Now Reading
Ghidul analizelor de vară: cum îți menții sănătatea în vacanță?

Ghidul analizelor de vară: cum îți menții sănătatea în vacanță?

Revista Psychologies
ghidul-analizelor-de-vară-cum-îți-menții-sănătatea-în-vacanță

Medicii ginecologi avertizează: după vacanța de vară crește numărul bolilor cu transmitere sexuală și implicit a infecției cu HPV! Motivul? Contactele sexuale sunt mai frecvente, iar protecția este lăsată în plan secundar.

„După vacanțele de vară ne confruntăm cu un număr mai mare al pacientelor, care au contactat o boală cu transmitere sexuală. De ce se întâmplă acest fenomen? În primul rând, lipsa protecției. De cele mai multe ori, tinerii pun în plan secundar utilizarea prezervativului, cea mai sigură metodă de protecție. Mersul mai frecvent la piscină este iarăși un motiv pentru care crește frecvența bolilor cu transmitere sexuală. Alte aspecte la care pacienții ar trebui să fie extrem de atenți, în timpul călătoriilor, sunt mersul la o toaletă publică, lenjeria sau prosoapele hotelurilor și, bineînțeles, igiena intimă, dar și a mâinilor. Menținute o perioadă mai lungă de timp și tampoanele intravaginale pot reprezenta un factor care favorizează infecțiile în sfera genitală,spune dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Infecția cu virusul HPV, printre cele mai frecvente afecțiuni în creștere, după vacanța de vară

Finalul de vară aduce în cabinetul medicilor ginecologi paciente tinere și nu numai, cu afecțiuni care le pot pune în pericol sănătatea. O boală cu transmitere sexuală nu „vine la pachet” doar cu disconfortul aferent, ci și cu o afecțiune care le poate pune în pericol sănătatea.

„Cele mai frecvente afectiuni genitale sunt: candidoza vaginală, bolile inflamatorii pelvine date de chlamydia, mycoplasma și ureaplasma. De asemenea, crește incidența infecției HPV. La fel de alarmant este și faptul că un contact sexual neprotejat poate duce și la alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: hepatitele B și C, sifilisul și infecția HIV, susține dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ghidul analizelor pentru final de vară

Dr. Mirela Vasile

După o vară plină de distracții și, poate, o lipsă a prevenție, „ghidul analizelor de vară” este necesar, spun medicii. Care sunt cele mai importante analize, ne spune doctor Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie:

„Prezența la medicul ginecolog este primul pas… și cel mai important. Controlul este personalizat, dar există un set de analize necesar pentru final de vară:

  • Examenul complet al secreției vaginale;
  • Testul pentru chlamydia, mycoplasma și ureaplasma din secreția vaginală;
  • Testul HPV cu detecție și genotipare;
  • Teste de sânge pentru bolile cu transmitere sexuală: Hepatita B, Hepatita C, VDRL și HIV.”

Medicul Mirela Vasile menționează că pentru anumite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi hepatitele sau infecția HIV, există o perioadă de incubație, iar acestea nu vor determina imediat modificări ale rezultatelor analizelor. Pentru aceste tipuri de infecții, testarea se recomandă la maximum trei luni de la finalul vacanței, dacă au existat contacte sexuale neprotejate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top