Now Reading
Nevoia permanenta de schimbare

Nevoia permanenta de schimbare

Revista Psychologies

In timp ce unele persoane se tem de schimbare, altele par de neoprit. Daca faci parte din a doua categorie, iata cum poti identifica motivele din spatele nevoii permanente de schimbare.

 

Goana dupa schimbare

„Singura constanta in viata este schimbarea!”, spunea Heraclit din Efes, cu aproximativ 2.500 de ani  in urma. Tot ceea ce ne inconjoara se afla intr-o miscare continua, iar noi evoluam si ne transformam de la o clipa la alta, indiferent daca suntem constienti de acest lucru sau nu.

Uneori nici nu avem rabdare ca viata sa se desfasoare de la sine, si suntem noi cei care provocam schimbarile, dornici sa ajungem mai repede, mai departe, la o alta „destinatie”.

Dar cat de des facem acest lucru si care sunt de fapt nevoile noastre ascunse? Sa fie oare goana dupa schimbare raspunsul corect?

Exista cateva aspecte in care suntem tentati sa operam schimbari frecvent. In functie de acestea si intrebarile pe care suntem dispuse sa ni le adresam singure, putem descoperi ce anume sta in spatele acestei nevoi de schimbare.

 

Schimbarile pe plan profesional

Sa iti schimbi locul de munca o data la cativa ani poate fi o miscare inteleapta, pentru ca te motiveaza sa inveti lucruri noi si sa te dezvolti in permanenta, fara a te lasa prada rutinei.

Dar ce se intampla atunci cand iti dai demisia o data la cateva luni, nimic nu te implineste, si esti mereu cu ochii dupa oportunitati noi de angajare, in cautarea unui job mai bun?

Ei bine, cel mai probabil nu ai gasit inca ceea ce iti place cu adevarat sa faci. Sa incerci cat mai multe job-uri poate fi o idee buna, in speranta ca intr-o zi unul dintre ele va fi exact pe placul tau.

Insa, decat sa mergi pe intuneric, poate ar fi mai bine sa iti acorzi putin timp si sa iti dai voie sa raspunzi spontan, cu onestitate la cateva intrebari: Ce anume ti-ar placea sa faci in fiecare zi? Care sunt lucrurile care te pasioneaza?

Ce iti doreai sa devii atunci cand aveai 15 ani? Care sunt activitatile in timpul carora simti ca timpul zboara efectiv?

Cu siguranta va fi nevoie de mult curaj pentru a raspunde cu sinceritate la aceste intrebari, insa doar propriile tale raspunsuri autentice iti pot arata drumul cel mai potrivit pentru tine.

 

Schimbarile pe plan sentimental

Pentru unii oameni, lucrurile par a fi destul de simple: sunt intr-o relatie de lunga durata, cu iubitul din liceu sau din facultate, se iubesc, se casatoresc si traiesc impreuna pana la adanci batraneti.

Insa pentru tine situatia poate fi putin diferita: relatiile incep frumos si promitator, dureaza o vreme, iar apoi, deodata, iti dai seama ca cel de langa tine nu este omul langa care iti vezi restul vietii, ceva ii lipseste.

Si, desi nu esti sigura despre ce anume este vorba, te decizi sa pui punct relatiei si sa iti continui cautarile, in speranta ca poate urmatorul va fi „alesul”. Cu siguranta ai mai auzit pana acum ca „nimeni nu este perfect”, insa esti o fire tenace, iar „speranta moare ultima”.

Desigur, nimeni nu spune ca ar trebui sa te complaci intr-o relatie care nu are perspective de viitor, sau sa accepti compromisuri pe care nu ti le doresti, doar pentru a nu ramane singura.

Insa te invit din nou la un moment de reflectie, tu cu tine: Ce anume iti doresti de fapt de la partenerul ideal? Care sunt nevoile tale? Ce asteptari ai de la el? Sunt aceste asteptari realiste? Ce anume iti poti oferi singura? Cat de mult te iubesti pe tine insati?

Raspunzandu-ti la aceste intrebari vei deveni mai constienta de modul in care abordezi relatiile. Totodata, vei avea posibilitatea de a-ti asuma un rol activ in construirea propriei fericiri.

 

Schimbarile estetice

O tunsoare noua din cand in cand, o haina, sau un accesoriu diferit, sunt schimbari binevenite, menite sa dea un aer proaspat look-ului tau si sa te faca sa te simti si mai bine in propria piele.

