Now Reading
Gluma ruseasca

Gluma ruseasca

Revista Psychologies
Autor: Dragos Ghitulete
Editura: Cartea Romaneasca

Joi, 6 mai, ora 18.00, la Clubul Taranului, Muzeul Taranului Roman are loc lansarea romanului Gluma ruseasca, de Dragos Ghitulete. Prezinta: Marius Oprea, Florin Iaru. Moderator: Oana Boca. ,,Gluma ruseasca” aduce in scena destinele unor oameni care cauta cu obstinatie sa inteleaga ce se intimpla cu ei insisi sau daca mai pot spera ca vor iesi vreodata din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului si din marasmul tranzitiei romanesti postdecembriste.

Gluma ruseasca, Dragos Ghitulete, Editura Cartea Romaneasca

Joi, 6 mai, ora 18.00, la Clubul Taranului, Muzeul Taranului Roman are loc lansarea romanului Gluma ruseasca, de Dragos Ghitulete.
Prezinta: Marius Oprea, Florin Iaru
Moderator: Oana Boca

Gluma ruseasca aduce in scena destinele unor oameni care cauta cu obstinatie sa inteleaga ce se intimpla cu ei insisi sau daca mai pot spera ca vor iesi vreodata din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului si din marasmul tranzitiei romanesti postdecembriste. Cincizeci de ani de totalitarism inseamna cel putin doua ,,generatii pierdute” − al caror traseu Dragos Ghitulete incearca sa-l recupereze simbolic.
Cheia romanului este chiar titlul sau. Gluma ruseasca reprezinta exact momentul in care, la masa tratativelor, pe harta Europei s-a tras cortina. Dar inseamna si probabilitatea ca, atunci cand apesi pe tragaci la ruleta ruseasca, singurul glont de pe teava sa fie si ultimul si sa nu fie o gluma.

Dragos Ghitulete reuseste sa urce pe versantul cel mai dificil al meseriei de scriitor, pentru ca reuseste sa povesteasca. Are un dar al naratiunii si o privire interesanta asupra unor subiecte cu conotatie istorica. El face parte de altfel din acea generatie care a fost putin marcata de comunism, dar suficient pentru a-l pastra in memorie si a incerca acum sa descifreze mecanismele schizofrenizarii fiintei umane prin ideologie si printr-o anumita practica istoricare volutionara. Privirea sa asupra acelei epoci este proaspata, strict literarasi fara nici o umbra de rafuiala personala cu trecutul. De unde valoarea acestei proze, la care se adauga si ritmul ei cinematografic.”
Matei Visniec

„Am scris romanul dintr-o obsesie. Scrisul meu e obsedant. Daca nu scriu, ma doare. Incerc sa ma pun pe mine in acord cu lumea si scrisul se pare ca mi-e cel mai bun ajutor. Am trait pana la 15 ani intr-un regim cumplit. Scriu despre el pentru ca nu vreau sa fie uitat si in primul rind pentru ca nu vreau sa-l uit eu.”
Dragos Ghitulete

Dragos Ghitulete, jurnalist, scriitor

Dragos Ghitulete (n. 20 martie 1974, Pitesti) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.
–  Este jurnalist, realizator de emisiuni culturale si politice la RFI Romania.
–  Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa.
–  A debutat in volumul colectiv Cartea cu bunici, Humanitas, 2007.

Citeste aici un fragment din carte.

Citeste De ce scriu oamenii? – confesiunea autorului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top