Now Reading
Daniela Nane daruieste speranta

Daniela Nane daruieste speranta

Revista Psychologies

Daniela Nane, actrita

Binecunoscuta actrita Daniela Nane, atleta Monica Iagar si artistul Calin Goia alaturi de reprezentanti ai companiilor KFC, Smart Corporation, Trainart si Radio Romania au participat, la inceputul acestei veri, in Baneasa Shopping City, la actiuni de voluntariat pentru a ajuta comunitatile de la sate grav afectate de saracie. Actiunea a fost organizata in cadrul campaniei de strangere de fonduri “Daruieste speranta” initiata de World Vision Romania.

Beneficiarii campaniei sunt 160 de familii si 550 de copii din comunele Golaesti si Vladeni, unele dintre cele mai sarace comunitati din judetul Iasi.

1.Ce inseamna pentru tine campania “Daruieste speranta”? De ce iti pui la bataie imaginea pentru asa ceva?

Daniela Nane: Sunt foarte impresionata de situatia atator copii de la tara care isi duc viata in conditii foarte grele, fara sa aiba strictul necesar pentru un trai decent si nici perspectiva de a avea prea curand acces la un astfel de trai. De cele mai multe ori e vorba de copii buni, harnici, silitori si isteti, in ochii carora poti citi hotararea cu care vor sa aleaga un drum bun in viitor. Sunt sigura ca, indrumati cu grija, ar putea deveni adulti responsabili si fericiti ai Romaniei de maine.

Tocmai de aceea m-am si alaturat campaniei de strangere de fonduri “Daruieste speranta” lansata de World Vision Romania. Am dorit sa ma implic pentru ca aceasta campanie inseamna o ocazie primita de fiecare dintre noi de a face, in masura posibilitatilor, mai usoara viata unor copii saraci de la sate. Pentru ei orice sprijin oferit, cat de mic ar fi el, conteaza foarte mult. Este vorba de o mana pe care noi o putem intinde unor micuti care traiesc impreuna cu familiile lor intr-una dintre regiunile cele mai afectate de saracie din tara – comunele Golaesti si Vladeni din judetul Iasi.

2.Ce te-a impresionat in destinele copiilor pentru care te implici ca voluntar?

D. N.: Cred ca toti copiii lumii sunt pana la urma copiii nostri, ai tuturor. Ei vin prin noi, dar nu din noi, asa cum scrie foarte frumos si Kalhil Gibran in “Profetul”. Sunt “exponentele” (reprezentantii) lumii din care toti venim, dar care evolueaza in conditii pe care noi am fost norocosi sa nu le traim. Nimeni nu isi poate alege locul in care se va naste sau cat de usoara ii va fi viata, insa e de datoria noastra sa aducem aminte celor din jur care sunt partile frumoase ale vietii pe care o traiesc.

Initiativa World Vision Romania mi-a dat posibilitatea de a respecta aceasta datorie pentru ca alaturandu-ma campaniei “Daruieste speranta” am putut folosi macar o parte din timpul meu pentru a vorbi oamenilor despre lipsurile pe care mii de copii si de familii de la sate le indura chiar si in secolul XXI.

3.Povesteste-ne cateva cazuri care te-au impresionat.

D. N.: Sunt multi copii remarcabili care traiesc la tara, in conditii greu de imaginat. Ma impresioneaza ca sunt copii buni, care muncesc mult in gospodarie, hranesc animalele, uda gradina, cara apa de la fantani aflate de multe ori la mare distanta, fac de mancare si se ingrijesc de fratii mai mici. Muncesc foarte mult alaturi de parintii lor si cu toate astea isi gasesc timp sa isi faca lectiile chiar si pe un colt de noptiera. Sunt multe cazuri de copii care nu au un birou sau o masa pe care sa scrie si cu toate astea au note foarte bune la scoala. Imi amintesc, spre exemplu, de o fetita cu rezultate remarcabile care isi facea lectiile pe un colt de masa, la lumina unei lampi, la fel ca in evul mediu.

