Now Reading
Adolescenții au nevoie de îndrumare

Adolescenții au nevoie de îndrumare

Avatar photo

Pe vremuri, intrarea în adolescență însemna vârsta nubilă, pregătirea de mariaj la fete, iar la băieți… cam tot așa. Moravurile s-au schimbat, dar adolescenții sunt aceiași: copii mai mari care au nevoie de ghidaj.

Grecii aveau o zeiță care întruchipa prospețimea și tinerețea, ea era fiica lui Zeus și a Herei și se numea Hebe. Ea era și paharnicul zeilor, loc de mare cinste în Olimp…

Citește și:

Nu lăsa o copilărie nefericită să îți modeleze viața

Educație sexuală pentru adolescenți. De ce discuțiile despre sex sunt vitale!

Asta arată câtă prețuire aveau anticii pentru ideea de tinerețe, pentru adolescența care farmecă, pentru acei câțiva ani în care omul nu e nici copil, nici matur, dar are din ambele câte ceva. Mai are inocența copilăriei și începe să aibă stângăciile adultului…

Tadzio este eroul romanului Moarte la Veneția, scris de Thomas Mann. Naratorul este atât de fermecat de frumusețea ireală a adolescentului Tadzio, de 14 ani, îmbrăcat în costum de marinar, încât vede în el întruchiparea idealului.

Gustav Von Aschebach se îndrăgostește de tânărul superb, dar iubirea lui va rămâne ideală, platonică, de o intensitate proprie doar iubirilor imposibile…

Toate acestea arată că oamenii sunt atrași, fascinați de tinerețe. Mugurii sexualității, inconștiența copilăriei, toate acestea au fost magice de-a lungul timpului și au fost descrise ca atare în literatură.

Dar azi, în lumea noastră prozaică, adolescenții ne preocupă altfel. Azi, în realitatea aceasta atât de competitivă, ne stă inima în loc pentru examene, pentru primele iubiri atât de intense și primele rupturi așa de dureroase.

Azi, părinții își pierd somnul pentru că adolescentul este posibil să fie într-un anturaj care îl corupe. Droguri, țigări, primele iubiri atât de intense și apoi rupturile atât de violente, încât odrasla nu mai poate să învețe pentru BAC;

sexualitatea în degringoladă la care este expus în media și în conversațiile cu colegii, toate acestea neliniștesc părinții.

Mulți spun că nu-și mai recunosc fata sau băiatul, copilul bucălat de până mai ieri. Acum e introvertit, stă tot timpul cu căștile pe urechi sau cu nasul în telefon ori tabletă.

Nu comunică, nu știe nimeni ce e în sufletul lui, dacă e bine sau nu e. Cum să nu te îngrijorezi?

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top