Now Reading
Ce este si ce nu este flirtul

Ce este si ce nu este flirtul

Revista Psychologies

Ridicat uneori la rang de arta, flirtul face parte din natura umana, regasindu-se in toate culturile si societatile de pe glob. Iata ce este, dar si ce nu este flirtul.

 

Beneficiile flirtului

Acest mod distractiv si inocent de a interactiona cu o alta persoana are beneficii garantate, dar ne solicita o serie de abilitati, precum cele de comunicare verbala si non-verbala, creativitatea, inteligenta sau empatia.

Flirtul conduce la o stare de bine, in corp fiind eliberate dopamina, serotonina si adrenalina, substante chimice recunoscute ca intretin fericirea.

Autoarea Sue Ostler a mai aratat ca flirtul reduce nivelul de stres. De asemenea, faptul ca partenerul de flirt iti dedica toata atentia si te face sa te simti atractiva iti creste stima de sine si increderea.

De altfel, te poate ajuta sa-ti gasesti sufletul pereche, flirtul putand reprezenta inceputul unei relatii romantice, sau sa apreciezi mai mult ceea ce ai, daca esti deja intr-un cuplu.

 

Detectarea semnalelor

Beneficiile flirtului sunt usor de enumerat, dar cat de bine putem identifica semnalele ca cineva flirteaza cu noi?

Studiul profesorului american Jeffrey Hall arata ca femeile stau mai prost la acest capitol decat barbatii, doar 18% dintre ele isi dau seama cand cineva are aceasta intentie, in timp ce 36% dintre barbati detecteaza cu acuratete semnele unui flirt.

O cercetatoare de la Social Issues Research Centre din Marea Britanie a descoperit ca aceste semnale sunt transmise in proportie de 55% prin limbajul corpului, de 38% prin caracteristicile vocii (ton si viteza) si de 7% prin comunicarea verbala.

 

Motivatia din spatele flirtului

Se spune ca orice comportament uman este indreptat spre o finalitate. Flirtul nu face exceptie. Nu este, insa, intotdeauna vorba despre dorinta de implicare intr-o relatie sexuala, care se bazeaza pe atractia fizica.

Uneori putem flirta cu persoane care nu ne atrag deloc fizic sau sexual, dar facem acest lucru cu un anumit scop. Este cazul in care ne folosim de flirt pentru a obtine un serviciu sau o favoare de la celalalt.

Dat fiind faptul ca atunci cand flirtam ne simtim bine, un alt motiv ar putea fi pur si simplu distractia. Este o forma jucausa de a interactiona cu celalalt, atata vreme cat acceptati amandoi regulile jocului.

Putem flirta si atunci cand dorim sa ne crestem increderea in noi insene si sa ne simtim bine cu privire la propria persoana.

De asemenea, flirtul poate fi o modalitate de a testa cum reactioneaza persoana care ne atrage, daca este interesata si am putea construi o relatie romantica.

Dupa cum rezulta din cercetarile profesorului David Henningsen, cei mai multi oameni flirteaza cu scopul de a incepe o relatie romantica alaturi de persoana respectiva.

Prin intermediul flirtului, ne dorim ca relatia cu acea persoana sa treaca la un alt nivel, fie ca ne cunoastem de putin timp sau suntem prieteni de mai multa vreme.

Referitor la diferentele de gen, femeile flirteaza mai degraba pentru a se implica intr-o relatie serioasa si pentru distractie, in timp ce barbatii sunt mai determinati de motive sexuale.

 

Sugestii pentru un flirt reusit

Desi de cele mai multe ori, femeile sunt cele care initiaza flirtul, prin utilizarea subtila a limbajului corpului, este indicat sa il lasi pe el sa te invite primul la o intalnire, daca iti doresti sa ai o relatie de durata.

Experimentele au dovedit ca, in general, barbatii percep femeile care au initiativa de a cere o prima intalnire ca fiind mai disponibile din punct de vedere sexual si nu se gandesc la posibilitatea de a se implica intr-o relatie serioasa cu ele.

Asa cum am zis, limbajul nonverbal joaca un rol foarte important in arta de a flirta. Contactul vizual prelungit şi cu subinteles cu persoana care te intereseaza este un element principal pentru ca ea sa sesizeze intentia ta.

Este bine, totusi, sa pastrezi o anumita masura, deoarece contactul vizual implica trairea unor emotii intense.

Gestul tau poate fi perceput ca incomod sau poate deranja daca exagerezi. Mentine-ti privirea asupra persoanei vizate timp de o secunda.

Daca iti va raspunde la fel sau iti va zambi, inseamna ca sunteti pe aceeasi lungime de unda. Un joc eficient ar fi sa-ti muti privirea cand la el, cand la altceva, astfel incat sa va intersectati si sa aveti contact vizual suficient de mult, dar si sa va urmariti reciproc atunci cand celalalt nu este atent.

Un alt ingredient de succes este zambetul, care arata ca te simti bine si ca vrei sa-i atragi atentia.

De asemenea, atingerile propriului corp pot face diferenta: poti sa iti masezi gatul sau unul dintre umeri, sa iti plimbi mana prin par, sa iti aranjezi hainele sau sa iti alegi acest moment pentru a te da cu ruj pe buze.

In ceea ce priveste postura corpului, este indicat sa te indrepti si chiar sa te inclini usor spre persoana respectiva, oferind si primind astfel toata atentia.

O atingere inocenta a celuilalt poate fi buna daca ai semnale ca acesta doreste sa flirteze si iti permite sa te aproprii dincolo de zona personala, la mai putin de un brat distanta.

In comunicarea verbala, replicile pe care le dai celuilalt au un rol decisiv. Daca este cazul, poti folosi un ton jucaus al vocii si o privire pe masura pentru plusa ceea ce spui.

 

Limitele flirtului

Chiar daca iti doresti foarte mult sa flirtezi cu un barbat care te intereseaza, insistenta poate avea un efect invers celui pe care il vrei. Daca acesta nu este interesat, ii poti crea o stare de disconfort si poti parea o persoana plictisitoare sau chiar incomoda.

De asemenea, nu uita ca flirtul este ceva subtil, asadar incearca sa te feresti sa faci sugestii obscene sau sa pari foarte dezinvolta din punct de vedere sexual.

Pentru a nu fi dezamagita, nu te implica emotional foarte mult atunci cand cineva flirteaza cu tine. Raspunde-i si tu in acelasi fel si asteapta sa vezi ce se intampla, fara sa te superi daca lucrurile nu merg mai departe.

Atunci cand o persoana ne ofera atentie si ne face sa ne simtim bine, putem crede ca ar vrea ceva mai mult, dar este posibil sa faca acest lucru doar pentru distractie sau pentru ca asa este ea.

Invers, daca scopul tau este doar sa flirtezi cu cineva, fara sa te implici mai mult, nu-i lasa impresia ca vrei sa mergi mai departe. Ii vei provoca frustrari si emotii negative.

Flirtul la serviciu este o alta situatie limita. Majoritatea considera inacceptabil flirtul cu scopul de a avansa in cariera sau pentru a obtine avantaje din partea sefului.

Mai mult, daca flirtezi cu subalternii si esti inteleasa gresit, te-ai putea alege cu acuzatii de hartuire sexuala. Nu in ultimul rand, asigura-te ca persoana cu care flirtezi nu este partenerul altcuiva.

Cu siguranta nu ti-ai dori ca cineva sa flirteze cu partenerul tau, deci incearca sa te opresti daca iti dai seama ca persoana respectiva nu este libera.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top