Now Reading
Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Una dintre cele mai distrugătoare probleme de ordin emoțional, care afectează persoanele active, este sindromul burnout. Pornit din pasiunea și dedicarea pentru o meserie, sindromul se instalează pe fondul stresului, al oboseli, al neputinței de a gestiona timpul.

Citește și:

5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Stima de sine scăzută și teama de respingere

Care este mecanismul burnout

Un individ pasionat de munca sa, fie că este la început de carieră și vrea să dovedescă faptul că are petențial, fie că a ajuns deja să ocupe o poziție de middle management și este nevoit să o păstreze, va înregistra multe ore suplimentare la birou, ședințe interminabile și va fi nevoit să facă față unui nivel mare de stres.

Tocmai calitățile ce împing oamenii să își forțeze și să își depășească limitele și care duc la ore suplimentare, sarcini din ce în ce mai grele asumate și o enormă și autoimpusă presiune de a reuși în toate încercările, conduc la burnout.

Odată cu suprasolicitarea apare și anxietatea care ne face să ne focusăm asupra unui sigur aspect din viața noastră și anume munca, evitând rezolvarea celorlalte aspecte care, cel mai probabil, nu funcționează așa cum ne-am dori.

Din acest motiv, cei care sunt predispuși efectului de burnout trebuie să cunoască semnele premergatoare și să se protejeze.

 

Cum știi că te apropii de burnout

Cea mai la îndemână metodă este auto-evaluarea. Există o serie de întrebări la care se poate răspunde:

Există viață după muncă?

Am devenit prea critic sau prea cinic la locul de muncă?

Îmi încep cu dificultate ziua de lucru odată ajuns la birou?

Sunt prea nervos și nerăbdător cu colegii sau clienții?

Îmi lipsește energia necesară pentru a fi productiv și realizările profesionale nu-mi mai aduc satisfacție?

Folosesc mâncare, alcool sau droguri pentru a-mi lua mintea de la probleme?

Am probleme cu somnul sau lipsa poftei de mâncare?

Dacă raspunsul la una sau mai multe întrebări este „da”, burnout-ul nu este departe.

 

Cum ajungem la burnout

Sunt mai mulți factori, atât legați de viața profesională cât și de cea personală, ce favorizează apariția fenomenului burnout. Cei mai frecvenți sunt următorii:

Probleme sociale și balanța dintre job și viața personală. Deseori burnout-ul e favorizat de factori exteriori profesiei.

Problemele sociale sau lipsa unui echilibru între timpul petrecut acasă și cel la birou au tendința de a deteriora atât starea mentală a angajatului cât și relația sa cu cei din jur.

Sentimentul lipsei de control. Anumite circumstanțe profesionale pot determina aparția burnout-ului, în special cele legate de inflexibiltiatea programului, volumului de muncă, sau a naturii muncii în sine.

O comunicare defectuoasă cu șeful sau colegii. Ne petrecem mare parte din timp la serviciu și relația cu colegii și superiorii ne poate afecta la nivel psihologic.

Sarcini profesionale neclare din partea managerului sau o comunicare rece cu colegii își pun în timp amprenta asupra dispoziției unui angajat.

Un job nepotrivit. Din păcate, un caz comun este pur și simplu nepotrivirea persoanei cu jobul ales. Această nepotrivire poate fi una a principiilor și a conduitei celor două părți sau, pur și simplu, o incompatibilitate între capacitățile profesionale ale angajatului și cerințele jobului.

De asemenea, joburile aflate la extreme ca și intensitate, cele foarte monontone sau foarte haotice, tind să ducă mult mai rapid la burnout.

 

Cum ne protejăm de burnout

Primul pas este identificarea factorilor profesionali ce te îndreaptă către burnout. Odată găsiți, aceștia pot fi adresați unul câte unul.

În general, lucrul cel mai ușor de schimbat este atitudinea și comunicarea cu colegii. Acest aspect este important și în relația cu superiorul, o comunicare mai bună însemnând o idee mai clară asupra sarcinilor profesionale.

Cea mai bună preventie a sindromului burnout este ca în afara orelor de lucru să avem o viață activă și echilibrată.

O relație bună cu apropiații, timp pentru hobby-uri și pasiuni, plus somn și exerciții fizice sunt rețeta cea mai bună pentru evitarea acestei epuizări.

 

De Liviu Elefterie, psihoterapeut

atlashelp.net – prima platforma de psihoterapie online

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top