Now Reading
Despre bani si nevoia de a cheltui in exces

Despre bani si nevoia de a cheltui in exces

Revista Psychologies

Nevoia de a cheltui sume importante de bani, sau modice dar foarte des, poate masca anumite sentimente ori nevoi profunde nesatisfacute. Care sunt acestea aflam in cele ce urmeaza.

 

Cautarea vinovatilor

Traim intr-o societate bazata exclusiv pe consum. Daca oamenii nu ar cheltui bani in mod constant, intreaga economie s-ar prabusi. Peste tot unde ne uitam vedem reclame la tot felul de produse.

Parca cineva isi doreste inadins ca noi sa cheltuim sa permanenta banii pe care i-am castigat cu atat de mult efort. Suntem bombardati constant de reduceri, oferte speciale, bonus-uri, toate gandite cu scopul de a ne trezi interesul pentru cumparaturi.

Cu toate acestea, nu putem invinui doar societatea sau cultura pentru nevoia noastra de a cheltui in exces. Poate ca a venit momentul sa ne intoarcem atentia catre noi si sa descoperim motivul adevarat pentru care ne dorim atat de tare sa cumparam.     

 

Un gol emotional

Pentru unii dintre noi, shopping-ul este o modalitate prin care ne umplem acel gol emotional care ne face adesea sa ne simtim incompleti.

Poate ca am fost parasiti de o persoana la care tineam foarte mult sau poate ca un membru apropiat al familei a decedat.

Oricare ar fi cauza, golul emotional pe care il resimtim acum, ne determina sa cautam diverse modalitati pentru a inlocui pierderea suferita. Practic, incercam prin alte mijloace sa obtinem emotiile pozitive pe care le traiam in prezenta unei anumite persoane.

Din pacate, oricat de multi bani am cheltui, acel gol emotional nu poate fi umplut cu posesii materiale. Intr-o astfel de situatie dificila, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te adresezi unui specialist care te poate ajuta sa iti intelegi mai bine problema si sa gasesti solutiile adecvate.

 

O tulburare obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune ce se caracterizeaza prin aparitia unor ganduri sau imagini obsesive, urmate de compulsii ce au ca scop reducerea anxietatii.

Cand aud cuvantul “obsesiv-compulsiv” majoritatea oamenilor isi imagineaza o persoana care se spala foarte des pe maini sau care este obsedata de curatenie.

In realitate, oamenii pot dezvolta obsesii fata de aproape orice lucru. Daca ai ghinionul de a fi un obsesiv-compulsiv de tipul colectionar, poti ajunge spre exemplu sa cumperi acelasi model de incaltaminte, dar de culori diferite.

Astfel, nevoia ta de a cheltui in exces este de fapt o compulsie menita sa combata gandurile obsesive de tipul “Trebuie sa am toate modelele de…”.

 

Nevoia de sens si semnificatie

Ai observat vreodata cum, in ziua de salariu, tinzi sa cheltuiesti mai multi bani? Indiferent ca este vorba de cumparaturile saptamanale sau doar un mic rasfat, cu totii simtim nevoia de a ne recompensa pentru munca pe care o prestam si sarcinile pe care le ducem la bun sfarsit.

Cu toate acestea, exista persoane care simt aceasta nevoie in permanenta. In astfel de cazuri, vorbim de persoane care se confrunta cu insatisfactie la locul de munca sau diversi stresori care ii impiedica sa obtina acea satisfactie personala pe care o cautam cu totii.

Sunt persoane care probabil lucreaza mai mult fortat, decat din placere. Neavand cum sa obtina satisfactie din alte surse (job, scoala, relatii, familie) ei cauta sa se recompenseze singuri printr-o sesiune de shopping.

Actionand pe baza principiului “Am muncit toata ziua, merit o recompensa!”, ei ajung sa caute in permanenta recompense materiale (haine, dulciuri, gustari, bauturi, etc.) care sa le satisfaca nevoia de sens si sa le ofere satisfactia pe care nu o pot obtine din alte parti.

 

Nevoia de a-i impresiona pe altii

Desi suna putin ciudat, multi oameni aleg sa cheltuiasca bani in exces din dorinta de a atrage atentie si a-i impresiona pe altii. Nu numai prin lucrurile scumpe pe care le achizitioneaza ci si prin actul in sine de a cheltui.

Astfel, sesiunile interminabile de shopping si cumparaturile in exces devin un mod prin care ei isi afisaza statutului economic si social.

Intr-o anumita masura, putem afirma ca stima de sina scazuta este de fapt responsabila pentru modul in care acesti oameni aleg sa se puna in evidenta.

Cu alte cuvinte, faptul ca le lipsesc anumite calitati “umane” (sau doar cred ca le lipsesc) ii determina sa se inconjoare cu cat mai multe posesii care sa le ascunda sentimentele de insecuritate si inadecvate pe care le resimt in mod constant.

Dupa cum probabil ti-ai dat seama, sub nevoia de a cheltui in exces se pot ascunde nenumarate cauze de natura psihologica, iar acestea pot fi usor adresate si rezolvate prin intermediul unui specialist.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel: 0784.084.141

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top