Now Reading
Orgasmul are o functie de recompensa

Orgasmul are o functie de recompensa

Revista Psychologies

Dr. Cosmin Iuliu Mihaescu


Dr. Cosmin Iuliu Mihailescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare fertilizare in vitro, clinica Sanador, explica mecanismele orgasmului.

Care sunt mecanismele producerii orgasmului?
–  Mecanismul fiziologic este reprezentat de o puternica descarcare, la nivelul sistemului nervos simpatic si parasimpatic, a unor reflexe ce se inchid intr-o structura de la baza cortexului numita sistemul limbic. Suna foarte abstract, dar este o functie extrem de veche a speciei noastre, aparuta inca de la primate.

De la Darwin incoace s-a stabilit ca orgasmul are o functie de recompensa, pentru a face tentant actul reproducerii. De ce de recompensa? Pentru ca mamiferele si, implicit, oamenii, ar putea avea o stare perfecta de sanatate fara sa-si exercite functia de reproducere. De aici, scopul recompensei prin orgasm.

Penetrarea este suficienta pentru a obtine orgasmul?
–  Nu este suficienta. Poate fi chiar un factor inhibitor in obtinerea unui orgasm, daca nu e precedata de un preludiu suficient de lung si eficient. Orgasmul se poate obtine si printr-o excitare corespunzatoare a zonelor erogene, fara penetrare.

De cate tipuri sunt orgasmele feminine?
–  Orgasmele sunt de doua feluri, dar ele nu sunt resimtite de femei in mod distinct, total separat. Exista un orgasm clitoridian (aproximativ 70-80% dintre femei il experimenteaza) si un orgasm vaginal care se obtine mai greu si apare cu cat femeia devine mai erotizata sexual.

Cat timp dureaza un orgasm?
–  Durata unui orgasm este extem de variabila. Practic, nu se poate emite o unitate de timp. Este o caracteristica pur individuala.

Ce este faimosul punct G si unde se localizeaza el?
–  Unii cercetatori chiar ii neaga existenta, dar in principiu se accepta existenta lui in portiunea proximala a vaginului (adica in prima parte a acestuia), pe peretele anterior unde este descri­sa de catre fiziologi o asa-zisa „placa orgasmica“ asimilata in folclorul citadin ca punctul G. Dar, repet, unele studii serioase recente ii neaga existenta.

Ce trebuie sa facem pentru a avea orgasm multiplu?
–  Nu toate femeile pot avea orgasm multiplu. Si el nu trebuie sa fie un dezi­de­rat. O buna erotizare (preludiu) si o co­or­donare satisfacatoare cu parte­ne­rul pot conduce la un orgasm multiplu.

Ejacularea masculina inseamna automat orgasm?
–  La barbat, da. Pentru partenera, insa, nu este o legatura implicita.

O penetrare adanca favorizeaza aparitia de orgasme intense?
–  Nu exista nici o corelatie intre cei doi factori, cadem iarasi victime folclorului urban. Sunt teorii ale unor sexologi care sustin ca atingerea colului uterin in timpul actului sexual (penetrare profunda) ar aduce beneficii in sensul obtinerii unui orgasm mai puternic. Dar aceste supo­zitii nu sunt confirmate prin studii clinice.

Intensitatea orgasmelor se diminueaza odata cu varsta?
–  Nu are legatura. Intensitatea orgasmelor poate scadea cand femeia intra in pre-menopauza, datorita scaderii nivelului de estrogen.

Se poate sa avem orgasm atunci cand dormim?
–  Exista vise erotice cu o anumita incarcatura emotionala, dar nu orgasm. Doar placere.

Exista anumite pozitii sexuale care ajuta la producerea orgasmului?
–  Da, este un fapt confirmat ca anumite pozitii sexuale induc orgasmul mai rapid. Exista carti, inca din Antichitate, ce recomanda anumite pozitii pentru obtinerea orgasmului in functie de conformatia corporala (de exemplu, Kamasutra). Dar depinde de fiecare cuplu in parte sa experimenteze si sa des­copere pozitia optima.

Orgasmul femeilor este mai puternic decat cel al barbatilor?
–  Intr-un fel, da, orgasmul femeilor este mai puternic decat cel al barbatilor, fiind mai profund si mai complex, nu doar o simpla descarcare energetica. Dupa un orgasm, femeile nu au precum barbatii o perioada de rejectie si pot continua sustinerea unui act sexual in vederea obtinerii imediat a unui nou orgasm. Este asa-numitul „platou orgasmic“, care consta intr-o perioada de timp in care femeia, odata excitata, poate obtine mai multe orgasme, fara perioadele de pauza necesare si caracte­ristice barbatului.

Orgasmul favorizeaza fertilitatea sau fecundarea ovulului?
–  Nu. Existenta unei legaturi intre fertilitate si orgasm intra tot in categoria „miturilor urbane”. Evul Mediu este plin de exemple de casatorii aranjate, in care femeia se dovedea foarte fertila, in ciuda lipsei orgasmului.

Orgasmul are vreun efect benefic asupra sanatatii?
–  Studiile recente indica faptul ca orgasmul are un efect benefic asupra starii de echilibru psihologic si afectiv al femei. Iar psihicul poate influenta benefic starea de sanatate.

Implicarea emotionala, sentimentul de iubire fac mai usoara obtinerea orgasmului?
–  In principu, da. Dar exista potriviri sexuale fantastice care nu tin de sentimentul de iubire, asa cum exista si iubire fara orgasm.

Interviu realizat de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top