Now Reading
Suntem sensibile la luna?

Suntem sensibile la luna?

Somn dat peste cap, menstruatie dureroasa, stare proasta generala… Efectele astrului nocturn asupra corpului nostru lasa, deocamdata, sceptica parerea unor medici. Dar daca e important numai sa vedem cat de sensibile suntem la influenta ei?

 

Este astrul familiar care ne insoteste de la inceputul vremurilor. Este un simbol al feminitatii – yin, din traditia tao – o mama cosmica aureolata de mister si dotata cu puteri mari. „Luna“, spunea Jung, „este acea lumina continua si schimbatoare pe cerul noptii, sfera nocturna a experientei umane…“

Simbolic, ea se afla de partea obscura a experientei umane, partea noastra de umbra. Si multi sunt cei numiti „lunatici“, cei care, se spune, sunt influentati de miscarile cosmice ale astrului. „Prietena mea spune ca dispozitia ei proasta se datoreaza lunii“, zambeste R., 34 de ani. „Cand e la ciclu, asta ii permite sa dea vina pe altceva decat pe caracterul ei dificil…“

El face parte dintre cei sceptici, dar credinta populara in influenta lunii asupra corpului nostru si asupra spiritului exista de milenii, marinarii si gradinarii o stiau bine, ei navigau sau culegeau plantele in functie de fazele lunii.

De cresterea marii sau de descresterea apelor, de lumina sau de patrare. Si daca natura e tributara acestor cicluri, oare corpul uman sa fie scutit? Corpul nostru e alcatuit 80% din apa si, cum actiunea lunii asupra mareelor e stiuta, bunul-simt ne invita la reflectie.

 

Somn redus

In noptile cu luna plina, M., 45 de ani, doarme destul de prost: „Ma trezesc adesea brusc, am impresia ca sunt hiperlucida, am toate simturile la panda, ca un animal haituit“. Unii dintre prietenii ei sunt sceptici, dar stiinta ii da dreptate.

O echipa de biologi de la Universitatea din Basel aduce pentru prima data dovezi clare asupra influentei ciclului lunar asupra somnului. Observand activitatea cerebrala, miscarile oculare si secretia hormonala a 30 de voluntare adormite – care nu erau la curent cu subiectul studiului, ca sa nu fie influentate –, constatarile au fost stupefiante.

Inainte cu patru zile de luna plina, durata totala a somnului era scurtata cu 20 de minute si le trebuiau cinci minute in plus ca sa adoarma. Faza de somn profund era mai scurta cu 30 de minute. Mare descoperire stiintifica, pentru ca, pana in acel moment, existau dubii asupra biologiei somnului si a lunii.

 

Concordanta ciclurilor

La Urgenta, medicii si asistentele vad si ei ca se intampla ceva in noptile cu luna plina. I., 43 de ani, fosta asistenta, isi aminteste: „Veneau mult mai multi cu urgente psihiatrice in noptile cu luna plina, crestea nivelul de anxietate si primeam urgente de sinucigasi“.

Si in maternitati este efervescenta, desi nu sunt mai multe nasteri. „Toate amicele mele gravide au inceput sa urmareasca luna plina, incepand cu luna a opta“, spune A., 30 de ani. In inconstientul colectiv, luna plina cica declanseaza nasterea, iata de unde vine similaritatea extraordinara a ciclului menstrual, de 28 de zile, al femeilor occidentale.

Cele patru faze sunt simetrice. Faza preovulatorie, ce corespunde lunii care creste, ovulatia – luna plina, faza premenstruala, de luna descrescatoare, si menstruatia – luna noua.

 

O sensibilitate tipic feminina

Superstitie, spun cei rationali. Si ce daca?! „Daca luna plina o face pe femeia care sta sa nasca sa creada ca nasterea este influentata de luna si daca asta ii permite sa se detensioneze, cu atat mai bine!“ spune Henry Puget, medic homeopat.

Specialistul care analizeazeaca credintele medicilor in materie de luna, vede ca, in public, confratii sai se arata sceptici, dar, in particular, toti marturisesc experiente tulburatoare legate de subiect. Psihic si fizic, suntem legati de luna. Cam toti.

Fiecare are credintele sale legate de mediul in care evolueaza sau o sensibilitate specifica de ascultare a senzatiilor proprii in raport cu mediul, cu momentul. Fiecare stie sa inteleaga in felul sau durerile pe care le are, sensibilitatile proprii.

Oare femeile, obisnuite din adolescenta cu metamorfozele propriului corp, se declara mai sensibile la luna decat barbatii? Cine stie?! Oricum, Morfeu e un supus dovedit al astrului nocturn…

 

Descopera influenta lunii asupra somnului

Daca se leaga de credintele noastre, de istoria noastra personala si de aptitudinea de a ne auzi corpul, influenta lunii poate fi comparata cu cea a undelor electromagnetice ale aparatelor. Variaza enorm de la un individ la altul, unele persoane au o toleranta mai mica sau mai mare, se zice ca sunt electrosensibile sau nu.

Daca luno-sensibilii, ca si vampirii, apartin domeniului legendelor, toata lumea poate sa cada prada lunii fara sa stie. Ca sa descoperi daca somnul tau se supune fazelor lunii, fa acest test simplu… de pe pagina urmatoare. E si un demers pentru cunoasterea de sine.

 

NOTEAZA!

Ia un carnet. Il vei folosi ca sa iti observi somnul timp de trei luni, minim. Nu te uita deloc in calendarul lunar, ca sa nu fii influentat/a. In fiecare dimineata, de la trezire, noteaza elementele urmatoare:

– ora aproximativa a adormirii, cele ale trezirilor nocturne si trezitul matinal;

–  calitatea somnului, pe o scara de la 1 la 10; 1 pentru noapte alba, 10 pentru noaptea reparatoare, completa;

– tip de vise, cu cate un calificativ: agitate, minunate, realiste, obositoare, angoasante;

– starea emotionala de la trezire: de veselie, de „ceata mintala“, deprimare etc.

 

O data la trei luni

Ia carnetul de la inceput si vezi care au fost noptile cele mai dificile, cu adormirea si trezirea cele mai problematice; calitatea somnului intre orele 1 si 5; tip de vise agitate sau obositoare; trezire cu mintea ca de calti… Poti face un barem numeric (de la 1 la 10) sau cu calificative (noapte dezastruoasa, dificila etc.).

Ia apoi calendarul lunar si compara ce se gaseste in carnet cu fazele lunii.

Compara notele. Daca noptile cele mai grele corespund zilelor cu luna plina (patru zile inainte sau dupa), atunci sunt sanse sa fii „luno-sensibil“. Daca noptile dificile se repartizeaza la intamplare in timp, atunci sunt putine sanse sa fii influentat.

 

CATEVA SFATURI

Daca a reiesit ca esti sensibil la fazele lunii, atunci poti face cateva lucruri care sa te ajute sa te simti mai bine si sa dormi mai bine. Cina usoara, fara alcool, favorizarea activitatilor calme, de seara, incetarea muncii la calculator cu doua ore inainte de culcare, intuneric in camera. Merge si cu uleiuri aromate, aromaterapie, ceai de musetel sau tei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top