Now Reading
Cum sa raspunzi cand o prietena te raneste

Cum sa raspunzi cand o prietena te raneste

Revista Psychologies

Dezamagirile sunt mai puternice atunci cand vin din partea celor dragi. Cum insa nimeni nu este perfect, iata cum sa reactionezi corect daca o prietena te-a ranit.

 

Gandeste rational

Stiai ca modul in care gandim, si nu diferitele situatii de viata prin care trecem, da nastere emotiilor pe care le traim zi de zi? Gandurile noastre au un impact urias asupra modului in care ne simtim.

Ele pot fi impartite in doua mari categorii, in functie de utilitatea pe care o au asupra starii noastre de bine: rationale si irationale.

In timp ce gandurile rationale duc la trairea unor emotii sanatoase, gandurile irationale dau nastere unor emotii nesanatoase.

Cand cea mai buna prietena te raneste, e foarte usor sa cazi in capcana gandirii irationale: “Nu trebuia sa se comporte asa!”, “E o persoana mizerabila!”, “E groaznic ceea ce mi s-a intamplat!”

Iti suna cunoscut? Iata si varianta rationala a acestor ganduri: “Chiar daca mi-as fi dorit foarte mult ca prietena mea sa nu ma raneasca, inteleg si accept faptul ca lucrurile nu trebuie sa fie intotdeauna asa cum imi doresc.”

“Desi prietena mea m-a ranit, stiu ca acesta este doar un comportament pe care ea l-a manifestat. Da, comportamentul ei a fost neplacut, insa asta nu o transforma pe ea intr-un om neplacut.”

“Chiar daca ceea ce mi s-a intamplat este foarte urat, stiu ca pot trece cu bine peste acest hop din viata mea. Lucrurile vor fi in curand mai bune!”

Transformarea gandirii irationale in gandire rationala va avea un impact benefic asupra starii tale de bine. Nu pierzi nimic daca incerci!

 

Emotii pozitive si negative

Gandurile despre care ti-am vorbit dau nastere emotiilor noastre. Emotiile pot fi pozitive sau negative, dar, mai mult decat atat, ele pot fi sanatoase sau nesanatoase.

Tu cum te simti atunci and o prietena de incredere te raneste? Furioasa? Deprimata? Asa cum probabil ca te-ai gandit deja, aceste emotii sunt emotii negative.

Este normal sa le resimti atunci cand cineva drag te raneste. Furia si depresia sunt insa, totodata, emotii nesanatoase, deoarece au un impact negativ puternic asupra functionarii tale si a calitatii vietii tale.

Variantele lor sanatoase, nemultumirea si tristetea,  isi pastreaza latura negativa – normala intr-o astfel de situatie – insa au costuri mult mai mici asupra functionarii tale de zi cu zi.

 

Comunica asertiv

Ca in majoritatea aspectelor vietii noastre, comunicarea este cheia. Comunicarea asertiva se afla la mijlocul distantei dintre comunicarea pasiva si cea agresiva.

Ea presupune exprimarea clara si concisa a punctului nostru de vedere, fara a rani interlocutorul. Cum poti sa faci asta?

Spune-i prietenei tale ceea ce gandesti, fara a face presupuneri, fara a generaliza, fara a eticheta comportamentul ei. Arata-i modul in care comportamentul ei te-a facut sa te simti!

Observa diferenta dintre: “Nu esti o prietena adevarata! Nu ai nicio scuza!” si “Modul in care te-ai comportat m-a facut sa ma simt neimportanta pentru tine si m-a ranit!”.

Nu numai modul in care comunici, ci si expresiile non-verbale sunt importante: atentie la contactul vizual, tonul vocii sau pozitia corpului!

 

Ai grija de tine

Uneori uiti acest lucru, insa cea mai importanta persoana din viata ta esti tu! Atunci cand o prietena buna te raneste, e la indemana sa te lasi sedusa de comportamente nesanatoase, in incercarea de a sterge gustul amar.

Pe termen lung, cum stii deja, aceste comportamente fac mai mult rau decat bine. Chiar daca treci prin clipe neplacute, nu uita sa mananci sanatos, sa te hidratezi din plin, sa dormi suficient si sa faci miscare cat de des este posibil.

Traieste in prezent – nu privi cu parere de rau spre trecut sau cu ingrijorare spre ziua de maine – invata sa te bucuri de ziua de astazi.

Tehnica mindfulness este un instrument extrem de util, care te poate invata cum sa te bucuri din plin de prezent.

 

De Miruna Borbil, psiholog clincian, psihoterapeut cognitiv-comportamental

Facebook: Psiholog Miruna Borbil

www.borbilmiruna.wgz.ro

www.borbilmiruna.blogspot.ro

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top