Now Reading
Secretele yoga pentru copii

Secretele yoga pentru copii

Avatar photo

În rândul adulților, atât bărbați cât și femei, există un adevărat cult pentru yoga. Însă cine se gândea că acest tip de activitate fizică face minuni și pentru copii? Liliana Ionescu, instructor de yoga, ne spune de ce este indicat să ne ducem copiii la clasele de yoga.

 

Care este diferența dintre yoga pentru copii și yoga pentru adulți?

Liliana Ionescu: Așa cum îi spune și numele, yoga pentru copii este yoga adaptată copiilor, nivelului lor de dezvoltare fizică, cognitivă, psihică. Yoga este una singură, diferă doar abordarea practicii.

Asanele (sau posturile) sunt adaptate copiilor, sunt aceleași ca și cele pe care le execută adulții, dar simplificate. Adulții păstrează posturile mai mult timp, pe când copiii abia reușesc să rămână cât număr până la 5.

Și nu pentru că nu ar putea, ci pentru că energia lor se schimbă rapid. Ei au nevoie să și consume energia, să fie creativi, să se miște, să descopere și să exploreze în felul lor, iar felul lor înseamnă explozie de energie.

Citește și:

10 sfaturi care te ajută să fii o mamă bună

Dependența de calculator: avantaj sau pericol pentru copii

De aceea, clasele pentru copii arată ca o sinusoidă. Totul depinde de energia lor, iar clasa se adaptează în funcție de acest lucru. În mod obișnuit, clasa începe într-o energie calmă, apoi devine dinamică, revine la calm și tot așa.

Dar depinde de copii și de energia pe care o aduc ei. Câteodată, este nevoie să începem dinamic, cu mișcare multă, pentru a putea elibera tot ce acumulează de-a lungul zilei petrecute la școală, în bancă sau la grădiniță.

Clasa de yoga pentru copii cuprinde muzică și dans, exerciții de respirație, de echilibru și coordonare, creativitate și spontaneitate, lucruri pe care, în general, nu le găsim la clasele obișnuite de yoga pentru adulți.

Majoritatea asanelor sunt inspirate de animale, plante, soare și lună, iar pentru copii este foarte ușor să le învețe prin joacă. Dansăm și ne oprim odată cu muzica, devenind copaci, flori sau vulturi.

Inventăm povești pozitive, în care personajele sunt animale sau plante, care se ajută unele pe altele, cooperează, se susțin, se împrietenesc. Copiii sunt co-creatorii claselor. Spun povești în care pun câte puțin din sufletul lor.

Yoga pentru copii constituie o soluție pentru problemele lor de zi cu zi: agitația în care trăim cu toții, presiunea școlară, activitățile extracuriculare multiple, competitivitatea – încurajată atât de profesori, cât și de părinți.

Este o soluție pentru ei, întrucât e necompetitivă și… distractivă. Iar copiilor le place să se joace.

 

Ce beneficii fizice și emoționale au micuții de pe urma acestor clase?

L.I.: În primul rând, își conștientizează propriului corp, spațiul din jur, felul în care corpul lor interacționează cu spațiul, precum și cu ceilalți copii.

La orele de yoga, nu este judecat niciun copil în funcție de felul în care execută o postură sau joacă un joc. Executarea perfectă a unei posturi nu constituie un țel în yoga, țelul este armonizarea interiorului cu exteriorul, corp, minte, suflet.

Atmosfera destinsă încurajează copiii să se relaxeze și să se distreze, în timp ce dezvoltă nu doar rezistență, coordonare, flexibilitate și echilibru, ci se și concentrează mai bine și capătă încredere în sine.

Copiii învață cum să sincronizeze mișcarea cu respirația, adică asane sau posturi însoțite de respirație corectă și conștientă.

Yoga îi ajută să-și dezvolte inteligența emoțională, învață să coopereze, să-și exprime sentimentele, să aibă încredere în forțele proprii, să-și gestioneze emoțiile.

Îi învață să aibă o gândire curată și pozitivă, să-și rezolve problemele singuri, fără ajutorul celorlalți, învață să fie independenți și conștienți de propria valoare.

Omul modern își îndreaptă atenția înspre exterior, interiorul rămâne aproape complet nebăgat în seamă. Iar copiii fac ce văd la adulți, fie că ne place sau nu.

Copiii învață de mici să privească la reușitele celorlalți, la performanțele altora, la obiectele pe care le dețin cei din jur, la orice altceva decât la ei înșiși. Iar yoga asta face: întoarce atenția din exterior, în interior.

Omul nu este doar un corp care merge la serviciu sau la școală, mănâncă, doarme, face mișcare. Omul are un suflet de care trebuie să se îngrijească, să-l hrănească cu emoții frumoase, cu bucurie și iubire.

