Now Reading
Cum sa fac sa fie bine?

Cum sa fac sa fie bine?

Am nevoie de un sfat, sau macar de parerea cuiva din afara, care poate privi obiectiv, fiindca am senzatia ca nu mai pot rezista… Fiica mea are 25 de ani si de 10 ani are un prieten cu care sotul meu nu este de acord. Nu ii interzice sa iasa cu el, dar i-a spus clar ca niciodata nu va fi de acord cu relatia lor. Si in fiecare zi o sicaneaza si pe ea, si pe mine, fiindca are senzatia ca eu o sustin… Sunt cumva pusa intre ei. Mi-as dori sa imi stiu copilul fericit, e sufletul meu si discutiile pe aceasta tema ma termina psihic… Sotul meu ii reproseaza acelui baiat doar faptul ca bunicii din partea mamei sunt de origine roma, baiatului nu are ce sa ii reproseze altceva decat atat, dar este destul ca sa nu il vrea in viata fetei noastre… I-a spus si ei ca daca se va casatori cu el, termina relatia cu noi. Ea nu vrea sa ne supere nici pe noi, dar nu vrea sa renunte nici la iubirea ei… Iar eu ca mama, nu stiu ce sa mai fac ca sa pastrez totusi o atmosfera calma in familie, desi tensiunea se simte in aer. Nu mai pot dormi noaptea, nu stiu ce sfat sa ii dau fiicei mele, cum sa fac sa fie bine…

 

Intrebare pusa de: popescu, 46

Raspunsul psihologului:

De ce tocmai acum, după zece ani in care fiica dvs a avut o relatie, tensiunea din familie a devenit greu de suportat? Din mesajul dvs aceasta este o informatie care lipseste.
Situatia este dificilă, dvs va simtiti obligata sa jucati un rol de negociator care trebuie sa impace doua puncte de vedere incompatibile, caci evident nu se poate sa ai o relatie cu cineva si in acelasi timp sa n-o ai. Nu pot sa va dau un sfat, dar o sa incerc sa va vorbesc despre unele temeri ascunse ale celor implicati, incercand sa va ajut poate sa intelegeti mai bine ce se intampla. As putea adauga ca sunt doar presupuneri, in nici un caz certitudini, si doar o discutie deschisa intre voi ar putea lamuri mai mult lucrurile.
Fiica dvs a ales sa aiba o relatie cu un barbat cu care tatal ei nu e de acord. S-ar putea ca impotrivirea tatalui ei sa aiba un rol in alegerea pe care ea a facut-o, cu alte cuvinte tocmai din acest motiv sa-l fi ales. Repet: la fel de bine poate sa nu aiba nici o legatura.
Sotul dvs sustine ca o sa rupa orice relatie cu ea in cazul unei casatorii. „Ori eu, ori el,” pare a fi mesajul lui. Cum asa ? De ce l-ar afecta atat de mult relatia fiicei sale cu un barbat ? Chiar daca nu-l place. Oare ar exista pe lumea asta vreun potential partener al fiicei lui pe care sa-l accepte cu adevarat sau pe care sa-l placa? Ce incerc sa spun este ca poate tocmai o eventuala casatorie a ei il tulbura, ca si cum ea l-ar parasi atunci, ar rupe-o cu el si atunci mai bine ameninta el primul. Multi tati simt asa, le e greu sa accepte ca in viata fiicei lor exista un barbat mai important decat ei. Iar in acest caz, intotdeauna e usor de gasit un pretext, un defect pe care un tata il vede la iubitul fiicei lui. Poate din acest motiv crede ca nimeni nu poate fi destul de bun pentru ea.
“Daca nu faci ce vreau eu, o rup cu tine,” pare ca ar fi alt mesaj al lui. Ma intreb cum isi vede el un viitor din care fiica lui, pe care o iubeste atat de mult, lipseste cu desavarsire. Nu-l cunosc, dar fara doar si poate ca mesajul pe care-l transmite este contradictoriu.
“I-a spus si ei ca daca se va casatori cu el, termina relatia cu noi.” Este ca si cum el ar fi luat o hotarare in numele dvs. Implicit este ca si cum ati simti si ati gandi automat ca sotul dvs sau ca in orice caz el crede asta. Si poate ca aici se afla lucrul cel mai important. Ca sa puteti interveni in conflict este nevoie ca toata lumea sa va accepte rolul de negociator, sa aveti dreptul la propriile dvs sentimente si opinii. Poate ca la acest nivel se duce lupta de fapt intre el, tata si sot, si voi doua. Amandoua incercati sa va castigati acest drept pe care el nu vi-l recunoaste. Daca ar face-o, ar pierde ceva. Ce anume?
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top