Now Reading
O de la Orgasm: Învață să controlezi ejacularea precoce

O de la Orgasm: Învață să controlezi ejacularea precoce

Revista Psychologies

Ejacularea precoce este una dintre problemele dificile cu care bărbații se confruntă și de pe urma căreia se nasc multe complexe. Dar poate fi controlată. Iată ce poți face.

Citește și:

Cum sa redescoperi dorinta sexuala in cuplu

O de la Orgasm. Cunnilingus e calea regală către orgasm

 

Ejacularea precoce este problema sexuală cea mai frecventă cu care se confruntă bărbații. Probabil este mai des întâlnită în cazul bărbaților tineri, cu mai puțină experiență sexuală, dar poate apărea și mai târziu, la maturitate, în relații de cuplu stabile.

Ejacularea este prematură dacă se întâmplă prea devreme, dacă bărbatul nu o poate încetini, iar ulterior este complexat de acest lucru.

În special sentimentele negative și complexele pot afecta negativ viața sexuală a cuplului, dar, din fericire, bărbații pot urma un tratament și au șanse mari să răspundă la acesta.

 

Cauzele ejaculării precoce

Așa cum sexul de calitate rezultă dintr-o combinație de factori fizici, psihici și relaționali, așa și ejacularea prematură poate fi influențată de aceștie, motiv pentru care trebuie examinați toți înainte de a înțelege ce se întâmplă.

Din punct de vedere fizic, diabetul și bolile cardiovasculare sunt amândouă asociate cu această problemă, așa cum și renunțarea la alcool sau dependența de droguri, au drept efect și această manifestare.

Din punct de vedere psihic, depresia, anxietatea, furia resimțită la adresa partenerei, stima de sine scăzută și vina din punct de vedere sexual, fac să crească riscul ejaculării premature, la fel cum și lipsa de sincronizare cu propria excitație duce la același rezultat.

Ironic, bărbații se pot confrunta cu problema ejaculării și cu dificultăți în obținerea și menținerea erecției, deopotrivă.

Asta înseamnă că vor intensifica stimularea pentru a obține erecția dorită, doar pentru a avea un orgasm prea rapid. Iar dacă încearcă să îl controleze, își pierd erecția. Pentru o viață sexuală satisfăcătoare, trebuie să găsească o cale de mijloc.

Factorii legați de relație, fie sexuali sau non-sexuali, pot avea un impact asupra funcționării sexuale a bărbatului.

Luptele pentru putere în cuplu, o comunicare deficitarp, teama de intimitate și de angajament, presiunea de a performa, toate pot reduce controlul asupra ejaculării.

În plus, dacă bărbatul este convins că partenerei lui nu îi place sexul (lucru care nu e neapărat adevărat) sau dacă ea experimentează vreun disconfort în timpul actului sexual, există șanse să încerce să termine mai repede.

 

Tratament medicamentos

Dacă suspectezi că problemele tale de sănătate sau anumite tratamente pe care le urmezi au acest efect asupra vieții tale sexuale, adresează-te medicului și află care îți sunt opțunile.

Nu ar fi rău să îți incluzi partenera în aceste întâlniri pentru a oferi tabloul complet al problemei și a evalua împreună opțiunile de tratament.

În acest moment nu există un anumit medicament pentru a trata această problemă dar, spre exemplu, dacă ejacularea prematură este un efect al suprastimulării în încercarea de a obține o erecție, medicația specifică erecției poate fi soluția. Iar dacă un tratament nu funcționează, nu îl continua, ci discută cu medicul înainte.

 

Tratamentul psihologic

Odată ce a apărut această problemă, iar cuplul vostru s-a confruntat cu ea o vreme, cu siguranță deja cunoașteți impactul negativ asupra vieții sexuale.

Un sexolog vă poate ajuta să depășiți aceste efecte negative și să alegeți soluțiile optime pentru voi (cu siguranță ați încercat destule, incusiv să evitați sexul cu totul…).

Totodată, veți avea ocazia să rezolvați și anumite probleme dintre voi, care nu sunt de natură sexuală, dar au efect asupra acestei zone.

Indiferent dacă mergeți sau nu la terapie, puteți încerca să comunicați mai mult, să vă exprimați mai deschis dorințele și așteptările de la celălalt și să stabiliți ce opțiuni aveți și pe care vreți să le încercați.

Spune-i partenerei ce îți place și ce nu, ce ești dispus să faci și ce nu ești interesat să încerci. Este de ajutor să discutați și despre presupunerile pe care le faceți reciproc unul despre altul și care pot avea efecte negative.

…Precum cea că partenerei tale nu îi place sexul cu tine sau că femeile de regulă suportă sexul și nu se bucură de el.

Cu cât vă cunoașteți mai bine plăcerile sexuale, cu atât mai încrezător vei aborda experiențele voastre sexuale care nu vor mai fi reduse la preocupările privind performanța și atât.

Problema ejaculării precoce este deseori legată de teama că partenerei nu îi place sexul sau îl găsește inconfortabil, iar atunci bărbatul încearcă să termine repede.

Dacă există cu adevărat aceste probleme, explorați împreună dacă este necesar un preludiu mai îndelungat, o mai bună lubrifiere sau diferite poziții sexuale pentru a o ajuta să se bucure de această experiență. Dacă disconfortul persistă, o examinare medicală este necesară.

Pentru a găsi soluția în cuplul vostru, sunt necesare numeroase explorări în diferite etape ale actului sexual pentru a găsi ritmul care vi se potrivește și care reduce șansele ejaculării precoce.

Unul dintre rezultatele pozitive ale acestei probleme este că veți deveni mai deschiși unul cu celălalt în privința preferințelor sexuale și mai atenți unul la plăcerile celuilalt.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top