Now Reading
Cum să formulezi obiective financiare personale SMART

Cum să formulezi obiective financiare personale SMART

irina-chițu
cum-să-formulezi-obiective-financiare-personale-smart

Cu toții avem atât nevoi, cât și dorințe. În timp ce nevoile țin mai mult de rațiune, dorințele implică mai multă emoție. Nevoile sunt ceva fără de care nu poți trăi sau rezolva o problemă, pe când dorința mai poate aștepta, nefiind o prioritate.

„Vreau să îmi cumpăr o casă, dar și să plec într-o vacanță. Trebuie să renovez bucătăria, să îmi repar mașina, dar și să pun bani deoparte pentru facultatea copiilor și ceva acolo pentru mine, pentru când voi ieși la pensie. Iar de anul acesta mi-am propus să donez mai mult”.

Ca să atingi toate aceste obiective ai nevoie de bani. Dar de câți bani ai nevoie pentru fiecare și până când? De unde iei și în cât timp îi strângi?

Primul pas și cheia în realizarea obiectivelor de orice fel, inclusiv a celor financiare, este definirea lor cât mai exactă. Ca să se întâmple ceva în direcția pe care ți-ai propus-o, va trebui să fii foarte specific, detaliat, pentru a vizualiza foarte bine acest obiectiv și pentru a monitoriza bine progresul.

De aceea, NU te ajută să ai obiective generice, de genul: „să fac mai mulți bani”, „să economisesc mai mult” sau „să scap de datorii”.

Pentru a avea rezultate, transformă obiectivele generice în obiective S.M.A.R.T. – acronim care vine de la:

S = Specific – este obiectivul care indică exact ce dorești să obții. Este definit foarte clar, fără a lăsa loc de îndoială. Răspunde la întrebările: Cine?, Ce?, Când?, Cum?

M = Măsurabil – este obiectivul care poate fi măsurat, atât cantitativ cât și calitativ, pentru a-ți da seama ușor dacă l-ai atins sau nu. Răspunde la întrebarea: Cât? (de mult)

A = Abordabil – este obiectivul posibil de realizat, de atins, chiar dacă cu mai mult efort (dar nu imposibil). Ideal este să nu depindă de alte persoane, decât de tine (cel care are responsabilitatea realizării lui)

R = Relevant (orientat spre rezultat) – este obiectivul care contează și care contribuie la realizarea unui obiectiv mai mare și mai important pentru tine. Dacă nu ai un scop bine definit, sau dacă acesta nu este foarte important pentru tine, vei renunța pe parcurs și vei găsi o sută de alte motive să nu faci eforturi în a-ți atinge obiectivul. Răspunde la întrebarea: Pentru ce scop?

T = Încadrat în Timp – este obiectivul care conține data exactă până când îl vei realiza. Răspunde la întrebarea: Până când? Sau: În ce perioadă?

Exemple de obiective financiare S.M.A.R.T.

  • Să economisesc 2.400 euro în anul 2022, câte 200 euro pe lună (renunțând la țigări și la ieșirile la restaurant), care împreună cu cei 1.100 euro deja economisiți să reprezinte avansul de 5% la creditul Noua Casă, pentru  un apartament de 70.000 euro
  • Să îmi cresc venitul activ cu 10%, în următoarele 6 luni, dând meditații la matematică, câte 5 ore pe săptămână, pentru a mă înscrie în luna iulie 2022 la cursurile Cisco și a obține 2 certificate CCNA până la sfârșitul anului
  • Să-mi achit toate creditele în următorii 5 ani. Pentru aceasta refinanțez creditul de nevoi personale și cardul de credit printr-un credit cu dobânda la jumătate. Suma astfel economisită (300 lei / lună) o folosesc să plătesc creditul ipotecar în plus față de rata lunară.

Tips-uri pentru setarea obiectivelor

Păstrează obiectivele simple. Focusează-te pe obiectivele pe care știi că le poți îndeplini într-o anumită perioadă de timp. Sparge obiectivele mai mari în obiective mici, mai ușor de realizat. Fii recunoscător pentru ceea ce realizezi și sărbătorește fiecare realizare.

Vrei să decizi tu unde merg banii, în loc să te întrebi tot timpul pe ce s-au dus? Hai să învăţăm împreună cum să economisim bani, timp şi cum să ne orientăm prin jungla financiară în cadrul cursului Cum să-mi gestionez mai bine banii: atelier de educație financiară, de la Fundația Calea Victoriei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top