Now Reading
Cum ieșim din Triunghiul Dramatic?

Cum ieșim din Triunghiul Dramatic?

ligia-palfi

În viața fiecăruia dintre noi, există momente în care suntem prinși într-un joc al dramelor, unde ne simțim răniți, neînțeleși sau manipulați. În sesiunile de coaching terapeutic folosesc des acest concept pentru a aduce mai multă conștiență cu privire la rolurile care sunt preluate, pe pilot automat, și se pot juca în relații și anumite situații în viață. În acest articol, vom explora ce înseamnă Triunghiul Dramatic, cum acesta se formează în copilărie și cum putem începe procesul de vindecare a copilului interior pentru a ieși din acest cerc vicios.

 

„Triunghiul Dramatic ne învață că suntem cu toții actori într-o piesă pe care o jucăm cu noi înșine și cu ceilalți.” – Stephen Karpman

 

Intrăm în mod automat uneori, în funcție de relațiile pe care le avem cu cei din jur, în rol de: Victimă, Salvator și Persecutor.

 

Problema este că începem să ne creăm tipare toxice, cicluri nesănătoase de dramă și multe conflicte în relații folosindu-ne de aceste roluri.

„Victima, Salvatorul și Persecutorul sunt personaje care ne trădează în fiecare zi dacă le permitem să preia controlul.” – Eric Berne

 

Vreau să aduc mai multă claritate cu privire la modul în care ne lăsăm conduși pe pilot automat de aceste roluri, care ne preiau nu doar controlul, ci și puterea pe care o avem. Ce sunt aceste roluri?

 

–          Victima este rolul în care persoana se simte neputincioasă, neajutorată și adesea consideră că viața este nedreaptă. În principiu, consideră că nu poate înfrunta singură problemele, nu știe să găsească soluții și are nevoie mereu de ajutor din exterior, pentru a lua decizii, pentru a acționa într-o direcție sau pentru a primi confirmare.

 

–          Salvatorul este rolul în care persoana simte că vrea să salveze, încearcă să ajute victima, dar adesea o face într-un mod prin care controlează și vrea să obțină ceva în urma salvării respective.

 

–          Persecutorul este rolul în care persoana critică și acuză victima sau salvatorul, contribuind astfel la crearea conflictului.

 

Triunghiul Dramatic se formează adesea în copilărie, când învățăm primele noastre modele de relaționare. Copilul interior este o parte a sinelui nostru care păstrează amintiri și emoții din copilărie. Acest copil interior poate fi rănit sau neglijat și poate continua să trăiască în noi în viața de adult. Acest copil copiază și absoarbe puternic comportamentele celor din jur, rolurile și, de cele mai multe ori, le manifestă la anumite vârste, inconștient, pe pilot automat, fără să-și dea seama că folosește aceleași roluri ca și cele folosite în mediile în care a crescut.

 

 „Triunghiul Dramatic ne arată că drama nu aduce soluții, ci doar perpetuează problemele.” – Stephen Karpman

 

Pentru a începe procesul de vindecare, este esențial să ne concentrăm asupra copilului interior rănit și să-l ajutăm să-și recunoască și să-și exprime emoțiile. Iată câțiva pași cheie pentru acest proces:

 

–          Începe prin a-ți observa gândurile și comportamentele pentru a identifica în ce roluri din Triunghiul Dramatic te afli. Întreabă-te: „Cine ești tu în această situație?”

–          Ia-ți timp să reflectezi asupra experiențelor din copilărie. Ascultă cu atenție emoțiile și nevoile copilului interior care a trait anumite experiente.

–          Învață să te îngrijești de copilul interior rănit cu blândețe și compasiune. Acest lucru poate implica consiliere, terapie sau alte modalități de suport.

–          Învață să comunici nevoile și limitele tale într-un mod sănătos și non-manipulativ. Evită să te angajezi în rolurile Triunghiului Dramatic si sa dezvolți drama și să perpetuezi problemele.

 

Vindecarea copilului interior înseamnă a renunța la rolurile copilului rănit și să devenim adulți responsabili pentru propria noastră fericire. Vindecarea copilului interior este un pas esențial pentru a scăpa de acest ciclu nesănătos și pentru a construi relații mai sănătoase și mai autentice.

 

Ghidul meu gratuit Vindecă Copilul Interior!  te poate ajuta să te conectezi mai bine cu copilul tău interior, printr-o tehnică pe care am creat-o special pentru a putea să o folosești singură, atunci când ai nevoie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top