculta cu atentie si identifica acele aspecte pe care le poti imbunatati sau schimba la comportamentul tau. Chiar si atunci cand te confrunti cu o anumita doza de agresivitate verbala, pastreaza comportamentul respectuos, punand insa limite si spunandu-i persoanei respective ca nu tolerezi asa ceva.

Asigura-te ca nu “poluezi” relatiile cu colegii, aducand ceva din neimplinirile tale, din neintelegerile cu cei din familie. Fii atenta la eventualele distorsiuni care pot aparea in modul in care gandesti.

De exemplu, daca esti furioasa pe sotul tau, nu afirma in birou ceva de genul “Toti barbatii sunt la fel, sunt niste nesimtiti.” – unde apar suprageneralizarea si etichetarea.

 

Comportamente utile

Zambeste, fii deschisa si amabila cu cei din jur, foloseste un umor fin si bine dozat si ai putea constata cu surprindere ca si colegii mai morocanosi se molipsesc de la buna ta dispozitie!

Riscul ca relatiile tensionate sa apara sunt cu atat mai mari cu cat in echipa din care faci parte sunt si personalitati dificile. De aceea, este important ca in interactiunea cu asemenea persoane sa tii seama de particularitatile acestora si sa iti adaptezi corespunzator comunicarea.

Astfel, daca ai un coleg pasiv-agresiv, care nu-si exprima in mod direct dezacordul dar este adesea imbufnat, taraganeaza lucrurile sau “uita” intentionat sa-si indeplineasca sarcinile, ajuta-l sa-si exprime opiniile.

Poti face acest lucru incepand prin a-i oglindi modul in care in care se comporta: “Mie mi se pare ca nu esti de acord, ca te irita acest lucru.” si continuand cu o invitatie catre un dialog sincer: “Imi povestesti, te rog, mai multe despre asta? Mi-ar fi util sa inteleg punctul tau de vedere.”

Daca ai un coleg cu tendinte obsesive, el va pune un accent deosebit pe detalii, pe rigoare, reguli. In acest caz, asuma-ti responsabilitatea pentru ce ai tu de facut, fara supraresponsabilizare insa!

In cazul persoanelor anxioase, care-si exprima ingrijorarea cu privire la calitatea lucrarilor, la neincadrarea in termenele limita, e important ai o abordare calma, sa iti exprimi increderea sau poti folosi umorul ca pe un aliat in detensionarea anumitor momente.

Daca uneori te simti coplesita de starea de tensiune, ia-ti un ragaz de cateva minute si alege sa faci ceva care sa te relaxeze: asculta cateva minute melodia preferata, savureaza linistita o cafea sau fa o calatorie imaginara intr-un loc care-ti place foarte mult.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745.089.985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top