Now Reading
De ce este important să ne găsim un hobby sau o preocupare

De ce este important să ne găsim un hobby sau o preocupare

Nu avem timp pentru noi sau nu ne facem? Stresul, oboseala, sentimentul de epuizare ne țin departe de nevoile noastre și de resursele pentru a ne simți mai bine și mai relaxați. Iată de ce e important să avem un hobby.

Citește și:

Resemnarea: o piedică sau o necesitate?

De ce nu este un moft să petrecem timp de calitate cu noi însene

Hobby-ul reprezintă activitatea preferată a unei persoane, o modalitate plăcută de a petrece timpul liber. Un hobby poate fi descoperit la orice vârstă și dezvoltat treptat, cu scopul de a obține relaxare și echilibru.

Pe de altă parte, nu puțini sunt cei care, pornind de la o pasiune, au dezvoltat o afacere prosperă, îmbinând utilul cu plăcutul.

Beneficiile unui hobby

Practicarea unui hobby ar aduce cu el multiple beneficii în viața ta, iar câteva dintre acestea ar fi: creșterea calității timpului liber, reducerea stresului, deconectarea de la rutina zilnică, creșterea puterii de concentrare și a creativității, creșterea stimei de sine și a motivației sau obținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală.

Prin urmare, foarte multe beneficii care înclină balanța înspre găsirea acelei activități care ne deconectează și, de ce nu, reconectează la noi înșine.

 

Timp pentru mine

Am auzit de multe ori expresia „am nevoie de puțin timp pentru mine”. Ce înseamnă acest lucru? Dorința de a dedica mai mult timp propriei persoane. Și nu mă refer aici la statul în fața televizorului, cu un bol mare de popcorn, deși pentru mulți este deja un obicei.

Timpul este prețios, astfel că trebuie valorificat la maxim. Este important să găsești acele activități care îți fac plăcere, te relaxează și te pregătesc pentru o nouă zi, la un job solicitant sau înconjurată de probleme cotidiene.

Activitățile recreative sunt un remediu ideal împotriva stresului, ajutându-te întotdeauna să găsești un echilibru interior.

Dacă vei petrece timpul liber cu gândul tot la probleme, la job sau pur și simplu nu vei face nimic, vei acumula mai multă anxietate, iar productivitatea ta va fi scăzută, indiferent ce vei face.

Fie că vorbim despre sport, muzică, pictură, sculptură, gătit, grădinărit sau fotografie, orice preocupare, este menită să îți aducă relaxare, atât fizică, cât și psihică.

Nu uita că un psihic bun este esențial pentru sănătate, astfel că este important să te ocupi de tine, să cauți o modalitate de a scăpa de energia negativă acumulată peste zi, să practici constant activități care să-ți ofere bucurie și optimism.

 

Descoperă ce îți place

Multe persoane, își aleg diverse preocupări, fără să se gândească prea mult la plăcerile lor; pur și simplu, fac alegeri în funcție de domeniile de interes ale prietenilor sau ale membrilor familiei.

Un hobby este ceva care îți face plăcere, care îți aduce mulțumire sufletească, astfel că trebuie ales în funcție de personalitatea ta, de înclinațiile tale și nu în funcție de ceea ce fac alții.

Este adevărat că poți încerca mai multe activități până să ajungi la cea potrivită, dar nu alege să faci un lucru, doar pentru că și altcineva apropiat ție îl face.

Un prim pas în căutarea unui hobby, ar fi să îți faci o listă cu tot ceea ce îți place, te interesează, te motivează, te mulțumește și te relaxează, iar apoi să te gândești la activități apropiate de interesele tale.

Dacă găsești mai multe ocupații și niciuna dintre ele nu îți oferă ceea ce cauți, nu te descuraja.

Cu siguranță există ceva potrivit și pentru tine, ceva care să te scoată din rutină și care să îți dea energie, curaj, optimism, motivație și entuziasm. Important este să nu renunți, să încerci cât mai multe lucruri noi și astfel să îți dai ocazia să te cunoști mai bine.

 

De Georgiana Filip, psiholog clinician

[email protected]

Facebook: psihologgeorgianafilip

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top