Now Reading
Grijile iti saboteaza cariera

Grijile iti saboteaza cariera

Revista Psychologies

Daca femeile doresc sa isi asume rolul de lideri la locul de munca, ele au nevoie sa inlature obstacolul pe care il reprezinta grijile. Cel putin, aceasta este concluzia unei cercetari efectuate de Grupul de Evaluare CDR, activ in creearea mijloacelor de evaluare pentru managementul executiv.

 

Prin studiul de fata, CDR si-a propus sa investigheze factorii de risc ce afecteaza succesul in cariera. Evaluarea a relevat faptul ca un procent semnificativ al populatiei feminine (estimat la 65%) intampina riscul specific unei categorii pe care CDR o numeste „The Worrier”, o problema care, dupa sugestia raportului, contribuie la neputinta femeilor de a depasi bariera asa-numitului „tavan de sticla”.

In acelasi timp, barbatii sunt expusi riscurilor care corespund „egoistilor”, ei nefiind capabili, in aceeasi masura, sa respecte regulile. Conform analizei CDR, asemenea riscuri nu reprezinta un pericol atat de mare pentru succesul in cariera precum ingrijorarea.

Pentru efectuarea raportului – ale carui rigori nu se apropie, nicidecum, de cele ale unui studiu stiintific – au fost selectati, aleatoriu, 123 de lideri de gen masculin si 137, de gen feminin, dintr-o baza de date care inregistra 150.000 de angajati din 35 de companii.

Incadrarea in categoria „The Worrier”, noteaza autoarea raportului, Nancy Parsons, constituie un factor de risc autodistructiv. Femeile care fac parte din categoria respectiva „isi pierd credibilitatea, dar si viziunea, prin aceea ca nu pot ramane consecvente in mentinerea unui punct de vedere, o consecinta a analizei si a autoanalizei excesive.”

Anxietatile, sugereaza autoarea, trebuie interiorizate, intrucat manifestarea lor in mediul serviciului pune in pericol atat eficienta muncii, cat si siguranta carierei.

Exista un consens, in randul psihologilor, care exprima faptul ca femeile se ingrijoreaza mult mai mult decat barbatii. Acestia isi asuma riscuri cu dezinvoltura, in timp ce femeile afiseaza o atitudine prudenta.

Psihologul evolutionist Nigel Barber scrie ca „selectia naturala favorizeaza femeile prudente, care nu infunta riscuri fara sa fie absolut necesar; ele sunt persoane adaptabile, in termeni evolutionisti, cu mult mai multe sanse de supravietuire, capabile sa ofere copiilor un mediu sigur, propice dezvoltarii”.

Totodată, nu este fals ca femeile sunt cu mult mai predispuse tulburarilor anxioase. Ele semnaleaza de doua ori mai multe sanse de a le dezvolta, noteaza New York Times.

Astfel, in pofida naturii non-stiintifice a raportului, trebuie sa admitem ca indoiala si grijile le macina pe femei intr-o masura cu mult mai mare. CDR enumera cateva motive:

 

Ingrijorarea face sa fii considerat slab

Pentru cei mai multi, ingrijorarea este echivalenta cu frica. Iar frica nu se numara printre virtutile unui lider. Potrivit lui Parsons, „atitudinea tematoare, exagerat de prudenta si care tinde sa evite orice conflict face ca femeile sa fie considerate drept lipsite de curaj si de increderea in sine. Acest comportament este pe deplin opozabil credintei ca liderul infrunta, intotdeauna, situatiile grele, si gestioneaza conflictele cu luciditate si cu eficienta”.

 

Credibilitatea se pierde

Deciziile rapide si ferme sunt caile prin care liderii isi exercita controlul. Anxietatea tradeaza nesiguranta, iar in aceste conditii, punctul de vedere sustinut devine cu mult mai vulnerabil. „Ingrijorarea inseamna nehotarare, marcheaza lipsa curajului si o atitudine care nu poate fi in niciun fel decisiva. Astfel, adaptabilitatea la schimbari rapide scade sensibil.” Ciudat, dar raportul precizeaza ca imaginea descrisa corespunde doar femeilor care fac parte din categoria „the worrier”. Barbatii anxiosi sunt catalogati drept „oameni cu alegeri prudente”.

 

Grijile scad ritmul

Stresul legat de o decizie sau de un plan coincide cu o atitudine reflexiva, analitica, dedicata mai degraba evaluarii decat actiunii. A gandi prea mult impiedica elanul decisiv, iar dupa cum formuleaza Parson, „cei ingrijorati studiaza, revizuiesc, sunt critici, dar nu sunt performanti”.

 

Ingrijorarea este auto-distructiva

Exista o confuzie in definirea grijilor – unele pareri le traduc prin abordarea realista a problemelor, insa altii le considera un consum ineficient de timp si de energie. Expertii, intr-adevar, opineaza ca grijile tind catre un beneficiu nul – nu duc nici la solutionarea problemei, nici la consumarea lor intr-un sentiment pozitiv.

 

Determina stres, iar stresul te trage in jos

 

Autor: Tudor Logofatu

Foto: Shutterstock

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top