Now Reading
Cum sa ma simt implinita?

Cum sa ma simt implinita?

Aud foarte des din partea celorlati: Esti fricoasa, tematoare, esti nehotarata din nastere. E drept imi este greu sa ma hotarasc in multe probleme. Imi este teama de situatii imprevizibile, dar cred ca fiecare se confrunta cu astfel de stari. . . Cum sa ma modelez sa iau decizi corecte, sa ma simt implinita? Bine poate e utopic… implinita…

Intrebare pusa de: cireasa, 22

Raspunsul psihologului:

Sunt mai multe tipuri de decizii cu care ne confruntam de-a lungul vietii. Nu le putem trata pe toate la fel.

Deciziile se iau in functie de foarte multi factori, factori care tin de realitatea externa, factorii contextuali (financiari, de etapa de viata  – de exemplu cati bani am in portofel de cheltuit in seara asta, ce facultate vreau sa urmez, daca urmez un master, daca sa ma angajez la firma X sau Y, daca sa ma casatoresc acum sau peste 1 an, cati copii vreau sa fac, daca alerg sau nu la maraton etc), de factori ce tin de abilitatile si calitatile fizice, cat si cei care privesc realitatea interna, adica temperamentul, factori ce tin de personalitate, capacitatile mele (cognitive, emotionale, imaginatie etc).

Un alt lucru important este faptul ca evaluarea deciziilor luate, corectitudinea de care vorbiti (daca deciziile au fost bune sau rele), se face in timp, cand punem fata in fata proiectul dorit/asteptat impreuna cu rezultatele obtinute.

Sunt unii oameni care evalueza foarte rational deciziile, altii care o fac foarte emotional. Sunt unii oameni care prefera ca ei sa ia decizii, sa fie ei in control si sa-si asume actiunile si alegerile lor, altii prefera sa ii lase pe ceilalti sa ia decizii in locul lor si sa-si delege responsabilizarea si vinovatia asociate.

Tinand cont de scurta dvs expunere, cred ca dvs va referiti mai degraba la cat de multa incredere in sine aveti atunci cand luati o decizie. De asemenea cred ca aveti in minte ca deciziile luate vin si cu garantii aditionale, cum se spune: “la pachet”, ceea ce este destul de fals. Putem sa luam in calcul doar anumite consecinte, altele sunt intamplatoare si nu pot fi controlate in totalitate 100%, adica intervine factorul imprevizibil de care vorbeati.

Cred ca legatura dintre sentimentul de implinire si deciziile pe care le luam in viata, este data de masura regretelor, de gradul de coplesire al deciziilor gresite si mai ales de semnificatia pe care noi o atribuim acestora.

Chiar daca suna paradoxal, in fiecare decizie gresita, poate fi gasita o lectie de viata, desigur, ne poate conferi la un moment dat o solutie sau imbunatatire intr-o situatie similara, sau daca este prea tarziu, doar experienta acumulata de viata, de impartasit copiilor sau nepotilor.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top