Now Reading
O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu

O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu

Revista Psychologies

O istorie a comunismului din Romania, Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Plesa si Sorin Andreescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, editura Polirom


Editura Polirom si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) va invita la lansarea volumului „O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu” (editie revazuta) de Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Plesa si Sorin Andreescu.

Evenimentul va avea loc luni, 6 aprilie, ora 17.00, la Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti (Bulevardul Elisabeta, nr. 45).

Vor prezenta cartea: Marius Oprea, presedintele IICCR, Radu Ioanid, membru al Consiliului IICCR, istoric (Washington), Dorin Dobrincu, coordonator al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania, Mihai Stamatescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orsova si Raluca Grosescu, cercetator in cadrul IICCR.

Cu ocazia lansarii de la Bucuresti, IICCR va decerna Diplome de Onoare pentru sprijinirea studierii regimului totalitar comunist si pentru consolidarea valorilor democratice si civice in rindul tinerei generatii din Romania urmatoarelor persoane:
Jeri Guthrie-Corn, Charge d’Affaires, Ambasada SUA la Bucuresti
Jaap L. Werner, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti
Roland Lohkamp, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Germaniei la Bucuresti
Holger Dix, Director al Fundatiei Konrad Adenauer in Romania
Liliana Preoteasa, Director General in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii
Doru Dumitrescu, Inspector General in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii

Volumul va fi lansat si la Cluj-Napoca, joi, 9 aprilie, ora 18.00, la Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga”.

O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu a aparut cu sprijinul Fundatiei KONRAD ADENAUER, al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti si al Ambasadei SUA la Bucuresti.

„In 10 decembrie 1987, niste necunoscuti incendiau, in semn de revolta, imensa statuie a lui Lenin care se afla pe atunci in fata Casei Presei Libere (fosta Casa Scinteii). Intr-un gest temerar, ei au scris pe soclul statuii: „Dati-ne tara inapoi!”. Istoria ne invata insa ca zeii si credinta in ei nu mor, chiar daca statuile ard. Nu intimplator, acest manual, primul de istorie a comunismului din Romania, apare la aproape 20 ani de la caderea regimului. Traim inca intr-o lume care se fereste sa vorbeasca deschis despre trecut. Vrem sa va desprindem de ea.”
Dr. Marius Oprea, Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania

Manualul dezbate subiecte precum economia, viata cotidiana, politica externa, rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist si evenimentele din decembrie 1989.

Volumul este insotit de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Romane si al TVR Media. Intitulat „O zi la Televiziunea Romana in 1988”, acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate in cele doua ore de program al TVR din 1988. DVD-ul constituie o sursa istorica, prezentata in forma video.

Referentii acestui manual sint Dr. Dennis Deletant, Dr. Stelian Tanase si Dr. Daniela Zaharia.

Din cuprins:
Comunismul in Romania interbelica • Preluarea puterii (1944-1947) • Partidul Comunist Roman (1948-1989) • Institutiile statului (1948-1989) • „Celalalt” in regimul comunist • Distrugerea societatii civile si represiunea politica • Monopolul ideologic • Economia • Viata cotidiana • Politica externa • Rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist • Anul 1989

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top