Now Reading
Revenirea la lucru dupa concediu

Revenirea la lucru dupa concediu

Revista Psychologies

Dupa concediu e dificil sa ne reacomodam la stilul de lucru de dinainte. Pentru a evita suprasolicitarea din primele saptamani si pentru a nu pierde foarte rapid din energia pe care tocmai am acumulat-o, e important si cum ne intoarcem la lucru dupa vacanta.

 

In primul rand, e necesar sa ne schimbam atitudinea dinspre una de maxima graba si anxietate catre una prin care sa analizam care este acel 20% din energie care poate sa ne aduca 80% din rezultate.

Mai concret, e important sa avem grija in ce ne investim energia, mai ales in prima saptamana de dupa vacanta, si sa nu ne directionam resursele catre proiecte neterminate inainte sa plecam in concediu, pentru ca rezultatele nu vor fi vizibile pentru noi.

Un alt lucru important este modul in care ne alegem partenerii, pentru a duce la indeplinire obiectivele propuse. Felul in care ne alegem discutiile, interactiunile, este esential pentru a ne mentine nivelul de energie pe mai departe.

Apoi, e indicat ca, de la bun inceput, sa ne asiguram ca ne-am trasat, fie si macar mental, un traseu aproximativ pe care ne-am dori sa il parcurgem in perioada urmatoare. Cu alte cuvinte, ca stim unde vrem sa ajungem si ce vrem sa obtinem de la noul inceput profesional.

Inclusiv modul in care ne planificam si ne petrecem timpul in vacanta e important, pentru a ne asigura o trecere lina catre lucru. De exemplu, sa avem un timp in care doar sa stam si sa nu facem nimic altceva.

Organismul are nevoie de o pauza si intre ziua in care ne intoarcem din calatorie si ziua in care incepem din nou lucrul, pentru a ne putea decupla si reconecta cu ritmul obisnuit al vietii noastre.

De asemenea, atunci cand plecam in vacanta avem nevoie de o zi in care sa stam acasa si sa ne pregatim plecarea – e indicat sa nu mergem de la serviciu direct la aeroport, pentru ca vom lua cu noi toate grijile si bagajul profesional.

Sa avem, in mod ideal, cel putin 21 de zile de vacanta, pentru a reusi cu adevarat sa ne impartim timpul in mod echitabil intre toate activitatile specifice unui concediu.

 

Mentinerea unui ritm sanatos si normal de lucru pe toata perioada anului

Orele de lucru sa fie doar de lucru, la fel cum e nevoie sa ne luam si pauze in timpul zilei si sa avem weekend-uri in care sa nu facem nimic. Daca, pe termen lung, neglijam acest dozaj al lucrurilor, organismul nostru ne va semnala acest aspect, ceea ce ne poate afecta sanatatea.

Un management personal al tuturor nivelurilor vietii noastre – emotional, psihologic, fizic, spiritual si energetic – este esential. Atunci cand spunem ca nu avem timp, de fapt spunem ca nu avem timp sa traim.

 

Autor: Lilia Dicu – Daring Executive Coach, [email protected]

Foto: Woman working on laptop

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top