Omul are și o minte pe care, de cele mai multe ori, o folosește în deserviciul său. „Mintea de maimuță“ este cea care ne spune că nu suntem suficient de flexibili să mergem la yoga; sau că yoga nu este pentru băieți, doar fetele fac yoga; sau că la yoga îți contorsionezi corpul, și altele similare.

Dacă dorim ca în viitor copiii noștri să fie niște adulți sănătoși și fericiți, trebuie să-i ajutăm să se privească ca un întreg – minte, suflet, corp –, nu doar pe bucățele.

 

Care sunt cele mai frecvente mituri în ceea ce privește yoga pentru copii?

L.I.: Din fericire, miturile au început să mai dispară, nu de tot, este adevărat, dar le-am auzit din ce în ce mai rar. Dar, de-a lungul timpului, am fost pusă față în față cu diverse opinii, să le spunem așa.

Unul din miturile care ne urmărește, este că yoga e o religie care îndepărtează copiii de la credință. Când eram la început, acum cinci ani, chiar am fost întrebată dacă la clasă facem vodoo.

Altcineva mi-a spus că ducem copiii în supra-eu și își pierd mințile. Am observat că părinții nu înțeleg, de fapt, ce este yoga, ce înseamnă această practică.

De aceea, propun părinților să participe măcar la o clasă, pentru a simți ei înșiși ce se întâmplă la yoga. Mulți părinți au impresia că nu este o practică solicitantă fizic, însă revin asupra acestei păreri.

De cele mai multe ori, pleacă epuizați. Un alt mit larg răspândit ar fi că yoga înseamnă doar sport, mișcare fizică și atât. Ei bine, yoga înseamnă mult mai mult, înseamnă uniune minte, suflet, corp.

Iar asta se poate traduce în practica fizică, desigur, dar cu ajutorul componentei fizice ajungem la minte și la suflet. Corpul devine mai flexibil atunci când mintea este mai flexibilă.

Emoțiile pot fi gestionate atunci când ne acordăm un timp și spațiu pentru noi, atunci când aflăm cine suntem în interior, iar asta se poate obține prin respirație, meditație, atenție la propriul corp.

Yoga mai înseamnă creativitate exprimată prin mișcare și prin dans, desen, pictură, poveste. Părinții sunt sceptici privind capacitatea copiilor de a „sta“ la o clasă de yoga de o oră.

Ei nu știu ce se întâmplă exact și compară yoga pentru copii cu clasele de adulți. Mai este un mit care mi se pare foarte amuzant, și anume că yoga este mai mult pentru fetițe, respectiv femei.

Ei bine, în trecut, yoga era practicată exclusiv de bărbați; este adevărat că, în prezent, clasele de yoga sunt dominate, ca prezență, de femei.

 

De la ce vârste este indicat să ne ducem copiii la yoga?

L.I.: Yoga poate fi practicată la orice vârstă, iar femeile care au practicat yoga înainte de a rămâne însărcinate, pot continua cu execiții specifice și pe timpul sarcinii. Deci, copilul poate practica yoga încă din burtica mamei.

Până la vârsta de trei ani, yoga se practică în tandem cu unul dintre părinți sau chiar cu amândoi, iar după vârsta de trei ani, copilul poate participa singur la oră.

Durata clasei este stabilită tot în funcție de vârstă: până la trei ani, maxim 30 de minute, după trei ani – aproximativ 45 de minute, iar peste șapte ani poate dura 60-90 minute.

Clasa mami&baby yoga este una dintre preferatele mele, o practică minunată atât pentru mamă (care în acest fel își revine după sarcină, într-un mod plin de respect față de propriul corp și de schimbările prin care trece), cât și pentru bebeluș.

Bebelușii se bucură de interacțiunea cu mama, prin atingeri, zâmbete, pupici și iubire. Copiii sunt yoghini înnăscuți: de mititei, se așază în posturi de yoga, fără ca cineva să le spună sau să-i învețe.

Dacă părintele practică yoga acasă, cu siguranță copilul, indiferent de vârsta lui, va dori să-și imite părintele. De fapt, acesta este cel mai simplu și eficient mod de a introduce yoga în viața copiilor.

 

Îi ajută yoga pe copii să fie mai sănătoși?

L.I.: Studiile recente, din ce în ce mai numeroase, arată că yoga este benefică pentru sănătate, în general, însă este folosită și ca terapie alternativă pentru diverse afecțiuni.

Am avut bucuria ca unii dintre copiii, dar și adulții, care vin la clasele mele, să-mi spună că medicul le-a recomandat să practice yoga.

Fie pentru corectarea posturii, fie pentru gestionarea atacurilor de panică; se pare că, și în România, tot mai mulți medici au înțeles că yoga este un stil de viață.

Liliana Ionescu aka Lilik este instructor yoga, fitness-aerobic, Pilates, Lilik Yoga Studio, Corbeanca, Șos. Unirii, 236, în incinta Centrului Comercial Moara Corbeanca, FB Lilik Yoga Studio, Instagram Lilikyogastudio

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top