Now Reading
Provocari si dificultati la pubertate

Provocari si dificultati la pubertate

Revista Psychologies

Pubertatea este o perioada-cheie in dezvoltare, cu parti bune, dar mai ales cu momente dificile. Ca parinte, este o adevarata provocare sa iti intelegi copilul ajuns la aceasta varsta, sa ii intelegi crizele emotionale, sa comunici cu el si sa il ajuti. Iata cum putem sa trecem cu brio prin aceasta perioada.

 

Imaginea corporala

Spre deosebire de baieti, fetele la pubertate se confrunta cu mai multe probleme legate de aspectul fizic. Mereu va exista o nemultumire legata de modul in care arata nemultumire care se transforma intr-o adevarata tragedie.

Mereu va fi un „prea” sau un „nu indeajuns de”: prea slaba, prea grasa, sani prea mici, sani prea mari, nu indeajuns de inalta, nu indeajuns de frumoasa… si lista poate continua la nesfarsit!

Intrucat adolescentii acorda mare importanta modelelor social acceptate si vehiculate prin media ale frumusetii ideale, comparatia cu aceste modele poate dezavantaja o fata.

Fetele la pubertate devin extrem de constiente de aspectul lor fizic si de importanta acestuia in societate.

 

Provocarea psihologica

Orice parinte ar putea sa afirme ca, odata cu aceasta etapa de varsta, gandirea copilului sau devine sofisticata, complexa.

Preadolescentii sunt critici si pun la indoiala orice, intrevad noi posibilitati in orice situatie si nu sunt dispusi sa accepte lucrurile asa cum sunt, sau, doar pentru ca un adult afirma ca nu pot fi schimbate.

Cu toate acestea, in ciuda dezvoltarii ample a structurilor gandirii, copiii pot face presupuneri si supozitii incorecte. De pilda, adesea fac greseala de a supraestima influenta pe care ar putea sa o aiba asupra mersului firesc al lucrurilor.

In consecinta, tind sa ia totul personal si sa se invinovateasca inutil atunci cand lucrurile nu merg conform planurilor lor.

De asemenea, preadolescentii cad adesea in capcana ,,citirii gandurilor”. Gesturi si comportamente inocente din partea celorlalti pot fi interpretate ca o critica personala, dat fiind faptul ca ei trag pripit concluzii cand vine vorba de ceea ce gandesc si simt ceilalti.

Pe de alta parte, un preadolescent accepta cu dificultate ca cineva din jur, mai ales un parinte, poate sa inteleaga sentimentele noi si intense pe care le experimenteaza.

Unii incep sa aiba convingerea ca sunt invincibili si ca nimic rau nu li se poate intampla. De aceea, ei isi asuma foarte des riscuri.

Desi de cele mai multe ori cunosc consecintele comportamentelor de risc pe care le manifesta, vor presupune ca nimic rau nu li se poate intampla.

O fata la pubertate devine preocupata de modul in care o percep prietenii si colegii, de cum va fi peste cativa ani, despre lucrurile care ii vor placea si care nu.

La baieti, intrebarile sunt mult mai complexe, dar baietii nu le adreseaza, nu le verbalizeaza in acelasi procent ca fetele. Si din acest punct de vedere, baietii sunt in dificultate de a intreba, de a primi sprijin pentru gasirea raspunsurilor potrivite.

O atentie aparte merita acordata asa-numitei crize pubertare care se refera la ansamblul modificarilor psihologice survenite in perioada ce marcheaza trecerea de la copilarie la varsta adulta.

Dat fiind ca pubertatea se identifica in ansamblu cu aparitia caracterelor sexuale, exista tendinta – gresita in ultima instanta – de a se confunda criza pubertara cu sexualitatea.

 

Dificultati la pubertate

Pubertatea este o perioada a schimbarilor de dispozitie afectiva, a dezechilibrelor si schimbarilor hormonale si totodata o perioada de indragostire.

Preadolescentul se indeparteaza de parinti si incepe cautarea identitatii de sine. Primul pas este respingerea tuturor modelelor de pana acum: parinti, profesori, adulti.

Desi nu stie inca cine este, tanarul stie clar cine nu este: nu este un copil, nu este un adult si in nici un caz nu este la fel ca parintii.

Apare nevoia de spatiu, pe care va dori sa il personalizeze dupa gustul lui (prefera anumite culori in camera, lipeste postere, rearanjeaza mobilierul).

Indepartandu-se de familie, se apropie mai mult de cei de o varsta cu el, prietenii si colegii incepand sa aiba o influenta tot mai mare.

Totodata, este perioada indragostirilor, aparand interesul si dorinta sexuala. Tinerii sunt atenti la schimabarile corpului si curiosi de a cunoaste partile intime ale sexului opus. Faza de indragostire aduce si dorinta sexuala.

 

Sfaturi pentru parinti si familie

Renegociaza drepturile si responsabilitatile fiecaruia, astfel incat sa se potriveasca cu nevoile tanarului dar si cu ale tale. Pastreaza comunicarea cu copilul si invata cum sa faci fata respingerii si indepartarii acestuia.

Rolul parintilor in aceasta perioada este sa il ajute sa se redescopere si sa isi construiasca sistemul de valori. Totodata, vor trebui sa se obisnuiasca sa exercite un control tot mai mic asupra lui.

Comunicarea eficienta inseamna si gasirea modurilor prin care sa il tineti departe de situatiile cu risc (consum de alcool, tutun, droguri, etc.)

Va avea mare nevoie de incurajare si sprijin atunci cand este fie dezamagit, fie doar ingrijorat cu privire la integrarea lui in grup.

In privinta sexualitatii, trebuie sa stim sa comunicam deschis cu copilul si sa ii transmitem informatii corecte cu privire la aceasta, dar si la riscurile ei.

Pe langa preocuparea pentru sanatatea fizica si mentala a preadolescentului, parintele trebuie sa ramana informat tinand legatura cu profesorii acestuia, cunoscandu-i prietenii apropiati si anturajul in general.

In caz ca apar dificultati mai mari, pot apela la un psiholog, consilier sau psihopedagog pentru ajutor de specialitate.

 

De Veronica Hardulea, psiholog clinician

[email protected]

Tel. 0724.224.963

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top