Now Reading
Copilul meu a dezvoltat un soi de fobie vizavi de imbracat

Copilul meu a dezvoltat un soi de fobie vizavi de imbracat

Sunt mamica unui baiat de trei ani si opt luni. In urma cu aproximativ un an copilul meu a dezvoltat un soi de fobie vizavi de imbracat. Daca la inceput totul a pornit cu dorinta lui de a imbraca doar anumite haine, acum copilul meu, in momentul cand este imbracat, chiar cu hainele preferate, incepe sa planga, sa tipe, sustinand ca acestea il strang. Asta pret de 5-10 minute cand noi ca parinti trebuie sa ii distragem atentia cu altceva; ulterior pare a se obisnui, il intrebam daca il mai deranjeaza, el sustine ca nu. Dar a doua zi criza revine, copilul dorind sa se imbrace doar cu haina din ziua precedenta, si chiar si atunci manifesta un disconfort. Poate problema pare minora, dar aceasta fobie persista si in fiecare dimineata face o astfel de criza, astfel incat noi ca parinti nu mai stim ce sa facem. Problema in timp s-a extins pana si in cazul sosetelor despre care spune ca il deranjeaza. Poate ne dati o solutie la aceasta problema.Va multumesc anticipat.

Intrebare pusa de: vitan, 34

Raspunsul psihologului:

In general o fobie este un simptom al unei angoase primitive, adica nu este o cauza, ci un efect. Ea ascunde o angoasa care iese la suprafata intr-un cadru terapeutic care trebuie sa fie suficient de securizant, incat pacientul sa-si exploreze fricile inconstiente. Uneori fobiile copiilor mici dispar de la sine, pe masura ce ei se dezvolta fizic si psihic, alteori se transforma in alte simptome. Exista un articol despre fobiile copiilor pe acest site: Copii, parinti si fobiile lor.

In cazul baiatului dumneavoastra, se pare ca deocamdata fobia lui se extinde si a devenit o problema indeajuns de importanta si de ingrijoratoare pentru dvs ca parinti, incat sa apelati la ajutorul cuiva. Nu pot sa va recomand altceva decat sa mai faceti un pas si, pentru acest tip de fobie, sa va duceti baiatul la o psihoterapie psihanalitica.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top