Now Reading
Cum sa devii cea mai buna versiune a ta: cresterea autostimei

Cum sa devii cea mai buna versiune a ta: cresterea autostimei

Revista Psychologies

Increderea in sine si stima de sine au impact in toate aspectele vietii, de la familie, cuplu, pana la job si depasirea obstacolelor. Iata cateva repere pentru o mai buna stima de sine.

 

In societatea de azi, trendurile ne instiga la uniformitate. Media promoveaza un anume tipar de femei sau de barbati, iar la nivelul adolescentilor nu mai exista discernamantul propriei identitati.

Unicitatea si frumusetea diversitatii sunt valori inestimabile ale unui om, iar indiferent de cariera pe care o alegem sau de studiile facute, exista o variabila indispensabila implinirii personale – AUTOSTIMA!

Asta nu inseamna ca nu vom avea si provocari sau ghinioane, dar o persoana cu stima de sine scazuta va claca in acele momente, pe cand cei cu incredere in propria persoana vor face fata mai bine obstacolelor. Diferenta de optica face posibila trairea vietii cu bucurie, nu cu teama si obsesia esecului.

 

Ce este autostima

Perceptia pozitiva pe care fiecare o are despre el insusi in raport cu mediul inconjurator. Autostima poate fi considerata mediator in relatiile noastre  personale sau profesionale. Fixarea obiectivelor si perseverarea in atingerea lor tine tot de autostima. In orice proiect pe care il demaram trebuie sa avem perceptia clara a faptului ca il putem duce la capat, altfel de ce sa ne mai apucam?

Cand stima de sine lipseste frustrarea poate atinge cote maxime, sentimentul de inadaptabilitate si de neputinta pot provoca suferinte si boli.

Atunci cand ne lipseste autostima suntem ghidati de asteptari negative care au la baza emotii precum frica, iar efortul facut pentru  atingerea obiectivelor va fi foarte mic.

Cu pasi retinuti si timizi nu putem atinge determinarea si dinamismul necesare reusitei. Vom esua, iar autoevaluarea urma acestui proces va fi una negativa, care, urmand modelul cercului vicios, va duce din nou la asteptarile negative de la care am pornit.

 

10 pasi esentiali pentru cresterea autostimei

Analizeaza si fii constient/a de tiparul dupa care functionezi. Nu poti schimba ceva ce nu cunosti. Fa o lista cu gandurile care iti trec prin minte atunci cand urmaresti realizarea unui obiectiv.

Ai grija de felul in care arati. Desi pare ca nu are nimic de-a face cu resursele pe care le investim intr-un proiect, de fapt este foarte important. Daca arati bine, ingrijit/a exact asa te vei simti, cu un plus de energie vitala.

Fa un efort si iesi din zona de confort. Da, e cald si bine acolo, dar nu este locul unde se produc rezultatele remarcabile.

Fa pasi mici, dar consecventi. Ceea ce indeplinesti cu temeinicie nu-ti va putea fi luat vreodata. Ce stii sa faci este mult mai important decat ce ai, asta te va ajuta sa te descurci in orice situatie.

Ofera-le celorlalti timpul si ajutorul tau. Satisfactia este incredibila, iar pentru o vreme uiti de probleme.

Fii atent/a la emotiile dominante. Acestea inclina decisiv balanta in favoarea sau in defavoarea ta. Implica-te mai mult in activitatile care iti plac. Asa cresti in intensitate puterea emotiilor pozitive si reduci impactul celor negative.

Fa miscare zilnic. Corpul uman, mintea noastra si spiritul nu sunt un sac fara fund. Buna lor functionare este determinata de nivelul de energie cu care ne hranim. Sportul aduce un aport esential de energie, nu o consuma cum prefera unii sa creada.

Nu te mai plange de lipsa timpului. El nu lipseste, doar ca uneori il gestionam prost. Fa o planificare zilnica, saptamanala sau chiar anuala, fara a neglija timpul liber dedicat activitatilor de relaxare.

Inconjoara-te de persoane volubile si pozitive. Voia buna si umorul sunt contagioase. Cum nu poti fi trist si fericit in acelasi timp, alege in ce stare vrei sa iti petreci marea majoritate a timpului. Persoanele negativiste te storc de energie, la propriu.

Renunta la scuze. Indiferent ce motive gasesti, viata are stilul ei caracteristic de a-ti oferi un imbold. Mai bine stabilesti de la inceput ca POTI!

 

Traverseaza cele 10 etape si apoi intreaba-te: Daca m-as intalni cu mine, m-as imprieteni?

 

Autor: Irina Anda Babau, psiholog si psihoterapeut la Psiho Center – Cabinet Individual de Psihologie si Psihoterapie (psihologia muncii si organizationala, psihologia transporturilor, psihoterapie experientiala si hipnoterapie)
[email protected]

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top