Now Reading
O convorbire pe messenger

O convorbire pe messenger

Buna ziua! Apelez la ajutorul dvs. cu privire la mai multe probleme in casnicie. Ne-am cunoscut acum 2 ani, ne-am cununat civil de 1 an, acum 6 luni a decedat tatal meu. Noi locuim la etajul 2 al unei case cu mai multe apartamente in care la parter locuieste mama mea si mai avem o locuinta inchiriata. Avem probleme in pat – nu mai facem aproape nimic, si cand facem pentru ea nu e bine, sau uneori, mai rar, vrea ea iar eu ma intimidez deoarece sunt stresat de faptul ca de data asta trebuie sa iasa bine. In rest as indrazni sa va ilustrez una dintre convorbirile noastre de pe messenger din timpul serviciului, ca sa va mai prezint si alte probleme, poate ne ajutati cu un sfat. Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.

Discutia: [11:08] rox: imi scrie daiana [11:09] m542i2jk: hmmm … si? [11:09] m542i2jk: te invita pe mess? [11:10] rox: probabil [11:11] m542i2jk: naspa [11:13] rox: vine in bv [11:13] rox: si zice sa ne intalnim maine [11:13] rox: sa ne dea invitatia [11:13] m542i2jk: uite un text de pe un forum pe care l-am gasit intamplator, dar care text reprezinta exact ce simt si eu: [11:13] m542i2jk: Apoi,viata noastra sexuala de cateva luni este zero si asta pentru ca nu mai simt nici o dorinta, in cele cateva incercari de apropiere m-am crispat toata si mi-a venit sa fuuuug…

(Pentru economie de spatiu, dar si din discretie, nu reproducem in intregime discutia transcrisa de pe messenger.)

Intrebare pusa de: Dumitru, 28

Raspunsul psihologului:

Vestea buna este ca exista suficienta deschidere de ambele parti pentru a realiza o buna comunicare. Iar o buna comunicare este conditia sine qua non pentru rezolvarea problemelor de cuplu.

Vestea mai putin buna este faptul ca problema sexuala reprezinta doar aspectul de suprafata al unor probleme mai profunde. Aceste probleme mai profunde tin de maturizarea emotionala – nu este ceva grav, toti ne confruntam cu asta in diferite grade. Dezavantajul este ca procesul maturizarii necesita mult timp.

In cazul oricarui om, barbat sau femeie, procesul separarii de mama in plan psihoafectiv este un pas esential, o realizare majora, care nu este niciodata usor de facut. Daca nu reusim sa facem acest proces, ramanem blocati intr-o relatie de dependenta si intr-un stadiu infantil (evident, cu repercursiuni asupra vietii sexuale).

Sotia ta iti reproseaza ca nu te-ai desprins de mama ta, iar tu recunosti acest lucru atunci cand spui: „bineinteles, dedesupt se afla ascuns un mic „sacrificiu” al placerii de a sta unde stau acuma, insa nu prea inteleg sincer nici de ce imi place asa de mult sa stau acasa”.

Ceea ce este mai putin evident este faptul ca si sotia ta are probleme in relatia cu propria mama, dar ii este mai usor sa-si exprime ura fata de mama ta decat ura fata de propria mama. Cum spunem noi in psihanaliza, ea „transfera” sentimentele de ura fata de propria mama asupra mamei tale, salvandu-si astfel mama de aceste sentimente. Consecinta: relatia cu propria mama ramane una pozitiva, in schimb dezvolta o „psihoza” (ca sa folosesc expresia ei) vis-a-vis de mama ta.

Comentariile cu privire la blesteme, magie, practici oculte etc arata ca sotia ta, in ciuda aerului detasat, are afecte extrem de puternice, iar ura este o masura a atasamentului.

Situatia voastra arata inca o data ca ceea ce pare relativ superficial la o prima vedere are in fapt radacini foarte adanci.

Amandoi va confruntati cu probleme de separare, care necesita o analiza profunda si… de durata. Amandoi ati beneficia enorm de pe urma unei psihoterapii psihanalitice..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top