Now Reading
Rolul animalului de companie in educarea copiilor

Rolul animalului de companie in educarea copiilor

Copilul tau vrea un catel sau o pisica? Nu mai sta pe ganduri! Pufosenia simpatica il ajuta pe cel mic in dezvoltarea sa sociala, emotionala si cognitiva, e demonstrat stiintific! Iata alte argumente are sigur te vor convinge de rolul animalului de companie in educarea copiilor.

 

 

Beneficii pentru sanatatea fizica a celor mici

Indiferent de marimea sau tipul animalului de companie, interactiunea cu acesta il tine pe copil departe de dispozitivele electronice si de sedentarism, cel mic preferand socializarea si jocul cu o alta fiinta plina de energie si doritoare de atentie.

Fie ca hraneste pestii, perie un iepuras, se joaca cu o pisica sau scoate cainele la plimbare, copilul face miscare, iar aceasta are un rol de necontestat in intretinerea sanatatii si in dezvoltarea creierului.

Miscarile fine ale copiilor mici pot fi incurajate prin implicarea lor in turnarea mancarii si apei in bolul mic al pisicii sau perierea fina a animalelor. Bineinteles, varsta copilului va dicta cel mai bine tipul de activitate de ingrijire in care el poate fi implicat, adeseori fiind necesara prezenta unui adult.

 

Beneficii pentru dezvoltarea sociala, emotionala si cognitiva

Animalele de casa faciliteaza si intretin socializarea dintre copii: cei mici isi pot face prieteni mai usor in parc, alaturi de animalul de companie sau acasa, cand primesc vizitatori.

In plus, copiii pot invata bunele maniere si responsabilitatea de catre parinti, primind anumite sarcini fata de animalut, alese pe masura lor. Este important de inteles faptul ca nu animalul il invata pe copil sa fie responsabil, ci parintele, prin alegerea sarcinilor potrivite varstei, prin sustinerea si indrumarea copilului si oferirea de feedback constant si constructiv.

Astfel, in functie de varsta, cei mici pot sa hraneasca animalul, sa se joace cu el in mod responsabil (sa nu il priveze de joc, sa se joace respectandu-i corpul si cu grija la integritatea lui fizica), sa il plimbe sau sa il perie.

Copiii vad cum alegerea lor are un impact in lumea inconjuratoare, iar asumarea responsabilitatii si intelegerea consecintelor actiunilor proprii sustin copilul in dezvoltarea unui sistem sanatos de valori.

Animalele de companie sunt modele excelente ale acceptarii si iubirii neconditionate.

Copiii care observa felul in care animalele lor ii iubesc, ii iarta sau ii ingrijesc, isi dezvolta stima de sine, increderea in sine si inteligenta emotionala.

Cu alte cuvinte, constientizand grija si dragostea animalului pentru ei, copiii invata sa ingrijeasca si sa isi exprime sentimentele de recunostinta si iubire fata de cei din jur.

Odata cu cresterea copilului aflat in relatie cu animalul sau de casa apare si interesul pentru a-si cunoaste companionul mai bine. Incurajarea copiilor pentru aflarea de lucruri noi legate de specii, dresaj sau dezvoltarea animalelor ii poate implica si mai mult in descoperirea stiintifica, sustinandu-le propria dezvoltare cognitiva.

Copiii pot fi luati in vizita la un veterinar prietenos care le poate povesti despre particularitatile animalutului lor, experienta de cunoastere fiind importanta atat pentru relatia celui mic cu animalutul cat si pentru dezvoltarea lui personala.

 

Intarirea si dezvoltarea relatiilor din familie

Cand copilul este invatat sa ingrijeasca un animal de casa, petrece automat timp impreuna cu unul dintre parinti.

Acest timp impreuna poate fi folosit in directia intaririi legaturii cu membrii familiei: iesirea in parc cu animalutul poate fi transformata intr-o activitate de familie, iar mersul la cumparaturi pentru animal poate fi o activitate prin care cel mic sa invete responsabilitatea de la parintele sau.

In plus, viata animalelor si felul in care ele reactioneaza pot fi folosite ca adevarate lectii prin care un copil poate fi invatat de catre parinti despre nastere, exprimarea bucuriei, afectiunii, iubire neconditionata, loialitate, reactie la imbolnavire, prevenirea accidentelor sau reactii dupa pierdere.

 

Sustinere in educatia scolara

Animalele de companie sunt prieteni care asculta cu interes povesti citite sau relatate de copii. Citind unui animal copiii se distreaza, socializeaza, insa in plus isi exerseaza fluenta si isi imbogatesc vocabularul.

Mary Renk Jalongo, autor si profesor la Universitatea Pennsylvania, arata ca prezenta animalelor de companie in sala de clasa (in special a cainilor), influenteaza in sens pozitiv copiii cu dificultati de invatare care reusesc sa citeasca si sa se exprime mult mai usor in prezenta non-judecativa a unui animal de companie.

 

Ajutoare terapeutice in perioade dificile

Copiii care trec prin perioade dificile sau prin perioade de tranzitie (adolescenta, perioade in care un membru al familiei este bolnav, divort sau alte perioade de criza) pot primi sprijin neconditionat din partea animalelor care, conform ultimelor cercetari, au capacitatea de a decodifica expresiile faciale si au calitati empatice.

Animalele de companie sunt adeseori confidentii copiilor timizi, aliatii celor care doresc mai mult curaj, prietenii stabili ai celor care au pierdut un om drag.

Legatura speciala care se construieste intre copil si animal le ofera celor din urma puterea de a alina si a incuraja, beneficiile animalelor in viata copiilor cu autism sau dizabilitati fiind din ce in ce mai bine cunoscute.

Adoptarea unui animal de companie este o decizie care nu trebuie sa fie luata cu usurinta si in care este nevoie sa fie implicata toata familia.

Specia, caracteristicile, nevoile si varsta animalului vin cu particularitati diferite pe care toata familia este important sa le accepte si sa si le asume, atat pentru bunastarea animalului cat si pentru sustinerea unui mediu sanatos in care copilul sa creasca.

Inainte de a interioriza regulile de comportare cu un animal de casa, copilul va privi spre parintii sai luandu-le exemplul, asa incat este important ca parintii sa fie la fel de responsabili in relatia cu animalul pentru ca cel mic sa beneficieze de o relatie armonioasa cu prietenul necuvantator.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic autonom, master IA-NLP, practician EMDR – nivel A

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0742.024.642

Citeste si:

Psihoterapia asistata de cai: pentru copii cu autism si adulti timizi

Efectele terapeutice ale cainilor

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top