Now Reading
Care este momentul potrivit pentru a face sex?

Care este momentul potrivit pentru a face sex?

Fiecare individ și fiecare relație în parte, are un anumit ritm și anumite nevoi. Dacă studiile și societatea ne dau informații contradictorii privind relațiile sexuale, realitatea este cu totul alta. Așadar, care este momentul potrivit pentru a face sex?

Citește și:

Educație sexuală pentru adolescenți. De ce discuțiile despre sex sunt vitale!

Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Importanța educației sexuale

Până nu demult, educația sexuală a copiilor era un subiect tabu. Nici acum nu se înregistrează un progres remarcabil în această zonă, dar a crescut numărul vocilor care susțin importanța acesteia.

Iar pentru că noi, cu toții, reacționăm puternic la cazuri negative, acestea sunt deseori date exemplu ca fiind situații ce pot fi evitate atunci când tinerii sunt informați.

Pentru că educația sexuală nu înseamnă un debut precoce al vieții sexuale, ci o mai bună cunoaștere și înțelegere a fenomenului.

Altfel, resursele de informare externe sunt nenumărate, iar șansele ca fiul sau fiica ta să caute informațiile necesare din surse despre care tu personal nu știi nimic sau care pot transmite informații contradictorii sunt extrem de mari.

Sau crezi că dacă nu discutați despre acest lucru el/ea nici nu se gândește la așa ceva? Sau poate ești unul dintre părinții care afirmă „fiul meu/fiica mea niciodată nu ar/s-ar…”.

Mai mult, dacă atunci când subiectul te atinge ca o revelație, tendința ta de a „discuta” cu copilul este de pe o poziție punitivă, cu certitudine copilul va nega, se va speria de reacția ta și va înțelege că astfel de lucruri trebuie să ți le ascundă.

Iar dacă urmărești ca el să asocieze actul sexual cu teama, gândește-te bine pentru ce îl pregătești ca adult.

În egală măsură, dacă ești un adult responsabil și vrei binele copilului tău, atunci vei căuta momentul potrivit și modul în care puteți avea astfel de discuții fără rușine, fără vină și fără teamă.

Iar o astfel de discuție are în centru, dincolo de pericolul bolilor cu transmitere sexuală sau a sarcinii, o imagine de sine pozitivă, dreptul de a decide ce își dorește și când, plus cel (foarte important) de a refuza.

Începutul vieții sexuale este important pentru tineri, întrucât va determina conduita lor viitoare și sănătatea atât mentală cât și fizică. Discuția va duce, inevitabil la un subiect delicat: care este momentul potrivit pentru a face sex?

Probabil vârsta este prima problemă la care te gândești, dar aceasta variază pentru fiecare în parte și depinde de momentul la care tânărul sau tânăra se simte pregătit(ă).

Nu poți împiedica anumite lucruri să se întâmple oricât ți-ai dori, dar este important să fii alături de copilul tău orice s-ar întâmpla și să știe că poate avea încredere să discute deschis cu tine orice subiect. Acesta este sprijinul de care are nevoie.

Este dificil să accepți că intră într-o nouă etapă a vieții, poate ți-ai dori ca aceasta să fie amânată cât mai mult, dar pregătește-l pentru aceste schimbări, asigură-te că este informat și că știe să se protejeze.

 

Sexul într-o nouă relație

Cu surpriză aflăm care sunt abordările pe care le avem atunci când începem o relație nouă, când vine vorba despre relațiile sexuale.

Fie ne grăbim, fie avem impresia că asta se așteaptă oricum de la noi, ne spunem că nu vrem să amânăm momentul, iar noul partener să se retragă sau, și mai frecvent, „de ce nu, că doar nu e prima dată”… Și totuși, atunci când începi o nouă relație e ca și cum ar fi prima dată.

Pentru că este un partener nou, un context diferit, iar tu trebuie să evaluezi în primul rând ce îți dorești și aștepți tu.

Cu siguranță rețeta conform căreia dacă faci sex prea curând relația nu va funcționa sau partenerul te va considera superficială… Dar să faci sex prea curând (cel puțin în cazul femeilor) înseamnă să forțezi atașamentul față de noul partener.

Relațiile sexuale înseamnă pentru femei și o mai mare ușurință în a forma un atașament. Pe când dacă ai răbdare să cunoști mai bine un partener, înafara sexului, poate decizi mai asumat cât de pregătită ești să te implici într-o relație cu el.

Revenind, dacă faceți sex chiar de la prima întâlnire, nu spune nimeni că nu aveți șanse pentru o relație de durată.

Dar totuși, atunci când atracția sexuală este foarte mare, este bine să fim atenți la motivele pentru care trăim acest lucru. De multe ori, în spatele dorinței se ascund așteptări mari de la persoana respectivă.

Poate, fiind la începutul relației, ne place pachetul și discursul, așa că investim speranțe în persoana pe care nu o cunoaștem suficient și sperăm că ne va oferi ceva ce, cu siguranță, ne-a lipsit.

Cu atât mai mare dezamăgirea când descoperi, pe parcurs, că fantezia din mintea ta era mai puternică decât realitatea.

Așadar, întotdeauna este sănătos să faci ceea ce tu simți, dar (această vorbă veche din bătrâni) se bazează pe o întrebare importantă: știi ce simți?

Sunt șanse foarte mari ca în spatele dorinței tale de a face sex să existe dorința de a-i demonstra interesul sau disponibilitatea ta către el. Sau, cum spuneam mai sus, te gândești că nu e ca și cum nu ai mai făcut-o până acum.

Nu uita că bărbaților le place vânătoarea. Iar dacă un bărbat are probleme sau nedumeriri față de nevoia ta de a aștepta puțin pentru a vă cunoaște, probabil intențiile voastre sunt diferite.

Ori, forțându-te pe tine, nu vei obține un rezultat diferit. Pe când dacă nu vor exista și alte întâlniri… se poate să fi scăpat de o problemă chiar înainte să apară.

Momentul potrivit pentru a face sex? Fix atunci când tu te simți pregătită să o faci.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top