Now Reading
Cunoaște-te pe tine însuți!

Cunoaște-te pe tine însuți!

cunoaște-te-pe-tine-însuți

Ne amintim că, încă din Antichitate și chiar mai din vechime, avem un dicton care spune: Cunoaște-te pe tine însuți, îndemn care este profund și universal, arătând o preocupare intrinsecă a omului de a se descoperi și cunoaște pe sine.

Cunoașterea de sine este definitorie pentru delimitarea propriei identități și pentru evoluție, dar și o caracteristică ce ne poziționează ca ființe superioare, capabile să reflecteze la propria condiție.

Din punct de vedere strict practic, cine nu se cunoaște pe sine devine victima circumstanțelor, fiind cineva care nu știe ce vrea, nu știe ce resurse are, nu știe ce limite are și nu se poate actualiza. Fiind o preocupare atât de veche, în fapt, spuneam, definitorie pentru ființa umană, dispunem de numeroase soluții în acest sens, prima și cea mai la îndemână fiind introspecția.

Din păcate, în vâltoarea vieții, mereu ocupați să facă ceva ce adesea nu vor, oamenii nu mai au timp de reflecție, ajungând să se înstrăineze de sine și, paradoxal, ajungând la un moment dat să nu mai aibă energia și dispoziția de a trece prin demersul de autocunoaștere. De aici toate crizele de identitate și frustrare prin care trece societatea modernă, amplificate exponențial ca fenomen de masă. Imediat apoi, avem discuțiile și conversația, când pur și simplu reflectăm cu alții și alături de alții la propria condiție, dăm și primim feedback, facem schimb de idei.

De aici a apărut psihoterapia și coaching-ul, ca forme profesionale de dialog între oameni, menite să ne alinieze cu noi înșine. Tinerii sunt, din fericire, foarte deschiși către aceste forme de dezvoltare personală și aliniere cu sinele pe bază de dialog, pentru că reprezintă formule accesibile și relaționare de echilibrare prin reflectare în ceilalți.

Nu în ultimul rând, astăzi sunt numeroase cărți și programe de dezvoltare personală, pentru orice nivel și preferință. În fapt, dezvoltarea personală este astăzi una dintre cele mai de succes „industrii” moderne, de care este pur și simplu imposibil să nu auzi. Fiecare poate găsi ce are nevoie, la o simplă căutare pe net.

Tinerii mai mult ca oricând au nevoie să fie ghidați către programele de dezvoltare personală. Pentru că, într-o lume tot mai incertă și în care presiunile vieții se resimt tot mai devreme, când părinții sunt fie prea ocupați, fie la rândul lor în necesitate, perioada inițială de viață destinată formării personale și maturizării (și care ar fi trebuit să pună baze foarte solide pentru identitatea personala) s-a scurtat dramatic. De aceea simțim nevoia să trecem în etapa de realizare mult prea devreme și de aici toate consecințele pe care le vedem.

Citește continuarea articolului în Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top