Now Reading
Ce pot face ca sa nu ne mai certam?

Ce pot face ca sa nu ne mai certam?

Sunt impreuna cu prietenul meu de 2 ani, dar in tot acest timp noi ne certam foarte des, nu o trecut nici o saptamina fara cearta. Noi ne iubim foarte mult.
Ce pot face ca sa nu ne mai certam?

Intrebare pusa de: marina, 20

Raspunsul psihologului:

Greu de raspuns la intrebarea ta pentru ca imi oferi prea putine detalii. Si imi oferi prea putine detalii pentru ca nu esti obisnuita sa privesti lucrurile in profunzime. Nu-ti face probleme, aceasta este o calitate care se poate cultiva.

Dupa urmatoarea cearta, cand ramai singura, incearca sa te detasezi putin si sa iti pui urmatoarele intrebari: De ce v-ati certat de data aceasta? Ce v-ati reprosat? Cum te-a facut sa te simti reprosul sau? (umilita, respinsa, minimalizata etc.) Ce a starnit in tine? (furie, disperare, sentimentul de abandon etc.).

Cand el iti reproseaza ceva, il asculti, iei in considerare faptul ca observatia sa ar putea fi valida, sau te infurii imediat? Iti poti imagina aceasta relatie fara certuri? Care este rostul acestor certuri? De a alunga plictiseala, de a intretine pasiunea, de a gusta fericirea impacarii?

A-l asculta pe celalalt, a te pune in locul lui, a putea primi o critica ca pe un feedback constructiv, a te intreba care este contributia ta la crearea situatiei in care te afli, iata cateva din calitatile unui bun comunicator. Dezavantajul este ca aceste calitati se dezvolta in timp si sunt mai greu de intalnit la varsta ta..

View Comments (2)
  • Sunt intr-o relatie de 2 ani, avem o relatie deschisa, adica ne intelegem unul pe celalalt, il las sa mearga sa se distreze cu alte fete pt ca el zice ca nu ma lasa si ca sa nu am frica, ok dar acuma de ceva vreme stam mai mult la distanta eu plecata in afara, el acasa ca avem o afacere impreuna, dar ceva nu mai merge, mereu se enerveaza cand ii pun mai multe intrebari despre ceea ce face prin oras. Are si o problema cu aparatele, jocurile de noroc, eu sunt afara la munca, dar ne vedem mereu cand avem posibilitatea, dar ca dupa cum zic el se enerveaza, zice mereu cand ii adresez intrebari ca eu il terorizez ca nu mai suporta, ca relatia noastra nu mai are mult ca sigur se sfarseste ca s-a saturat de mine sa fiu asa. Nu mai imi zice tot, unele lucruri mi le ascunde, nu am stat niciodata despartiti mai mult de o saptamana, imi zice ca ma iubeste se lauda la toti prietenii lui ca el nu ma lasa pt nimica, fetelor cu care iese le zice ca are iubita si ca vrea doar sa se distreze nimica mai mult, nu stiu ce sa mai cred. Eu la inceput nu eram deschisa il minteam mult, dar el m-a iertat mereu, m-a prezentat familiei lui, am vrut sa avem si un copil dar din nefericire am avut ghinion, un avort spontan, acum vrem sa facem altul, el asa a zis ca facem altul. Nu stiu, cand ne certam imi zice mereu ca el nu imi mai zice nimic din ceea ce face pt ca eu nu stiu sa reactionez ca ii dau doar dureri de cap, imi zice ca trebuie sa stau linistita ca el nu ma lasa pt nimeni si nimica. Chiar nu mai stiu ce sa cred, el zice ca ma iubeste apoi cand ne certam imi zice ca sa ne despartim, normal eu zic nu, si ca imi da tot ce e al meu si el isi va reface viata. Eu nu mai inteleg, el este cu 7 ani mai mare, de 6 luni suntem mai mult departe unul de altul, pana acum 6 luni locuiam impreuna, erau si atunci certuri ca de ce il minteam. El e capricorn si este foarte orgolios, eu sunt taur si mereu las de la mine, pt ca vreau sa fie bine, vreau sa ma casatoresc cu el, il iubesc mult, eu sunt f geloasa, dar totusi accept sa mearga la altele, si el este gelos cand stie ca am treaba cu vreun baiat. Ajutati-ma, ce sa fac sa nu ne mai certam, sa ne fie bine?

    • Si eu am cam aceeasi prob ca si tine.ideea e ca sunteti persoane cu mentalitati diferite.desi va iubiti,sunt lucruri care pun piedica unei relatii.si prietenul meu e tot capricorn,eu sunt sagetator.amandoi avem orgolii puternice,insa ne iubim.cu toate astea sunt momente cand ne certam din orice.sincer,am ajuns chiar sa simt cu iubirea se lupta cu ura…dar am zs sa incep sa las si eu de la mine,sa incerc sa-l inteleg si pe el…poate ca eu vad lucrurile mult mai dramatic decat el…in privinta ta,eu zic sa te gandesti la toate lucrurile frumoase pe kre le’a facut pt tn si ce te face pe tn sa crezi ca te iubeste in ciuda certurilor.de asemenea,dupa o cearta incearca sa meditezi asupra situatiei si vezi dak nu cumva ai exagerat…poate ca nu a facut un lucru atat de rau.si inca ceva!baietilor nu le place sa fie controlati si cand le ingradesti libertatea risti sa-i pierzi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top