Now Reading
Cum se trateaza gelozia?

Cum se trateaza gelozia?

Cum se trateaza gelozia? Nu ma pot controla? Nu l-am prins cu nimeni si el spune ca nu m-ar insela pt ca in primul rand s-ar insela pe el…e un tip glumet si prietenos cu toata lumea.lucram si impreuna.eu simt ca o iau razna si nu stiu ce sa fac sa nu mai fiu geloasa…help me!!!

Intrebare pusa de: Andreea, 21

Raspunsul psihologului:

Imi pare rau sa va spun dar nu exista „tratament” contra geloziei, adica o pastila care sa trateze asta la cineva, decat daca aceasta gelozie nu face parte dintr-un tablou mai amplu psihopataologic si deci s-ar trata o anumite tulburare si nu simptomul in sine.

Nu pomeniti nimic despre situatiile in care aceasta gelozie apare, care ar fi senzatiile pe care le aveti.

Se pare ca problema ar fi in alta parte si mult mai adanca decat credeti la prima vedere. Ar avea legatura cu imaginea dv de sine, cu increderea pe care o aveti in sine si in alti oameni, cu impresiile si felul in care aveti opininii si va faceti parari despre oameni, adica cu legaturi puternice in istoria dv de viata.

Gelozia tine in primul rand de cel care simte asta si nu de celalalt (indifernt daca el face sau nu face ceva in acest sens). Mai exista o gelozie „sanatoasa” adica un sentiment care aflat intr-o cantitate mica si neiancarcat puternic emotional poate arata un anumit interes si o anumita dorinta de posesivitate a respectivei persoane; adica un sentiment care ar descrie suferinta pe care am putea-o resimti daca acea persoana ne inseala asteptarile.

Dar daca acest sentiment devine mai greoi, mai mult, mai tot timpul prezent, asta deja nu mai este o gelozie ‚obisnuita’, ci o accentuare a unei nesigurante interne, o neincredere generalizata si o mare teama de pierdere a respectivei persoane si a ceea ce reprezinta ea ca persoana (frica de singuratate, frica de abandon). Acest sentiment mai degraba pune piedica, ingreuneaza o relatie, o viruseaza din interior si o macina pana cand cei doi protagonisti ajung sa oboseasca sa demonstreze ceva celuilalt partener. Si asta in cazuriel fericite, acest sentiment de posesivitate odata accentuat poate genera si multe ‚drame’ de cuplu, adica povesti cu finaluri triste si dramatice.

Asadar v-ar recomanda cu ardoare sa stati de vorba cu un psihoterapeut despre starile si sentimentele dv, despre povestea pe care ele ar putea-o ascunde, despre temerile si fricile dv mai vechi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top