Now Reading
Irina Kuhlmann: Conectarea la sinele autentic este superputerea ta!

Irina Kuhlmann: Conectarea la sinele autentic este superputerea ta!

irina-kuhlmann-conectarea-la-sinele-autentic-este-superputerea-tav2

Hans Selye, biochimistul care a introdus în știință noțiunea de stres, spunea că cel mai mare stres este încercarea de a fi altcineva decât cine ești.

Cred că fiecare om a avut momente când a purtat o „mască” invizibilă pentru a obține ceva. Poate s-a gândit că trebuie să se comporte într-un anumit fel sau să spună anumite lucruri ca să fie acceptat, iubit, apreciat etc. În loc să fie el însuși, a preferat să joace un rol.

În esență, cu toții suntem autentici, însă nu suntem conectați la autenticitatea noastră. Am învățat de mici că trebuie să fim drăguți, ascultători, supuși… așadar, în loc să ne comportăm într-un mod autentic am încercat să compensăm prin comportamente care să placă și să mulțumească în jur.

Ne-am depărtat ușor de sinele nostru autentic, începând să credem că a fi autentic nu este bine. În plus, ne-am creat o identitate falsă pe care ne-am construit modul de a fi și acționa în viață.

Teama de a fi rejectat, de a pierde, de a fi înțeles greșit, determină mulți oameni să-și pună o mască socială deseori sau chiar să trăiască o viață paralelă cu cea pe care și-ar dori-o. Asta poate fi extrem de obositor și stă în calea folosirii potențialul pe care îl avem.

Ce este autenticitatea?

„Poate că, din afară, viața ta pare incredibilă, chiar și pentru cei ce te cunosc mai bine. Lucrezi la o companie plină de succes sau ești mare antreprenor, ești înconjurat de prieteni, mergi deseori în vacanțe … dar în ochii tăi viața ta este orice altceva decât una care să te împlinească. Simți că trăiești o viață dublă. Nu simți nicio împlinire. Ziua apari față de ceilalți ca un om realizat și fericit, o persoană socială, dar poate că în realitate apelezi la substanțe periculoase și relații ce îți dau satisfacție doar pe moment și care te distrag de la un sentiment constant că ceva este greșit, că viața pe care o trăiești nu te reprezintă pe tine, cel adevărat. Între TINE cel autentic și cum apari pentru ceilalți este un mare gol”.

Iată doar una dintre multitudinea de situații în care omul este inautentic.

Sunt multe definiții diferite pentru autenticitate, însă există și una comună și anume că a fi autentic înseamnă să-ți trăiești viața în acord cu propriile valori, visuri și obiective, nu cele ce aparțin altor oameni.

Cu alte cuvinte, autenticitatea înseamnă că ești credincios ție, valorilor tale și a spiritului tău, indiferent de presiunea care se pune pentru a te comporta altfel.

Valorile, idealurile și acțiunile tale sunt aliniate. Drept urmare, ești un om sincer și accepți consecințele faptului de a fi credincios la ceea ce consideri tu drept și corect pentru tine. Ești pregătit să faci adaptările necesare, folosind lucrul cu sine, acceptul și compasiunea când este cazul, în așa fel încât să nu mai ai nevoie de „mască”.

Citește articolul integral în REVISTA CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top