Now Reading
Alternative naturiste la medicamentele clasice: 5 exemple de preparate eficiente

Alternative naturiste la medicamentele clasice: 5 exemple de preparate eficiente

Revista Psychologies
alternative-naturiste-la-medicamentele-clasice-5-exemple-de-preparate-eficiente

Plantele medicinale reprezintă o alternativă extrem de valoroasă la medicamentele clasice, specifice medicinei alopate, fiind în multe situații la fel de eficiente și cu mai puține reacții adverse decât acestea din urmă. Datorită compușilor naturali activi pe care îi conțin, multe plante disponibile în medicina alternativă pot chiar substitui medicamentele clasice în tratamentul diverselor afecțiuni. Totuși, întotdeauna consultă-te cu medicul tău înainte de a începe un tratament, indiferent care ar fi acesta.

Mai jos vei regăsi informații despre modul în care plantele pot sprijini sănătatea, aflând cinci exemple concrete de alternative naturale ale preparatelor medicamentoase clasice.

1. Valeriana (reducerea anxietății și somn odihnitor)

Alternativele medicamentoase și suplimentele alimentare din plante au reprezentat întotdeauna un interes, în special în rândul populației feminine. Un bun exemplu îl reprezintă atât suplimentele pentru obținerea unei greutăți ideale, precum Naturalis AquaSlim 30 de capsule, cât și cele pentru reducerea anxietății și îmbunătățirea somnului, ca valeriana.

Valeriana este probabil cea mai cunoscută plantă cu efect sedativ, utilizată încă din secolul al XVI-lea pentru proprietățile sale de relaxare. Rădăcinile de valeriană conțin acid valerenic, precum și alți compuși activi ce acționează asupra sistemului nervos, reducând anxietatea și inducând somnul. Valeriana ameliorează calitatea somnului, scade întârzierea adormirii și previne trezirile nocturne frecvente (somnul întrerupt).

Pentru un efect optim, se recomandă consumul a 300-900 mg de extract standardizat sau de 3-4 g de rădăcină sub formă de infuzie, seara. De asemenea, capsulele de valeriană pot fi consumate ca atare sau combinate cu ceai (singure sau cu alte plante sedative precum roinița sau passiflora pentru un efect mai pronunțat). Valeriana combate insomniile, anxietatea și stresul, inducând un somn profund și odihnitor pe cale naturală. 

2. Ginkgo biloba (memorie și concentrare)

Ginkgo biloba este o plantă originară din China, folosită încă din timpuri străvechi pentru proprietățile sale benefice asupra funcțiilor cognitive. Conține ginkgolide și flavonglicozide, componente cu puternic efect antioxidant, ce stimulează circulația sanguină la nivelul creierului. Extractul din frunzele de ginkgo biloba îmbunătățește memoria, crește capacitatea de concentrare și timpul de reacție și, totodată, previne declinul cognitiv.

Capsulele de ginkgo se iau cu 30 minute înainte de mese pentru absorbție maximă. Efectul apare, de regulă, după 4-6 săptămâni de administrare continuă. Avantajul principal al acestui preparat din plante este faptul că protejează creierul, îmbunătățește cogniția și previne declinul mental într-un mod natural, fără reacții adverse.

3. Armurariul (protejarea și regenerarea ficatului)

Armurariul, regăsit și sub denumirea de mărgelușă, este o plantă originară din zona Mediteraneană. Semințele acestei plante conțin silimarină, un complex de flavonolignani cu puternice proprietăți hepatoprotectoare. Silimarina are capacitatea de a regenera celulele hepatice deteriorate, de a stimula funcția de detoxifiere a ficatului și de a preveni distrucții celulare viitoare.

Doza zilnică optimă este, de regulă, de 250-500 mg de extract standardizat (cu 80% silimarină) sau 140 mg de silimarină pură. Efectul protector al armurariului asupra ficatului este similar medicamentelor hepatoprotectoare, însă mult mai blând și fără reacții adverse.

4. Ghimbirul (prevenirea stărilor de greață)

Ghimbirul este o plantă bogată în uleiuri volatile, fapt ce îi conferă proprietăți digestive și anti-greață. Gingerolii și shogaolii, substanțele active din compoziția ghimbirului, inhibă stările de greață și vărsăturile. Astfel, ghimbirul ameliorează simptomele răului de mișcare, dar și pe cele cauzate de către alte surse (toxiinfecție alimentară, alte tulburări digestive).

Dozele recomandate sunt în general de 1-2 g de ghimbir proaspăt sau aceeași cantitate de ghimbir pulbere, 2-4 felii mici infuzate în apă fierbinte (sub formă de ceai) sau 250-500 mg de extract standardizat. Astfel, ghimbirul reduce eficient senzațiile neplăcute de greață, ameliorând procesul digestiv. Poate înlocui cu succes medicamentele antiemetice, având o acțiune similară, fără efecte adverse.

5. Cimbrul (afecțiunile căilor respiratorii)

Cimbrul este o plantă aromatică folosită de secole pentru proprietățile sale terapeutice, în special asupra sistemului respirator. Uleiul volatil de cimbru conține timol, cimen și borneol, compuși naturali activi cu puternice efecte expectorante, mucolitice, antitusive și antibacteriene. Datorită acestora, cimbrul fluidifică mucusul, reduce tusea și combate infecțiile. Poate fi un bun înlocuitor pentru medicamentele expectorante și/sau mucolitice în tratamentul răcelilor, gripei, sinuzitei sau traheobronșitei.

Se administrează câte 2-3 picături de ulei esențial diluate în ceai, miere sau apă, cu o frecvență de 2-3 ori pe zi.

În concluzie, plantele precum ginkgo, valeriana, armurariul, ghimbirul și cimbrul pot constitui alternative ideale pentru anumite medicamente clasice, atât datorită compușilor activi valoroși pe care îi conțin, cât și al efectelor adverse minime sau inexistente. Deși medicina alternativă este deja bine cunoscută și acceptată în lumea medicală, nu uita să te consulți cu medicul tău despre orice medicament sau supliment ar trebui să iei în cazul afecțiunilor tale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top