Now Reading
Recastiga-ti controlul in momentele stanjenitoare

Recastiga-ti controlul in momentele stanjenitoare

Revista Psychologies

Atunci cand evenimentele din viata noastra se aglomereaza sau suntem intr-o situatie in care ne-ar prinde bine un moment in care sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, ce ar trebui sa facem?

 

Te trezesti de dimineata si poate azi-noapte nu ai dormit prea bine. Pleci in graba la munca de uiti sa-ti faci cafeaua. Astazi este ziua in care iti prezinti proiectul la care ai lucrat de atata vreme si totul trebuie sa iasa bine.

Iti pregatesti prezentarea, reusesti sa faci proiectorul sa mearga si incepi sa vorbesti. La un moment dat, cineva iti arunca o critica ce o simti pana in stomac si parca ideile isi pierd din fluiditate. In aceasta stituatie care ar fi optiunea cea mai buna? Fa un pas in spate.

In NLP fenomenul poarta numele de disociere. Cand faci un pas in spate practic iti acorzi timp de gandire, si poti dezvolta un punct de vedere care nu este prins emotional in problema.

Cand faci fizic un pas in spate si iti schimbi putin fizionomia, pur si simplu vei da un refresh starii emotionale in care te afli.

 

De ce metoda functioneaza atat de bine?

Este deja dovedit ca mintea si corpul se influnteaza reciproc. Pentru a sustine o stare emotionala, corpul trebuie sa fie asezat intr-o anumita pozitie. Astfel poti sa-ti dai seama cand cineva are incredere in el, cand este suparat, incantat, etc. doar uitandu-te la acea persoana.

 

Mecanismul functioneaza si invers!

Revenind le exemplul de mai sus, in momentul in care primesti critica, starea din corp se imbina cu fizionomia pe care o ai in acel moment. Cand iti schimbi pozitia in care te afli si postura, facand un pas in spate sau in lateral, senzatia neplacuta se diminueaza atat de mult incat practic dispare.

Asa vei avea un inceput nou, o noua pozitie din care poti sa-ti reasezi gandurile si din care sa oferi un raspuns potrivit. Disocierea este un instrument util de care te poti folosi oricand este cazul!

 

Dar daca nu ai loc sa te misti fizic?

De cele mai multe ori, cand traiesti o stare emotionala mai intensa, corpul este inclinat in fata. Poate ai observat ca la cinematograf, cand sunt o serie de scene care te prind si-ti atrag atentia prin evenimente ce ridica suspansul gradual, capul, gatul si trunchiul sunt inclinate inainte.

In aceste cazuri, daca consideri ca este potrivit, te poti disocia rezemandu-de de scaun si relaxandu-ti gatul dand capul usor pe spate. Functioneaza foarte bine si asa.

Desigur, fiecare om este diferit si metoda functioneaza intr-un mod aparte pentru fiecare, dar experimenteaza, vezi ce functioneaza pentru tine si recastiga controlul in momentele potrivite.

 

Autor: Vlad Negrila, Master Practitioner NLP

Blog de dezvoltare personala

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top