Now Reading
Ce beneficii ne aduce umorul

Ce beneficii ne aduce umorul

Oare râsul chiar are un efect terapeutic? O fi adevărată vorba aceea „fake it until you make it”? umorul este esențial în relațiile noastre, indiferent de natura lor. Nu doar ne binedispune, dar, uneori, ne ajută chiar să depășim momente dificile.

Citește și:

Ce este tulburarea de personalitate narcisică

Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea

Când ai râs ultima dată? În cazul în care îți vine greu să răspunzi la această întrebare, înseamnă că trebuie să iei măsuri, cât se poate de repede. Este dovedit științific faptul că râsul te relaxează, calmează durerea și îmbunătățește sistemul imunitar.

Avantajele râsului în viața noastră

Când râzi cu toată inima, întreg organismul se oxigenează, circulația sanguină se activează și respirația se îmbunătățește. Acest proces poate fi perceput că fiind un fel de gimnastică interioară, având un impact pozitiv asupra organelor abdominale, inimii și asupra plămânilor. Un fel de „masaj” interior…

De asemenea, râsul poate preveni bolile de inimă prin simplul fapt că acesta are abilitatea de a regla tensiunea arterială, unul din factorii implicați în producerea bolilor cardiace.

Mai mult decât atât, se produce dilatarea arterelor, proces ce presupune o oxigenare mai eficientă a sângelui.

Un alt avantaj ce merită a fi menționat în acest articol se referă la capacitatea de a menține creierul în formă.

Când râdem, ambele emisfere sunt stimulate și astfel, ne crește capacitatea de memorare. Astfel, râsul ne ajută să menținem sănătatea mintală și randamentul profesional la un nivel înalt.

Într-un studiu efectuat în 2001 de Universitatea Loma Linda, cercetătorii au înscris 16 participanți. Aceștia au vizionat fie un film amuzant, fie unul neutru. În urma vizionării filmelor, subiecții au fost supuși unor analize de sânge.

Rezultatele: Persoanele care au urmărit comedia afișau o scădere a hormonilor de stres-cortizol și epinefrină și totodată, o creștere în beta-endorfine-chimicale care contribuie la scăderea depresiei. Mai mult de atât, efectele fiziologice ale vizionării unei comedii pot persista până la 24 de ore.

 

Modalități de a introduce râsul în viața noastră cotidiană

În  continuare, îți recomand câteva modalități prin care poți include râsul în programul tău zilnic.

Încearcă să găsești partea plină a paharului în orice situație. Oricând, poți găsi partea amuzantă, chiar dacă la început ți se pare mai greu.

Învață să nu mai iei totul foarte în serios. Nici măcar pe tine. Umorul la adresa propriei persoane, poate avea efecte terapeutice.

Vizionează filme sau seriale de comedie. Există o multitudine de filme haioase pe care le poți savura cu familia ta.

Alege să îți petreci timpul în compania unor persoane care transmit energie pozitivă. Sună-ți prietenul cel mai haios și invită-l la o plimbare în parc.

Joacă-te cu copiii. Fără doar și poate, copiii știu cel mai bine să radă și să se amuze în orice situație. Cu siguranță, vei petrece o zi superbă în prezența lor și vei uita de toate problemele tale.

În concluzie, nu mai lasă nicio zi să treacă fără o porție zdravănă de râs. Corpul tău îți va mulțumi.

 

De Alexandra Bulea, psiholog clinician si psiholog cognitiv-comportamental

Tel.: 0743.005.362

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top