Now Reading
6 reguli de eticheta pentru concertele de muzica clasica

6 reguli de eticheta pentru concertele de muzica clasica

Revista Psychologies

 

Daca nu esti prea zvelta, trebuie sa eviti creturile, cutele si sa te fersti de dungile origontale, dupa cum, daca esti foarte inalta, trebuie sa te feresti de dungile verticale.

Cand femeile depasesc o anumita varsta si un anumit numar de kilograme, trebuie sa se gandeasca daca e cazul sa mai poarte haine stramte sau decoltate, chiar si in vacanta. Fiecare perioada a vietii are farmecul ei.

Atat pentru o femeie, cat si pentru un barbat, prima regula pentru tinuta vestimentara, ca si pentru un corp, este curatenia. Haina cea mai veche trebuie si, totodata, poate sa fie ingrijita. La fel pentru costumul barbatesc.

Nu e la indemana oricui sa aiba in sifonier zece costume. Dar oricine poate avea un costum frumos. Asta daci este curat si periat cu grija.

 

Ce avea loc in pauza pe vremuri si s-a pierdut? Era un anumit ritual in pauzele de teatru sau de concert?

A.M: Da, oamenii se intalneau intre ei si comentau partile auzite inainte de pauza. Se discuta mult pe acest subiect si se legau multe prietenii frumoase. Era o atmosfera de destindere, de buna crestere si de bune maniere.

 

Credeti ca s-a pastrat ceva din obiceiurile din trecut ale oamenilor care se duceau la concerte de muzica clasica?

A.M: Inca se mai face educatie muzicala. La Berlin, am vazut o scena neobisnuita. Cativa tineri au ajuns la un concert de muzica moderna cu 2-3 minute inaite sa inceapa, convinsi ca sala este goala. Insa, nu au gasit nici bilete si nici loc.

Exista tari in care educatia muzicala se face de la varste foarte fragede. Fiecare familie isi trimite copilul sa cante la un instrument. M-a impresionat ceva ce am auzit odata la televizor cand era greva in Valea Jiului.

O femeie se vaita ca nu are cu ce sa plateasca lectile de pian ale copilului. Astfel, influenta germana a patruns si in alte locuri, nu doar in capitala.

 

Ce anume din Codul bunelor maniere ar trebui sa cunoasca oamenii astazi?

A.M: Un om de buna-crestere va invata bunele maniere cu multa constiinciozitate, ca pe o limba striina, fara sa se jeneze ca nu a stiut pana in acea clipa o anumita regula de comportament.

Un om care se respecta si ii respecta pe altii, nu poate fi ridicol. Uite, de exemplu, in cazul unui gentleman tabuurile lui sunt-bine-cunoscute si el nu si le incalca niciodata.

Isi domina pasiunile, emotiile, sentimentele puternice pentru ca ramane stapan pe el insusi oricare ar fi imprejurarile chiar si atunci cand este intr-o situatie disperata sau din contra, intr-o situatie mult prea fericita.

Ar trebui spus, pentru a retine mai usor, ca intr-o societate de oameni bine crescuti sunt trei subiecte de conversatie tabu: banii, bolile si copiii.

Un gentleman este politicos fata de toata lumea, fie ca cel din preajma ii este superior ori inferior in ierarhia profesionala sau sociala.

Cu alte cuvinte, se straduieste sa nu supere pe nimeni. Fiecare stie ca un om cu o purtare agreabila este primit cu mai multa bucurie decat un necioplit.

O persoana zambitoare e acceptata mai usor in societate decat una posomorata, iar un om ingrijit inspira mai multa incredere decat unul cu o tinuta ostentativ boema.

Exista un intreg ritual al mainilor si gesturilor pe care le facem cu mainile atunci cand iesim in societate. Trebuie sa tinem seama de regulile acestea, mai ales atunci cand vrem sa mergem la teatru, la opera sau la evenimente cultural.

Acolo gesturile pe care le face un individ ajung in centrul atentiei, dar nu intr-un mod agreabil, daca nu sunt adecvate. Cand suntem in societate nu tinem mainile in buzunare, dar nici pe solduri si nici la spate.

Nu ne agatam de un scaun sau de marginea unei mese si cu atat mai putin de interlocutorul nostru. Cand ne asezam pe un fotoliu sau pe un scaun, stam drept, alegandu-ne o pozitie comoda, fara sa ne incrucisam sau sa ne balansam picioarele.

Ne vom feri sa ne miscam permanent mainile si sa ne jucam cu degetele. Nu ne vom apropia prea mult de interlocutor si nu-l vom atinge in cursul conversatiei, chiar daca ea devine prea palpitanta.

Strangerea mainii este, de asemena, la fel de importanta. Ne strangem mainile mai ales cand ne oprim sa stam putin de vorba. Este o forma de salut care dateaza din Antichitate si care este incarcata de un simbolism profund. Sa saluti pe cineva strangandu-i mana este un semn de mare stima.

Cum saluta domnii – cand intalneste o doamna, barbatul saluta primul. In general, salutul inseamna sa-ti scoti palaria cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, sa o inclini usor, privind fara insistenta in ochii persoanei salutate, iar apoi sa-ti pui palaria la loc pe cap.

Ce se intampla daca nu porti palarie? Regula este foarte simpla. Te multumesti cu o inclinare a capului, care poate fi un pic mai adanca decat daca ai saluta cu palaria.

Cum saluta doamnele: Vor raspune la salutul care le este adresat printr-un suras si dand usor din cap, ceea ce va dovedi persoanei intalnite ca au recunoscut-o. In tarile anglo-saxone, femeia saluta prima pentru a-l autoriza astfel pe domnul intalnit sa o salute la randul lui.

In Europa continentala, regula este cea pe care am anuntat-o: domnul saluta, doamna raspunde. Doamna mai tanara o saluta pe cea mai in varsta care ii raspune… tot zambind. Un barbat se va ridica neaparat in picioare.

Doamnele nu trebuie sa se ridice decat pentru a da mana unei persoane mai in varsta sau uneia pe care vor s-o onoreze in mod special.

 

 

 

Interviu de Mihai Lacatusu

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top