Insa ce se intampla daca esti una dintre acele persoane care isi schimba radical culoarea parului in fiecare luna, sufera interventii chirurgicale in mod repetat si frecvent, din ratiuni estetice si este intr-o permanenta schimbare a garderobei, nefiind niciodata multumita de felul in care arata?

Cu siguranta toate aceste schimbari vin la pachet cu niste costuri considerabile, in materie de timp, bani, efort si, mai ales energie, insa exista probabil si niste beneficii.

Tu esti singura in masura sa pui in balanta pretul platit si rezultatul obtinut, si sa decizi ce anume vrei sa faci pe viitor.

Insa, din nou, poate iti vor fi de folos cateva intrebari, pentru a intelege mai bine modul in care functionezi si motivele pentru care alegi sa faci aceste lucruri: Ce beneficii iti aduc aceste schimbari de look? Ce iti doresti sa obtii prin felul in care arati? Pentru cine faci toate aceste schimbari? Pe cine vrei sa impresionezi sau sa multumesti?

 Care sunt aspectele tale pe care vrei sa le scoti in evidenta? In ce masura te reprezinta felul in care arati? Cine esti tu cu adevarat?

 

Schimbarea locuintei

Marea majoritate a oamenilor face din cand in cand mici schimbari in spatiul personal: un covor nou in hol, o cuvertura colorata pentru pat, o rearanjare a mobilei din sufragerie, etc.

Toate astea au menirea de a da un suflu nou locuintei si de a rupe putin monotonia instalata odata cu trecerea timpului, fiind chiar recomandate.

Insa ce este de facut atunci cand lucrurile merg mai departe de atat? Vacantele tale peste mari si tari sunt absolut mirifice, iubesti la nebunie calatoriile, iar revenirea acasa se lasa mai mereu cu melancolie si suspine, pentru ca efectiv simti ca locul tau este „acolo”, oriunde ar fi asta, si nu „aici”?

Te invit din nou la o discutie onesta cu tine insati: Ce anume nu te implineste in acest loc? Ce speri sa gasesti in alta parte? Poti fi sigura ca vei gasi?

Din ce anume simti nevoia sa evadezi? Sau poate stii catre ce alergi? Permite-ti sa fii autentica si s-ar putea sa afli mai multe decat stiai deja despre tine.

 

Schimbarile in activitati

Cu siguranta avem nevoie de diversitate pentru a nu ne plictisi, pentru a ne largi orizonturile, si pentru a ne imbogati experientele.

Astfel, ne intalnim cu prietenii, iesim in oras, vedem un film, ne plimbam prin parc, citim o carte, vedem un spectacol si le alternam in asa fel incat sa facem cate putin din toate.

Insa tie aceste lucruri ti se par plictisitoare si ai trecut deja la nivelul urmator: curse cu motocicleta, bungee jumping, sarituri cu parasuta si orice altceva care iti ridica niveul de adrenalina.

Toata lumea spune ca esti o curajoasa, iar tu stii ca acesta este „singurul mod in care simti cu adevarat ca traiesti”, deci, cu cat mai des, cu atat mai bine.

Esti pregatita pentru un alt moment de sinceritate, pentru a analiza putin motivatiile tale inconstiente din spatele acestor actiuni? Ce simti in acele momente de maxima intensitate? Si mai ales, ce anume nu mai simti in acele momente? Exista ceva anume despre care doresti sa uiti, sau poate sa te detasezi?

Cum te simti atunci cand stii ca iti poti pune viata in pericol? Este posibil ca aceste intrebari sa nu iti para foarte confortabile, insa ai libertatea de a decide daca doresti sau nu sa ti le adresezi.

 

Mai aproape de nevoile tale

Am analizat mai sus cateva dintre acele aspecte ale vietii in care suntem tentati sa facem schimbari frecvente, pentru a putea intelege mai bine dinamica noastra interioara si motivatiile proprii.

Nu exista un raspuns universal valabil la intrebarea „de ce apare nevoia permanenta de schimbare?”, pentru ca suntem unici in diversitatea noastra, insa sper ca prin intermediul intrebarilor exploratoare, vei reusi sa ajungi mai aproape de propriul tau raspuns si sa te intelegi mai bine.

Evident acesta nu este un traseu usor, iar daca simti ca ti-ar prinde bine putin sprijin, poti incepe un proces de dezvoltare personala, sub indrumarea unui psiholog specializat.

Important este sa iti doresti sa ajungi mai aproape de tine insati si de nevoile tale, pentru a te cunoaste mai bine si pentru a afla cum poti sa fii mai fericita!

 

De Sanziana Sava, psiholog clinician, consilier psihologic si life coach

[email protected]

Tel.: 0754.417.580

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top