Now Reading
Cum sa ma iert pentru o greseala din trecut

Cum sa ma iert pentru o greseala din trecut

Revista Psychologies

Probabil ca pana cum ai observat deja ca iti este mult mai usor sa accepti scuzele cuiva, sa ii intelegi motivele pentru care poate totusi a gresit fata de tine, sa simti chiar compasiune fata de persoana respectiva si in acelasi timp sa iti fie aproape imposibil sa te ierti pe tine insati pentru o greseala de-a ta. Ti s-a intamplat asta?

 

Daca da, atunci sa stii ca fiecare om de pe aceasta planeta are la un moment dat in viata sa asemenea sentimente. Faptul ca nu te poti ierta pentru o greseala, o decizie sau o actiune din trecut, creeaza in prezent sentimente de confuzie, vina, regret, durere, tristete si neacceptare de sine care in final conduc la o autosabotare continua in orice faci. Si ce este si mai trist, acestea se perpetueaza si in viitorul tau si asa apar fricile pentru orice schimbare din viata ta.

Implicatiile faptului ca nu te ierti pentru o greseala din trecutul tau sunt foarte mari si pe termen foarte lung, ceea ce isi pune o amprenta puternica de tristete asupra ta atat in prezent cat si in viitor!

Cum? Foarte simplu: iti afecteaza in sens negativ stima de sine, increderea in tine, te blocheaza in a actiona, esti coplesita de frici, spaime si fobii si, poate cel mai grav, incepi sa crezi ca nu meriti sa fii fericita, iubita si ca meriti sa fii pedepsita pentru ceea ce ai facut. Si cel mai adesea acestea sunt dialoguri ascunse in interiorul tau, in subconstient iar tu nici macar nu esti constienta de ele.

Dar daca ti se intampla adesea sa fii trista fara vreun motiv anume, sa ai ganduri negre, sa ai o dependenta fata de alcool, tutun, droguri, cumparaturi, oameni…  sa ajungi in situatii in care esti ranita fizic sau emotional, sa critici si sa te critici foarte mult sau sa suferi de o boala, este posibil ca in spatele acestora sa se afle de fapt resentimentul tau fata de tine insati, fata de o greseala de-a ta din trecut.

Da, sa te ierti pe tine este un factor important in dezvoltarea ta personala si prefesionala. Te elibereaza de orice frica si ganduri negative, si te motiveaza sa iti doresti sa iti fie bine, iti seteaza subconstientul sa identifice oportunitatile din viata ta si sa fii fericita cu alegerile pe care le faci.

Te face omul bun care iti doresti sa fii, te apropie de potentialul tau imens, de unicitatea si genialitatea care exista in interiorul tau. Si te ajuta sa iti rezolvi problemele si sa iti transformi visele in realitate.

Si poate cel mai important, atunci cand te ierti pe tine, iti dai voie sa fii fericita, sa simti pace interioara, sa te iubesti pe tine insati, sa fii autentica si sa te bucuri de fiecare clipa. Si sa fii o inspiratie pentru cei din jurul tau!

Asadar, iertarea este fundamentul pe care iti poti cladi prezentul si poti construi cu incredere viitorul tau! Dar cum sa faci asta? Cum sa te ierti pe tine insati pentru o greseala din trecut? Iata mai jos cateva sugestii…

 

Identifica si accepta-ti emotiile

Este primul pas pe care il poti face foarte usor. Petrece timp cu tine si sesizeaza ce emotii ai, pot fi emotii de genul: furie, suparare, tristete, resentimente, invidie, ura… si accepta-le ca sunt in interiorul tau si ca sunt doar o parte din tine. In loc sa te lupti cu ele, sa le negi si sa te prefaci ca nu exista, poti alege sa le accepti. Prin simplul fapt ca le-ai acceptat, 90% problema este rezolvata. Mai raman 10% pe care ii poti finaliza prin actiunile diferite pe care ti le sugerez mai jos.

 

Accepta idea ca ai facut ceea ce ai putut mai bine la acel moment

Da, este eliberator sa realizezi ca la acel moment din viata ta erai la un anume nivel de dezvoltare, aveai o anumita stare, era un context specific si unic si tu ai facut ceea ce ai putut mai bine atunci.

Chiar daca acum ti se pare ca ai facut o mare greseala, aminteste-ti totusi ca situatia si tu erati diferite. Ia o coala de hartie si noteaza ceea ce s-a intamplat atunci, cu cat mai multe amanunte iti aduci aminte. Chiar daca te simti trista sau suparata pe tine, pune totul pe hartie, ca pe o poveste din viata ta.

 

Reediteaza ceea ce ai facut atunci prin ceea ce esti tu acum

Pentru ca nu poti schimba faptele din trecut dar poti schimba perceptia ta asupra acestor fapte, da-ti sansa de a te repozitiona fata de acest trecut. Ia o coala de hartie si scrie cum ai proceda acum daca ai trece prin situatia de atunci, ce ai face diferit, ce lectie ai invatat si cum te-a ajutat aceasta experienta, ce ai invatat din ea.

 

Cere-i iertare persoanei careia i-ai gresit. Implica-te in actiuni caritabile!

Este un proces simplu. Daca i-ai gresit cuiva, cere-i iertare. Cum? O poti contacta direct sau ii poti scrie o scrisoare in care iti asumi si iti ceri iertare pentru ceea ce s-a intamplat. Daca persoana respcetiva a decedat, scrie-i o scrisoare de iertare si apoi pune-o la posta fara destinatar, sau fa un ritual prin care iti imaginezi ca i-o citesti si apoi arde-o, stiind ca ai fost iertata.

Daca ai gresit fata de tine insati, procedeaza la fel, scrie-ti o scrisoare si apoi trimiteti-o prin posta. Si cand o primesti, primeste si scuzele ca si cum le-ai primi de la prietena ta cea mai buna.

Si implica-te in actiuni caritabile, devino voluntar sau fa donatii. Cumva sa iti rascumperi greseala printr-o forma materiala te ajuta foarte mult… sa daruiesti acum fara sa astepti ceva in schimb, sa lucrezi la karma ta buna.

 

Inceteaza sa te mai pedepsesti! Accepta-te si iubeste-te!

Da, este esential! Petrece 30 minute cu tine in fiecare zi si devino constienta de obiceiurile daunatoare prin care te pedepsesti singura. Acestea pot fi: te critici foarte mult, incurajezi dependentele, faci lucruri care stii ca iti fac rau, te inconjori cu oameni care te ranesc, iti refuzi bucurii etc

Apoi, incepe antrenamentul iubirii si acceptarii de sine. Pentru ca indiferent ce crezi, esti o persoana minunata! Meriti sa fii fericita, iubita si sa traiesti viata frumos. Orice ai facut in trecut, acum, in prezent ai sansa de a fi asa cum iti doresti.

Fa ceea ce iti place, da atentie pasiunilor tale si antreneaza-ti gandurile pozitive si o stare de bine si optimism. Ai grija atat de exteriorul tau cat si de interiorul tau si rasfata-te!

 

Fa din iertare o calatorie, un nou mod de viata, nu o destinatie

Si foarte important, acum ca ai descoperit iertarea, antreneaza-te in fiecare zi sa te cureti de orice pata din trecut, si sa contribui in mod armonios la noua ta implinire sufleteasca.

Pentru ca Poti si Meriti! Si asa iti dai voie sa fii autentica, cu o pace interioara profunda si sa iti vina usor sa actionezi dupa cum simti si in concordanta cu gandurile tale. Zi dupa zi!

 

Autor: coach Loredana Latis

www.loredanalatis.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top