Sunt alte cazuri in care copiii au o singura pereche de ghete, iar fratele cel mare il asteapta pe cel mic sa vina de la ore la pranz ca sa poata pleca si el incaltat la cursurile lui de dupa-amiaza. Si in ciuda acestor greutati, amandoi invata foarte bine.

N-ai cum sa nu fii impresionat de astfel de copii, pentru care dragostea de invatatura si dorinta de a se dezvolta este atat de mare. Ei au nevoie doar de putin sprijin din partea noastra pentru a reusi si implicandu-ne in campania “Daruieste speranta” le putem face viata mai buna.

Daniela Nane, actrita, Monica Iagar, atleta
Daniela Nane impreuna cu Monica Iagar, voluntare in campania „Daruieste speranta”

 

4.Descrie satisfactia pe care ti-o aduce aceasta activitate.

D. N.: Nu stiu daca “satisfactie” este cuvantul care poate descrie sentimentele pe care le traiesc cand ii ajut pe acesti copii care merita sprijinul nostru. Sunt un instrument in mana lui Dumnezeu si ma simt onorata sa fac parte din strategia Lui. Simt gratitudine si recunostinta profunda pentru toate bucuriile pe care Le-a adus in viata mea, multumesc pentru toate faptele bune pe care ma ajuta sa le fac si ma rog ca cei asistati prin campania “Daruieste speranta” sa ajunga sa manifeste cea mai inalta performanta a personalitatii lor, in folosul lor si al celor din jurul meu.

5.Crezi ca actiunile de voluntariat au ecou? Schimba ele ceva intr-o Romanie atat de blazata, de resemnata? In Romania nu exista o cultura a actiunilor voluntare – cum e America, de ex -, oamenii merg mai degraba catre o atitudine consumista si individualista. Cum ai pleda pentru schimbarea acestei mentalitati?

D. N.: Cred ca atunci cand oamenii vor deveni constienti mai mult ca toti suntem legati la nivel profund cu ite subtile, cand isi vor aminti ca venim din acelasi loc si ne vom intoarce acolo doar cu zestrea propriului suflet, vor incepe sa faca Pamantul sa devina un loc mai bun si mai frumos.

Unii oameni spun ca suntem prea mici ca sa schimbam noi lumea, dar uita ca nu se asteapta din partea nimanui fapte mari sau gesturi grandioase. Orice ajutor e pretuit, orice fapta care face lumea mai buna conteaza. Cred ca aceste lucruri ar trebui sa se intample macar pentru a multumi Cerului ca noi avem din punct de vedere material tot ce ne trebuie. Chiar si numai pentru acest lucru ar trebui sa aducem bucurie in viata unor oameni care par mai napastuiti decat noi.

Fiecare poate sa incerce sa faca, dupa propriile puteri, mai frumos locul in care se afla. Fiecare are in jur oameni pe care ii poate sprijini, fata de care poate fi bland, iubitor si generos, carora le poate darui un zambet, o farfurie cu mancare, un sfat intelept sau oameni cu care poate fi rabdator atunci cand gresesc.

Daca oamenii si-ar da mai mult seama de asta, implicarea in campaniile de binefacere ar veni in mod natural. Cred ca acum acest lucru se intampla si la noi mai mult pentru ca oamenii incep sa simta aceasta responsabilitate, sa nu o mai ignore, sa indemne alte persoane sa faca la fel si sa ii ajute pe cei care au nevoie de sprijin. Pana la urma asta conteaza: sa facem pasul de la “a dori” sa facem bine la “a ne implica” efectiv.

Oricine doreste sa ofere macar putin ajutor poate intra pe www.worldvision.ro si poate sa trimita prin donatia oferita, copiilor si famiilor ajutate prin campanie, un produs care acopera una dintre nevoile mari pe care le au. Aceste produse absolut necesare pentru traiul zilnic al celor de aici pot fi alese de pe catalogul virtual disponibil pe site. De exemplu, cu doar 10 RON putem oferi unui copil alimente pentru o zi, iar cu 30 RON un articol de imbracaminte sau incaltaminte pentru acesta.

Daca vrei sa participi la campania “Daruieste speranta”, intra pe www.worldvision.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top