Now Reading
Importanta unui tata implicat

Importanta unui tata implicat

Revista Psychologies

Responsabilitatea cresterii si educarii copilului apartine ambilor parinti. Pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia, un rol important il joaca si atentia pe care o primeste din partea tatalui. Un tata implicat va avea copii mai responsabili si echilibrati emotional.

 

Raportul responsabilitatilor

Se observa o mai mare implicare atat a mamei cat si a tatalui in sarcinile de serviciu, de multe ori ambii ajungand la ore tarzii acasa, acolo unde ii asteapta copiii.

Modelul traditional de familie in societatea romaneasca este cel in care mama are grija de casa si copii, iar tatal aduce banii in casa. Se observa o impartire a sarcinilor si, de foarte multe ori, neimplicare a tatalui in cresterea copiilor.

Este salutara aparitia cursurilor de parenting, unde participa multe actuale sau viitoare mame dar si tati.

Acestia invata cum sa-si asume si mai ales cum sa-si imparta intr-o relatie de parteneriat egal si constructiv sarcinile cresterii copiilor.

 

Prezenta tatalui

Indiferent de varsta la care cei doi devin parinti, necesarul de atentie, de contact fizic si emotional este acelasi pentru toti copiii.

Prin specificul maternitatii, al alaptarii, mamei ii revine natural rolul afisarii grijii si tandretei, al luatului in brate al celui mic.

Totusi, odata cu aparitia copilului, primul pas pe care un tata este necesar sa-l faca, este acela de a-si lua in brate copilul.

Principalul rol al unui parinte este cel al cresterii si ocrotirii. Calitatea relatiei tata-copil, este un barometru pozitiv al calitatii relatiilor pe care cel mic le va avea in viata adulta, atat cu familia pe care si-o va constitui sau cu ceilalti oameni, cat mai ales cu proprii sai copii.

Crestere si ocrotire inseamna foarte multe, iar aici multi tati pot sa greseasca. Orele de pian, limbi straine sau activitatile sportive nu trebuie impuse copilului, pentru ca asa este trendul sau si mai grav, pentru ca sa-si ocupe timpul copilul “cu ceva”.

Frustrarile si lipsurile pe care un tata le-a avut in copilarie nu trebuie aduse in planul prezent.

Fiecare generatie are un timp propriu al ei si numai o perceptie clara a acestui continuum “aici si acum”, poate da tatilor acel plus de calitate in relatia tata-copil.

 

Protejarea in exces

Tendinta de a proteja in exces trebuie inlocuita cu dezvoltarea sentimentului de libertate si independenta al copilului si asta inca de la aparitia lui.

Este important ca odata cu dezvoltarea limbajului sa-i punem copilului intrebari care tin cont de dorintele lui: „Ce doresti? Ce ti-ar placea? Unde vrei sa mergem? Ce nu-ti place? Ce te supara?” este necesar sa avem un dialog bazat atat pe nevoile fizice, cat si pe cele emotionale ale celui mic.

De multe ori, nu doar tatii, ci ambii parinti, fac greseala de a nu tine cont de preferintele copiilor, considerand ca ei stiu mai bine ce este potrivit acestora.

Dar in timp ce protectia este necesara, desconsiderarea preferintelor si nevoilor copilului poate handicapa.

Un copil care nu este educat in spiritul manifestarii propriilor dorinte, va ajunge lipsit de initiative si cu o imagine de sine alterata.

 

Toate generatiile

Multe dintre familiile de azi se concentreaza in jurul parintilor si copiilor, bunicii fiind prezenti ocazional. Uneori, copilul nu mai simte dinamica naturala a familiei traditionale compusa din trei generatii, iar aici tatal are un rol foarte important.

Lui ii revine sarcina gestionarii relatiei intre sotie, copil si parintii sai, pentru stabilirea clara a limitelor atat fizice, cat mai ales emotionale.

Familiile in care cele trei generatii traiesc armonios impreuna sunt cele in care tatii sunt foarte implicati, iar copii rezultati devin adulti echilibrati psihic.

In consecinta, este necesara o comunicare democrata tata-copil si bunic-copil. Faptul ca un barbat se apleaca cu caldura in intampinarea dorintelor copilului, reprezinta un model pe care acesta il va invata.

Iar activitatile derulate impreuna il vor ajuta sa isi defineasca atat propria persoana cat si tipul de relatii pe care le va intretine si pe viitor.

Raman extrem de importante petrecerea timpului impreuna, povestile, jocul, temele facute impreuna. Iar participarea emotionala alaturi de cel mic, va demonstra in viitor calitatea adultului.

 

De Cristian Munteanu, psiholog, psihoterapeut

Tel. 0723.410.026

Foto: 123rf.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top